Новини

За підсумками року – нові пропозиції від «Лікарняної каси»

Оприлюднено

Стаття під такою назвою журналіста Віктора Геранта опублікована в газеті “Субота” – №12 від 20 березня 2019 року.

Традиційно на початку кожного року відбувається засідання правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» (БО «Лікарняна каса Житомирської області»), під час якого учасники зібрання обговорюють звіт виконавчої дирекції Лікарняної каси про роботу організації впродовж минулого року.

Цього разу звіт за підсумками роботи Лікарняної каси в 2018-му році члени правління заслухали та обговорили на базі комунальної установи «Обласний медичний центр вертебрології та реабілітації» Житомирської обласної ради. Голова правління БО «Лікарняна каса Житомирської області» заслужений лікар України, професор Валентин Парій зазначив, що проведення засідання правління «Лікарняної каси Житомирської області» є символом посилення співпраці благодійної організації з найсучаснішим в Україні закладом, яким сьогодні заслужено вважається КУ «Обласний центр вертебрології та реабілітації Житомирської облради. Головний лікар центру Олександр Торбас, який ознайомив членів правління БО «Лікарняна каса Житомирської області» з умовами роботи новоствореного лікувального закладу, зауважив, що лише минулого 2018-го році за сприяння Лікарняної каси було проліковано 156 учасників АТО.

Про роботу БО «Лікарняна каса Житомирської області» в 2018-му році звітував її виконавчий директор Володимир Мишківський. Він зазначив, що діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» минулого року відбувалась в умовах реформи системи охорони здоров’я України, розпочатої декілька років тому. Реформування галузі відбувається в непростих умовах економічної ситуації в державі, тому діяльність Лікарняної каси проходить із врахуванням багатьох факторів. Тим не менше, БО «Лікарняна каса Житомирської області» минулоріч працювала стабільно, втіливши при цьому низку заходів для покращання своєї роботи. За словами В.С.Мишківського, станом на початок 2019-го року в лавах БО «Лікарняна каса Житомирської області» перебували 208 тисяч 521 мешканців Житомирщини, що становило 17% від загальної кількості населення області. Впродовж 2018 року членами «Лікарняної каси Житомирської області» стали 7 322 особи, а ще 1 604 жителі області поновили у ній своє перебування. Вибули з лав Лікарняної каси протягом року 11 тисяч 202 особи, з них 2 тисячі 336 осіб – померли. Якщо простежити динаміку змін у рядах членів БО «Лікарняна каса Житомирської області», то впродовж 2018-го року активну увагу до її діяльності виявляли мешканці міст та райцентрів Житомирщини. Помітно слабшими є показники залучення населення до перебування в Лікарняній касі серед мешканців віддалених сільських районів Житомирщини. Так, наприклад, за показниками вступу до лав БО «Лікарняна каса Житомирської області» в 2018-му році лідерами стали міста Житомир та Коростень, а також мешканці Новоград-Волинського району. В той же час у Народицькому, Брусилівському та Ружинському районах Житомирщини упродовж минулого року до членства в Лікарняній касі долучились менше сотні осіб у кожному з районів. Цікавим і в чомусь показовим є той факт, що у 2018-му році більшість громадян (близько 85%), які долучились до членства в Лікарняній касі, зробили це в індивідуальному порядку. Й лише 15% членів ЛК, які долучились до благодійної організації минулого року, зробили це в складі трудових колективів, у яких працюють. Загалом за підсумками 2018-го року 69% членів «Лікарняної каси Житомирської області оплачують щомісячні добровільні пожертвування в індивідуальному порядку, а 31% членів благодійної організації сплачують пожертви за допомогою щомісячного відрахування з заробітної плати.

В звіті виконавчого директора БО «Лікарняна каса Житомирської області» В.С.Мишківського зазначено, що в 2018-му році на рахунки благодійної організації надійшло 72,1 мільйони гривень, а витрати на діяльність склали 74,7 мільйони гривень. Впродовж року стаціонарно лікувались 53 775 пацієнтів, котрі перебувають у ЛК, на що було виділено 31,9 мільйон гривень. В умовах  амбулаторно-клінічного лікування в 2018-му році скористались послугами БО «Лікарняна каса Житомирської області» 111 805 її членів, на що було витрачено 19,9 млн. грн. благодійних коштів. Упродовж року члени ЛК проходили обстеження у 317 883-х випадках, на що було витрачено 8,9 мільйонів гривень. Згідно з рішенням правління БО «Лікарняна каса Житомирської області»  відшкодування витрат на лікування у зв’язку з невідкладними станами за межами Житомирської області отримали у 2018-му році 58 членів Лікарняної каси. Ще 43 особи з числа членів ЛК отримували медичну допомогу в лікувальних закладах міста Києва. Загалом минулого року на лікування пацієнтів із числа членів Лікарняної каси за межами Житомирщини було витрачено 206 тисяч гривень благодійних коштів. Видатки на ведення господарської діяльності становили 15% від усіх надходжень, що відповідає Закону України про благодійну діяльність та благодійні організації.

