Новини

Лікарі-експерти ЛК обговорювали нагальні питання діяльності організації

Оприлюднено

На зібрані лікарів-експертів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області»,  яке відбулося 7 червня обговорювалися такі питання:  робота ЛК у травні 2011 року (виступив – виконавчий директор Володимир Станіславович Мишківський); АВС-VEN аналіз кардіологічної групи препаратів (виступили –  лікар-експерт Баранівської ЦРЛ

Тетяна Володимирівна Шатровська , лікар-експерт Житомирського обласного медичного центру Ігор Леонідович Бібіков); наступність у роботі обласної консультативної поліклініки та Лікарняної каси (виступила – завідуюча відділу експертизи та контролю якості лікувально-діагностичного процесу Раїса Володимирівна Артюх );  якість надання медичної допомоги членам ЛК у квітні (виступила лікар-експерт Ірина Антонівна Білоус).

За словами виконавчого директора, у травні до БО «Лікарняна каса Житомирської області» приєдналося 1035 осіб, зокрема , у м. Житомирі – 465,  м. Бердичеві – 106, м. Коростені  – 63 особи. Активно до організації наразі вступають працівники Житомиробленерго.

У травні різниця між надходженнями та витратами ЛК становить «+» 185 тис. грн.

Володимир Станіславович Мишківський повідомив, що незабаром філії ЛК у Новоград-Волинському районі, м. Житомирі,  Коростені, Бердичеві братимуть участь у спільному пілотному проекті УОЗ та виробника стосовно застосування препарату серотид при лікуванні членів ЛК, хворих на  бронхіальну астму та хронічні обструктивні захворювання легень.

В Попільнянському районі продовжує втілюватися проект амбулаторного лікування пацієнтів, які мають гіпертонічну хворобу. Невдовзі будуть підведені його результати.

Виконавчий директор також нагадав присутнім, що нині при сплаті членських внесків банки беруть комісію.

Найменша вона в Кредитпромбанку – 1.грн., в Ощадбанку – 2.20 грн., на Укрпошті – 1.80 грн.  Ті, хто перебуває в ЛК, мають змогу зробити внески до організації і через термінали, які є в в Райффайнзен Банку Аваль та в Приватбанку, а також на філіях ЛК.

Цікавими та змістовними були виступи Ігоря Леонідовича Бібікова та Тетяни Володимирівни Шатровської про раціональне використання кардіологічної групи препаратів в лікуванні членів ЛК та дотримання вимог локальних клінічних протоколів.

Р. В. Артюх звернула увагу на те, що консультативні заключення обласних спеціалістів дійсні лише протягом одного місяця.  В них обов’язково має вказуватися, де повинен лікуватися пацієнт-член ЛК: чи в амбулаторних , чи в стаціонарних умовах ,чи в денному стаціонарі. Остаточне рішення стосовно лікування приймає лікуючий лікар, а не консультант.

Також вона повідомила, що нещодавно в УОЗ Житомирської облдержадміністрації відбулася апаратна нарада щодо надання медичної  допомоги хворим із виразковою хворобою шлунку. За перший квартал протоколи надання медичної допомоги хворим із цією патологією не дотримувалися на 3%. Варто звернути увагу на те, що ця патологія у медичних картах шифрується невірно.

За інформацією І. А. Білоус, у квітні надано медичну допомогу в 28496 випадках на суму 2 251 549  грн., із них проліковано 10 049  пацієнтів на суму 1 986 692 грн., середня вартість лікування – 197,70 грн.

При аналізі медичної документації лікувального процесу членів ЛК за квітень виявлено недоліки, частка яких складає  6 % від усіх пролікованих.

Найбільше недотримання протоколів лікування в таких медичних закладах: Лугинській ЦРЛ – 15 %, Новоград- Волинському міськрай ТМО, Червоноармійській ЦРЛ, Малинському міськрайТМО – по 9 %,  Ружинській ЦРЛ – 7 %.  Радомишльській ЦРЛ, Чуднівській ЦРЛ  – по 6 %.

Низькі  відсотки недоліків у Бердичівській ЦРЛ – 3 %, Овруцькій ЦРЛ та  Ємільчинській ЦРЛ – по 2 %.

За словами І. А. Білоус, у квітні медичну допомогу на суму більше 1000 грн. отримали   180 хворих, зокрема, в Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського – 117,  в Житомирському обласному онкологічному диспансері  – 12, ЦМЛ №1 м. Житомира – 19, ЦМЛ №2 м. Житомира – 9 пацієнтів.

Підсумовуючи свій виступ, вона наголосила на важливості постійної співпраці експертів ЛК із лікарями медичних закладів.

Світлана Михалюк