Новини

Правління Лікарняної каси інформує

Оприлюднено

Виконавчий директор БО «Лікарняна каса Житомирської області» на черговому засіданні правління ЛК звітував про діяльність організації за перший квартал 2011 року; про роботу ЛК у Черняхівському та Романівському районах. З інформацією про розмір комісії банківських установ та Укрпошти за приймання членських внесків до ЛК і дохід за депозитами в першому кварталі виступила головний бухгалтер БО «Лікарняна каса Житомирської області»  Людмила Миколаївна Пастушенко. Заступник виконавчого директора БО «Лікарняна каса Житомирської області» Сергій Миколайович Грищук  проаналізував виконання рішень попередніх засідань правлінь, а також поінформував про прийняття, поновлення та виключення громадян із  благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області».

-Станом на 01.04.2011 року в Лікарняній касі перебуває 193 842 осіб (15,1% від усіх жителів області), – розповів В. С. Мишківський. – У порівнянні з цим же періодом 2010 року кількість вступників зросла на 1008 осіб, що свідчить про збільшення довіри до Лікарняної каси.

Приємно констатувати, що до Лікарняної каси активніше приєднуються працівники різних установ і організацій, зокрема, Житомиробленерго, а також  медичних закладів – Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського,  Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері та дитини, студенти Житомирського фармацевтичного коледжу ім. Протасевича.

У минулому році була запроваджена нова форма відновлення в Лікарняній касі, це викликало велику зацікавленість серед населення. Бо за нинішніх умов постійного зростання цін люди, які колись за певних умов припинили перебування в ЛК, розуміють необхідність перебування в організації. Без Лікарняної каси нині більшість населення, особливо соціально незахищеного,  не мала б змоги при потребі отримати безкоштовну медичну допомогу. За три місяці цього року 237осіб відновили перебування в організації (для порівняння: за весь 2010 рік – 266).

За словами виконавчого директора, у першому кварталі надано медичну допомогу 29 915 особам, обстежено 54 964 пацієнтів. Витрати на лікування та обстеження у порівнянні з минулим роком суттєво збільшилися. Ці цифри свідчать про вагому підтримку   Лікарняною касою кожного пацієнта зокрема та системи охорони здоров’я в цілому.

На засіданні правління було наголошено, що основним  завданням ЛК залишається  підвищення якості медичної допомоги, увага до кожного, хто перебуває в організації та звертається до лікувального закладу, контроль медичної допомоги на всіх етапах її надання відповідно до локальних клінічних протоколів і Лікарського формуляру. Володимир Станіславович вказав, що у першому кварталі показник недотримання локальних клінічних протоколів лікування зменшився та складає 5%, з цієї причини   нераціонально використано понад 70 тисяч грн.  Також він відзначив, що значно поліпшився рівень лікування членів ЛК в Овруцькій ЦРЛ, Новоград-Волинському міськрай ТМО, Черняхівському ТМО, Коростенській відділковій лікарні, Андрушівській ЦРЛ.

Потребують ще постійного моніторингу Червоноармійська, Ружинська,   Радомишльська центральні районні лікарні та Коростенська відділкова лікарня.

Як наголосив В. С. Мишківський, велика кількість пацієнтів-членів ЛК отримують медичну допомогу в ЛПЗ третинного рівня. Зокрема, в Житомирській обласній дитячій лікарні – до 20% , в Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського – до 40%. На їх лікування витрачається до 40% (2,4млн.грн.) коштів. До цих лікувальних закладів потрапляють пацієнти у важкому стані, тому їх лікування – високозатратне.

В 2010 та у першому кварталі цього року 31 пацієнт проліковано на суму понад 10 тисяч гривень. Кожен випадок такого лікування оцінюється фахівцями стосовно доцільності та дотримання вимог локальних клінічних протоколів.

Інформаційна робота, яка проводилась у першому кварталі, спрямовувалася на покращення інформаційного забезпечення членів ЛК, спілкування з пацієнтами-членами ЛК із метою вирішення проблем в організації лікувально-діагностичного процесу.

Проведено 182 зустрічі в трудових колективах; запроваджені нові форми спілкування шляхом відкриття п’ятнадцяти форумів на сайтах у різних регіонах області. На них зафіксовано понад 17 тисяч відвідувань та залишено 668 повідомлень про «подвійні стандарти лікування», ставлення медичного персоналу до членів лікарняної каси, лікування у поліклініках

м. Житомира, а також пропозиції щодо покращення діяльності Лікарняної каси.

З першого квітня цього року запроваджена цілодобова «Гаряча лінія». Надійшло 21 звернення (10 стосувалися організації надання медичної допомоги: лікування за межами області, в умовах стаціонару та амбулаторних умовах, коронарографії,; інші – щодо порядку сплати членських внесків).

Виконавча дирекція активно співпрацювала з управлінням охорони здоров’я Житомирської ОДА, головними спеціалістами з підготовки до видання шостого Лікарського формуляру.

Володимир Станіславович зазначив, що протягом першого кварталу надійшло коштів на суму 7 316 053грн., (104,8% від запланованих). Видатки на ліки та вироби медичного призначення склали 93,5%, на господарську діяльність – 16,2 %. Баланс між надходженнями та видатками є негативним (-711 751грн). Це відбулося через зростання на 18 % вартості ліків; збільшення суми витрат на відшкодування КТ і МРТ досліджень на 152 тисячі грн. (у порівнянні з першим кварталом минулого року), на оплату послуг (комісій) фінансовим установам.

Стосовно діяльності Червоноармійської та Романівської філій Лікарняної каси В. С. Мишкіський повідомив, що їх робота оцінена позитивно.

Л. М. Пастушенко поінформувала про розмір комісій банківських установ та «Укрпошти» за прийом членських внесків до ЛК та дохід  за депозитами за перший квартал 2011 року. Правлінням прийняте рішення про те, що комісію за прийняті внески мають сплачувати самі платники, а не Лікарняна каса, як це було раніше. З метою створення більш кращих умов зі сплати членських внесків на філіях ЛК встановлюються термінали для безготівкової сплати (за зарплатними, кредитними картками).

С. М. Грищук проаналізував виконання двадцяти рішень семи попередніх правлінь. Він повідомив про те, що у лютому та березні ряди ЛК поповнили 2051 мешканець області. Надійшло 126 заяв, також листи від адміністрації ЦМЛ №1 м. Житомира та Романіської ЦРЛ стосовно відновлення в організації.  Всі вони були позитивно вирішені. Сергій Миколайович запропонував виключити  за несплату внесків і згідно із заявами 1928 громадян.

Більше 10 років функціонує БО «Лікарняна каса Житомирської області». Час довів, що саме завдяки перебуванню в ній, більшість населення нашого краю має доступ до якісного лікування, що відповідає вимогам МОЗ України.

Світлана Михалюк