Новини

«ПРО РОБОТУ БО «ЛІКАРНЯНА КАСА ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ» В 2017 РОЦІ»

Оприлюднено

Це питання було головним для розгляду під час зібрання лікарів-експертів філій ЛК та – наступного дня – фахівців інформаційно-аналітичного відділу. IMG_8381

Про результати діяльності благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» впродовж 2017 року повідомили заступник виконавчого директора Сергій Миколайович Грищук та завідуюча відділом аудиту та контролю якості ЛДП Раїса Володимирівна Артюх. Вони, зокрема, відзначили, що станом на 1 січня 2018 року членів ЛК нараховувалось 208 526 осіб, що становить 16,8% від усієї кількості населення області. Протягом 2017 року вступили 7 130 нових членів ЛК.

IMG_8397Загалом упродовж минулого року в закладах охорони здоров’я області медична допомога за рахунок ЛК надана в 489 451 випадку на суму більше 57 мільйонів гривень. Проліковано 164 684 члени ЛК, обстежено 305 217 хворих. В загальній структурі пацієнтів у стаціонарних закладах охорони здоров’я області 32% складають члени ЛК (в ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського – до 40%, обласному онкодиспансері – до 35%). Загалом у цілодобовому стаціонарі проліковано 56 827 пацієнтів – членів ЛК. В 2017 році збільшилась кількість випадків амбулаторно-поліклінічного лікування –  проліковано 107 857 членів ЛК.IMG_8392

З метою розширення амбулаторного лікування та наближення можливості отримання ліків за місцем проживання укладено угоди з аптеками в усіх районах області, які мають аптечні пункти в лікарських амбулаторіях. Кількість пролікованих за амбулаторними рецептами зросла з 94 166 пацієнтів – членів ЛК – в 2016 році до 107 857. Розроблено та затверджено правлінням ЛК список ліків для відпуску з аптек при лікуванні в амбулаторних умовах. Спільно з мережами аптек «Санітас» та «Первоцвіт» розроблена програма автоматизованого внесення рецептів.

– Отже прагнення ЛК переорієнтувати надання медичної допомоги на амбулаторно-поліклінічну ланку приносить результати, – зауважила Р.В.Артюх.

Під патронатом ЛК перебувають 579 дітей-сиріт – із них протягом минулого року проліковано 163 дитини. За рахунок ЛК продовжується лікування інвалідів війни (в 2017 році проліковано 32 особи), учасників АТО (проліковано 163 особи), діє програма «Потурбуйся про батьків».IMG_8400

Крім того, в 2017 році 123 члени ЛК отримали медичну допомогу в лікувальних закладах м.Києва через «Асоціацію Лікарняних кас» – тобто Лікарняна каса прагне максимально задовольнити потребу громадян, членів організації, в отриманні високоспеціалізованої медичної допомоги.

Здійснювалась упродовж 2017 року інформаційна робота – діяльність організації висвітлювалась у друкованих виданнях (газети «Пульс», «Ваше здоров’я», «Субота», «Ехо»), на сайтах (ЛК, ВГО «Асоціація працівників лікарняних кас України», «Фейсбук» та інших), у програмах радіо та телебачення, в співпраці з прес-службами інших організацій.IMG_8374

Традиційно проводилось вивчення громадської думки про роботу ЛК. Так, зокрема, результати телефонного анкетування пацієнтів – членів ЛК – після лікування їх в умовах стаціонару засвідчили, що повнота забезпечення медикаментами за рахунок ЛК становить 4,1 бали за 5-бальною шкалою. Проте 70% опитаних змушені були купувати деякі медикаменти та вироби медичного призначення за власні кошти. Це говорить про те, що значна частка лікарів не дотримується уніфікованих клінічних протоколів надання медичної допомоги.

Лікар-експерт І.А.Білоус поінформувала лікарів-експертів філій ЛК про результати оцінки якості надання медичної допомоги членам ЛК.

Завідуюча інформаційно-аналітичним відділом Т.І.Афанаскіна повідомила фахівцям філій аналіз їх роботи впродовж 2017 року, спеціалісти відділу О.А.Постовік та О.Л.Криворучик – про контроль та якість цієї роботи.

Також були розглянуті та обговорені інші питання діяльності ЛК, серед яких – про співпрацю БО «Лікарняна каса Житомирської області» з об’єднаними територіальними громадами щодо покращення доступності медичної допомоги населенню та вступу до ЛК. За обговореними питаннями були прийняті відповідні рішення.