Володимир Мишківський звернув особливу увагу на запровадження низки заходів щодо покращання забезпечення членів Лікарняної каси якісною медичною допомогою. Так, у 2018-му році розширено кількість нозологій (діагнозів) та перелік лікарських засобів при амбулаторному лікуванні пацієнтів із числа членів Лікарняної каси. Крім того, розширено мережу відпускання ліків для пацієнтів, які користуються умовами амбулаторно-поліклінічного лікування. Сьогодні за рецептами ЛК медикаменти та вироби медичного призначення відпускають 222 аптеки та аптечних пункти на території всієї Житомирської області. В 2018-му році суттєво покращилась доступність високоспеціалізованих методів інструментальної і лабораторної діагностики для  членів Лікарняної каси – в основному за рахунок розширення співпраці з Житомирською обласною клінічною лікарнею ім. О.Ф.Горбачевського та приватною лабораторією «Малікс–Мєд» («INVIVO»), яка має свої відділення у Житомирі та ще у 15-ти райцентрах Житомирської області.

Суттєво активізувалась роз’яснювально-інформаційна діяльність щодо ролі та місця Лікарняної каси в реформованій системі охорони здоров’я України, як додаткового джерела фінансування медичної допомоги, яка не буде забезпечуватись державою. Зокрема, за номерами мобільних телефонів членів ЛК були відправлені СМС-повідомлення про витрати на амбулаторне лікування, запрошення отримати посвідчення членів «Лікарняної каси», а також інформацію із контактними даними лікарів-експертів філій Лікарняної каси, можливості амбулаторного лікування дітей, тощо. Для зменшення банківської комісії членами Лікарняної каси при сплаті щомісячних добровільних пожертвувань здійснюється значна робота з переорієнтації населення на електронні платежі. Впроваджено зміни в переліки ліків, які забезпечуються за рахунок Лікарняної каси при амбулаторному, стаціонарному лікуваннях – коли пріоритет надається препаратам за принципом «ціна – якість». Втілено зміни при лікуванні гострих бронхітів та дорсопатій (остеоходрозу) в контексті доказової медицини.

В ході засідання правління БО «Лікарняна каса Житомирської області» було розглянуто питання про внесення змін до положення про порядок використання добровільних пожертвувань до благодійної організації.  Завідуюча відділом аудиту та контролю якості ЛДП Раїса Артюх  у своєму виступі запропонувала збільшити розмір допомоги членам «Лікарняної каси Житомирської області» при лікуванні в умовах цілодобового стаціонару необхідним діагностичним та медикаментозним забезпеченням упродовж року на суму, яка не перевищує 30 річних (досі було 25) пожервувань до Лікарняної каси. Правління благодійної організації ухвалило також і пропозицію збільшити до 3 500 грн. (раніше було 2 500 грн.) розмір повернення членам ЛК витрачених коштів при обстеженні та лікуванні за межами Житомирщини. Крім цього, Раїса Артюх внесла пропозицію щодо змін до «Тимчасового положення про лікування хворих із сечокам’яною хворобою за допомогою апарата для проведення безконтактної літорипсії». Як відомо, апарат для проведення дистанційної ударно-хвильової літотрипсії для покращання надання медичної допомоги хворим із сечокам’яною хворобою БО «Лікарняна каса Житомирської області» придбала в 2014-му році. Апарат був переданий у безкоштовне користування обласній клінічній лікарні ім. О.Ф.Горбачевського. З того часу проведено 1 978 сеансів безконтактної літотрипсії (в тому числі для пацієнтів із числа членів Лікарняної каси – 1 138 сеансів). Відтепер, згідно з рішенням правління БО «Лікарняна каса Житомирської області», пацієнти, які не перебувають у «Лікарняній касі» й бажають пройти сеанс літотрипсії, сплачують на рахунки БО «Лікарняна каса Житомирської області» добровільні пожервування в сумі 4 тисячі гривень за первинний сеанс. А за повторні сеанси літотрипсії того ж каменя сума пожертвування становить 2 тисячі гривень.

Ще одна пропозиція Р.А.Артюх стосувалась внесення змін до «Переліку ліків, які можуть забезпечуватись за рахунок Лікарняної каси для надання медичної допомоги в стаціонарних умовах» та «Переліку лікарських засобів та виробів медичного призначення, якими члени Лікарняної каси забезпечуються при амбулаторному лікуванні». Знову ж таки пріоритет надається препаратам за принципом «ціна-якість».

На завершення своєї роботи правління БО «Лікарняна каса Житомирської області» розглянуло питання про прийняття та поновлення  мешканців Житомирщини в благодійній організації, а також – про виключення громадян зі складу Лікарняної каси. Після виступу заступника виконавчого директора Сергія Грищука правління БО «Лікарняна каса Житомирської області» ухвалило відповідні рішення.

Віктор Герант