Новини

Чи ви та ваші близькі знаєте, що не повинні платити за всі ліки, які вам виписують під час лікування на стаціонарі?

Оприлюднено

https://www.facebook.com/ulanasuprun/

В країні діє Національний перелік лікарських засобів – список ліків, які лікарні мають закуповувати обов’язково. До Нацпереліку входить обмежена кількість препаратів – а саме 427 діючих речовин від найбільш поширених хвороб та станів. Це зроблено для того, щоб у лікарнях завжди були ліки, яких найчастіше потребують українці – у повному обсязі та до кінця курсу лікування.

Є зручний інструмент, який допоможе дізнатися, чи можна в лікарні безоплатно отримати ліки, які вам виписали. Це мобільний додаток “Ліки Контроль”.

Встановіть його на смартфон (за цим посиланням: https://goo.gl/HSyWrf)

Введіть у пошук в розділи “Пошук аналогів” торгову назву або МНН препарату. МНН – це назва діючої речовини, яку зазвичай пишуть на упаковці ліків під торговорю назвою. Наприклад, у антибіотика діюча речовина може бути амоксицилін, у протигрибкового – клотримазол, а у препарату від раку крові – іматиніб.

Якщо після цього побачите біля назви ліків позначку “Нацперелік” – це означатиме, що вони закуповуються за ваші податки. Ви вже їх оплатили та маєте право отримати безоплатно в лікарні!

А щоб перевірити, чи наявний препарат саме у вашій лікарні, перейдіть у додатку за цим посиланням https://eliky.in.ua.

Крім того, у додатку “Ліки Контроль” можна перевірити:

– чи входять потрібні пацієнту препарати у програму “Доступні ліки” (детальніше про програму http://moz.gov.ua/dostupni-liki);
– знайти дешевші, проте настільки ж ефективні аналоги ліків;
– ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів;
– серії ліків, заборонених до продажу

З Нацпереліком можна ознайомитися на сайті, який запустився сьогодні: https://www.natsperelik.com.ua/. Найближчим часом у лікарнях також з’являться інформаційні плакати.