Новини

Відбулось засідання лікарів-експертів філій благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області»

Оприлюднено

Учасники зібрання розглянули та обговорили низку питань стосовно діяльності організації, першим із яких було – аналіз роботи ЛК впродовж трьох місяців 2019 року. За цим питанням виступив директор виконавчий БО «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Станіславович Мишківський. Він, зокрема, повідомив, що станом на 01.04.2019 року в області нараховувалось 208 678 членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», що складає 17% від загальної кількості населення. З початку 2019 року до організації долучились 1 852 особи нових членів ЛК. За показником вступу до ЛК лідирують місто Житомир, Новоград-Волинський район, місто Коростень, Овруцький та Коростишівський райони. Найбільша кількість членів Лікарняної каси – в містах Житомир, Бердичів, Коростень та в Новоград-Волинському районі. В Народицькому, Брусилівському, Ружинському районах відзначається низька активність залучення населення до Лікарняної каси. Відповідно в цих же районах і найменша кількість осіб, котрі перебувають в ЛК.

– Лікарям-експертам філій ЛК необхідно активніше працювати над залученням мешканців області до Лікарняної каси, – наголосив Володимир Станіславович, – адже для того, щоб покращити забезпечення членів ЛК якісною медичною допомогою, ми запровадили в 2018 році низку заходів: збільшили кількість нозологій та перелік лікарських засобів при амбулаторному лікуванні, розширили мережу відпускання ліків для амбулаторного лікування – за рецептами ЛК медикаменти та вироби медичного призначення відпускають 222 аптеки та аптечні пункти, поглибили співпрацю з ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського та приватною лабораторією «INVIVO» – це суттєво покращило доступність членів ЛК до високоспеціалізованих методів інструментальної і лабораторної діагностики. Для зменшення банківської комісії членами Лікарняної каси при сплаті щомісячних добровільних пожертвувань ми активно орієнтуємо населення на здійснення електронних платежів. Також при лікуванні гострих бронхітів та дорсопатій (остеохондроз) внесено зміни у контексті доказової медицини. Впроваджено зміни й у переліках ліків, які забезпечуються за рахунок ЛК при амбулаторному та стаціонарному лікуваннях – пріоритет надано препаратам за принципом «ціна-якість». Тобто забезпечення надання якісної медичної допомоги мешканцям області, котрі перебувають у Лікарняній касі – основа нашої діяльності й ми докладаємо всіх зусиль для вирішення цього питання.

Заввідділом аудиту та контролю якості ЛДП Раїса Володимирівна Артюх поінформувала про стан надання медичної допомоги членам ЛК за 2 місяці 2019 року. Так, упродовж цього періоду за рахунок Лікарняної каси надали медичну допомогу в 90 190 випадках на суму 11 842 136 грн. Проліковано 31 135 членів ЛК (стаціонарно – 9 056, амбулаторно-поліклінічно – 22 079 пацієнтів). Обстежено 56 719 членів ЛК на суму 1 635 176 грн. За 2 місяці 2019 року видано 12 направлень членам ЛК для отримання медичної допомоги в лікувальних закладах м. Києва через ВГО «Асоціація Лікарняних кас України».

Проблемним питанням залишається заміна при планових оперативних втручаннях антибіотикопрофілактики антибіотиколікуванням, необґрунтоване застосування високовартісних антибіотиків, невикористання ступеневої терапії. Антибіотики для профілактики і лікування призначаються в більшості випадків емпірично, не завжди дотримуються оптимальні терміни антибіотикотерапії (деякі препарати призначаються вкінці лікування, перед виписуванням хворого зі стаціонару, або ж – у багатьох випадках – одночасно декілька антибіотиків тривалим курсом).

Питання членів ЛК за телефоном «гарячої лінії» з медичних питань (51 звернення) протягом 2 місяців в основному стосувались оплати щомісячних добровільних пожертвувань, заборгованості, вступу до ЛК, сплати комісійних у банки. Збільшилась кількість питань стосовно призначення лікарями медикаментів, які відсутні в протоколах лікування.

– Необхідно активніше співпрацювати з лікарями медичних закладів, нагадуючи їм про дотримання протоколів лікування, – наголосила Р.В.Артюх, – це сприятиме наданню якісної медичної допомоги членам Лікарняної каси.

Затим лікарі-експерти філій ЛК, котрі брали участь у циклі тематичних лекцій «Актуальні питання управління якістю медичної допомоги», проведених нещодавно фахівцями кафедри менеджменту охорони здоров’я НМУ імені О.О.Богомольця, представили пропозиції щодо покращення надання пацієнтам – членам Лікарняної каси – якісної медичної допомоги згідно з засадами доказової медицини: лікар-експерт філії ЛК в Чуднівському районі Анатолій Ростиславович Скриваник – щодо частоти застосування антибіотиків при ГРВІ, лікар-експерт філії ЛК в Черняхівському районі Ірина Олексіївна Ніколайчук – призначень на обстеження гормонів щитовидної залози, лікар-експерт філії ЛК в обласному медичному центрі вертебрології та реабілітації Ольга Петрівна Лейченко – застосування внутрішньовенних крапельних ін’єкцій при дорсопатіях в амбулаторних умовах.

Заступник директора виконавчого Сергій Миколайович Грищук зауважив, що слухачі курсів отримали не просто нові знання, а й науково обгрунтовані можливості мати результати цих знань, втіливши їх у життя. Необхідно аналізувати отриману інформацію й доносити її до лікарів медичних закладів, комбінуючи метод вольового інформування з навчальним, комунікативним.

– Наразі в Україні існує адміністративно-командний підхід до забезпечення якості медичної допомоги, який потрібно замінити на принцип управління процесом. Механізмами управлінської дії повинні виступити програма безперервного поліпшення якості, самооцінка організації, система організації, система освіти, клінічний аудит, – наголосив, підсумовуючи зібрання, директор виконавчий Володимир Станіславович Мишківський. – Використання додаткових навичок із управління якістю медичної допомоги, ризиками, фінансами та ресурсами потребує вибудування лікарями-експертами ЛК чіткої системи цієї роботи, в тому числі – з лікарями на місцях. Головне у впровадженні – систематичність. Роз’яснювальна робота як серед медпрацівників, так і серед пацієнтів, котрі перебувають у Лікарняній касі, залишається одним із основних пунктів діяльності лікарів-експертів ЛК. Адже наше головне завдання – забезпечення надання якісної медичної допомоги.