Новини

ЛІКАРНЯНА КАСА – НАДІЙНА ПІДТРИМКА В НАЙСКРУТНІШИХ СИТУАЦІЯХ

Оприлюднено

Філія благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області” в Андрушівському районі створена 26 червня 2000 року. Сьогодні ми спілкуємося з лікарем-експертом Віктором Васильовичем Захарченком, який очолює її з перших днів 
і до теперішнього часу.

ЗАХАРЧЕНКО– Вікторе Васильовичу, скажіть, будь ласка, скільки осіб зараз налічує БО «Лікарняна каса» в нашому районі?
– У 2000 році, коли «Лікарняна каса» була тільки створена, вона налічувала близько 300 жителів нашого району.
Станом на сьогодні їх уже 5 тисяч, що складає понад 15 % від усього населення району.
– А скільки хворих вже скористалися вашими послугами в цьому році?
– За 10 місяців цього року послугами «Лікарняної каси» скористалися 4 320 осіб.
За цей період із зібраних 1 456 899,00 грн. на лікування витрачено 1 135 393,00 грн.
– Лікування яких хвороб найчастіше здійснюється за рахунок Вашої організації?
– Найчастіше до нас за допомогою звертаються з приводу таких захворювань: захворювання кістково-м’язевої системи – проліковано 327 пацієнтів на загальну суму 82 762 грн.; серцево-судинні захворювання – проліковано 254 особи на загальну суму понад 45 тис. грн.; захворювання бронхо-легеневої системи: бронхіти – 110 осіб на загальну суму 50 тис. грн.; запалення легень – проліковано 77 хворих на загальну суму понад 30 тис. грн.
Найдорожче одноразове лікування одного хворого в цьому році склало 9 080,00 грн.
– Чи діє Лікарняна каса за межами Житомирської області?
– Звичайно. Наприклад, якщо людина захворіла, перебуваючи в іншій області і там лікувалася, їй потрібно, при поверненні додому, написати заяву до Лікарняної каси, а також надати чеки за придбані ліки та виписку з історії хвороби.
В цьому випадку кошти, витрачені людиною на лікування, відшкодовуються їй в сумі, що не перевищує 2 500, 00 грн.
– Чи буде працювати Лікарняна каса в умовах реформування медичної галузі?
– Нині, коли в Україні розпочалося впровадження медичної реформи, набув поширення висновок про можливість «безкоштовної медицини». Проте загальні витрати на вітчизняну галузь охорони здоров’я упродовж минулого, як і нинішнього року, в Державному бюджеті України суттєво не зросли, а якщо врахувати зростання інфляції, знецінення національної грошової одиниці, що призводить до здорожчання препаратів та ліків іноземного виробництва, то кошти Держбюджету на утримання галузі охорони здоров’я в Україні навіть зменшились. За таких умов виникає цілком логічне запитання: «Яким чином і за яких умов медицина в Україні стане безкоштовною, а всі витрати на лікування хворих візьме на себе держава?». Відповідь на таке запитання є риторичною, бо кожен, хто вміє рахувати та порівнювати, однозначно відповість: грошей із Державного бюджету на утримання галузі охорони здоров’я не вистачає. А тому потреба в коштах від пацієнтів не зникає сама по собі, як це дехто собі почав уявляти. Очікування на появу «безкоштовної медицини», які з’явились у частини населення України, виникли через недостатній рівень інформаційної роботи в ході розпочатої реформи галузі охорони здоров’я. Звісно, люди хотіли б, аби результатом реформи стала безкоштовна медицина, але для цього рівень фінансування галузі повинен бути в рази більшим, ніж цьогорічний та передбачений Державним бюджетом України на 2019-й рік. Такі очікування важко назвати обгрунтованими чи зумовленими певними раціональними факторами, але вони у людей виникли і певний час існували. Тому одним із напрямків нашої нинішньої роботи є роз’яснення населенню подальшої діяльності Лікарняної каси у зв’язку з концепцією медичної реформи. Адже сьогодні очевидно, що держава ще тривалий час не зможе повністю забезпечити безоплатне надання всіх послуг та лікарських засобів для хворих громадян. Тобто без додаткового фінансування та залучення позабюджетних коштів (а ми говоримо саме про діяльність у цьому плані БО «Лікарняна каса Житомирської області») підвищити рівень медикаментозного забезпечення пацієнта неможливо.
За недостатності фінансування галузі охорони здоров’я саме діяльність ЛК дійсно слід розглядати як один зі шляхів вирішення питання медикаментозного забезпечення та обстеження громадян у разі захворювання. А сумнівів у тому, що БО «Лікарняна каса Житомирської області» вже давно стала надійною підтримкою для своїх членів у найскрутніших ситуаціях, коли погіршується стан здоров’я і постає потреба у кваліфікованій медичній допомозі, ні в кого не виникає.
– Який розмір щомісячних благодійних пожертувань?
– Хочу зазначити, що в умовах галопуючих темпів зростання вартості ліків, виробів медичного призначення та реактивів, що автоматично призводить до збільшення видатків на обстеження і лікування членів Лікарняної каси, необхідно зробити єдино можливий і вірний крок задля того, аби зберегти вкрай важливий та потужний, випробуваний роками, вдосконалений багаторічним досвідом інструмент надання суттєвої та ефективної медичної допомоги. Тож із урахуванням Положення «Про членство в ЛК» (розмір щомісячного добровільного пожертвування має складати до 3% від встановленого розміру мінімальної заробітної плати), рішенням правління ЛК (протокол №4-18 від 05.10. 2018 року) з 1 грудня 2018 року встановлюються такі розміри щомісячних добровільних пожертвувань: для дорослого населення – 60 гривень; для студентів денної форми навчання до 23 років – 30 гривень; для дітей до 18 років (незалежно від кількості дітей при умові членства одного із батьків) – 25 гривень; вступне добровільне пожертвування – 5 гривень.
– Як можна вступити до Лікарняної каси?
– Вступити до Лікарняної каси мають можливість усі бажаючі, незалежно від віку та стану здоров’я.
Потрібно звернутися в наш офіс або до відділень «Ощадного банку», «Приватбанку», «Укрпошти» з паспортом та ідентифікаційним кодом та сплатити вступне добровільне пожертвування у розмірі 5 грн. та щомісячні добровільні пожертвування. З метою зменшення розміру комісії банку та економії часу рекомендуємо сплачувати внески відразу за три місяці та вступний.
Крім того вступити та сплатити внески до ЛК можна на нашому сайті (http://likkasa.com.ua) в розділі «вступити онлайн» платіжною карткою будь-якого банку без комісії.
При колективному членстві укладається угода між ЛК та організацією, установою щодо перерахування внесків на рахунок Лікарняної каси. Співробітники, які бажають перебувати в Лікарняній касі, пишуть заяву керівнику організації, на підставі якої добровільні пожертвування бухгалтерією відраховуються із заробітної плати. Більш детально про колективний вступ та сплату щомісячних добровільних пожертвувань можна дізнатися за тел.: (0236) 2-27-03.
Громадянин може скористатися послугами Лікарняної каси через три місяці після першої сплати добровільних пожертвувань. Посвідчення члена ЛК можна отримати в нашому офісі за адресою: м. Андрушівка, вул. Тітова, 34, каб. № 5 (І поверх районної поліклініки).
– Дякую, Вікторе Васильовичу, за змістовну бесіду. Нехай Ваша копітка праця й надалі буде корисною для жителів нашого району. Міцного Вам здоров’я та успіхів у складній, але такій необхідній роботі.

Розмову вела
Людмила АНАНЧЕНКО
“Новини Андрушівщини” 23.11.2018 р.

2 коментарі до “ЛІКАРНЯНА КАСА – НАДІЙНА ПІДТРИМКА В НАЙСКРУТНІШИХ СИТУАЦІЯХ

  1. без корупции. де витрати на собержание апарата и допомога .

Коментарі закриті.