Новини

Крапельниці та уколи для профілактики хвороб серця – та інші міфи про захист серця

Оприлюднено
На данном изображении может находиться: текст
Уляна Супрун

Бажання захистити своє серце
Використання засобів з недоведеною ефективністю

В Україні кардіопротектори за популярністю поступаються лише нейро- та гепатопротекторним препаратам.
Згідно з результатами аналізу продажів ліків, метаболічні кардіопротектори за об’ємами продажів у 2017 році входять в трійку лідерів (920 млн гривень) — https://bit.ly/2Ve3iBg.

Це чималі витрати. Але чи дійсно вони виправдані?

На жаль, під приставкою “протектор”, зокрема “кардіопротектор” часто продають препарати з недоведеною ефективністю. Або ще одна проблема — препарати, які є ефективними лише при певних станах, купують пацієнти, яким вони насправді непотрібні.

Як не потрапити в оману міфів, які народжені маркетингом, некомпетентністю або ж зіпсованим телефоном? Запитали в кардіолога Larisa Mischenko

Руйнуємо поширені міфи щодо підтримки роботи серця та серцево-судинної системи. Дочитайте до кінця — там поради, як справді піклуватися про здоров’я серця, щоб захистити його від можливих катастроф. Обов’язково поділіться зі своїми близькими.

 Міф: Профілактичний курс крапельниць та уколів підтримує серце і допомагає запобігти ускладненням

 Реальність: Передусім, внутрішньовенні та внутрішньом’язеві ін’єкції — це спосіб швидкої «доставки» ліків до організму, який має використовуватись при важких та невідкладних станах. Тому абсолютно неприпустимо без нагальної потреби застосовувати внутрішньом’язеві, а тим більше, внутрішньовенні ін’єкції та крапельниці.

По-друге, найбільш поширені в нашій країні, так звані кардіопротектори (морфолінієва сіль тіазотної кислоти, солі аргініну, мельдоній та інші) відносять до лікарських засобів без доведеної ефективності. Це означає, що в теперішній час відсутні або вкрай обмежені докази їх клінічної та прогностичної ефективності у хворих на серцево-судинні захворювання і саме тому, ці ліки не внесені до сучасних міжнародних та національних рекомендацій і протоколів лікування серцево-судинних захворювань.

 Міф: Якщо ліки визнали допінгом, значить вони діють

 Реальність: Лікарські засоби, які оптимізують обмін речовин в міокарді, безпосередньо в період їх застосування призводять до більш раціонального енергоутворення в клітинах різних органів, що сприяє більш ефективній роботі серця в тому числі.

Саме ці властивості деяких кардіопротекторів, зокрема мельдонію, всупереч правил іноді використовують спортсмени, щоб досягти кращих результатів (https://bit.ly/2CRYMky).

Проте варто пам’ятати, що кардіпротекторні ефекти цих препаратів проявляються безпосередньо під час їхнього застосування. Даних на користь тривалого захисту від розвитку інфаркту міокарду або інших серцево-судинних ускладнень не існує.

 Міф: Для захисту мого серця я постійно приймаю аспірин

 Реальність: Ацетилсаліцилова кислота (аспірин — це торгова назва оригінального препарату) є дієвим захистом від серцево-судинних захворювань у пацієнтів з ішемічною хворобою серця, з перенесеним інфарктом міокарда або ішемічним мозковим інсультом або з атеросклеротичним захворюванням периферичних артерій.

Водночас за відсутності зазначеної патології, з метою первинної профілактики, аспірин не рекомендований до застосування. Результати останніх досліджень показали, що у пацієнтів без анамнезу ІХС та атеросклеротичних захворювань периферичних артерій ризик розвитку шлунково-кишкових кровотеч суттєво перевищує потенційну користь щодо запобігання серцево-судинних катастроф (https://bit.ly/2wpvntZhttps://bit.ly/2pdTLvAhttps://bit.ly/2PiNtFA).

Тому, не довіряйте рекламі, яка закликає захистити серце препаратами ацетилсаліцилової кислоти, тільки лікар може вирішити доцільність її тривалого застосування у кожного конкретного пацієнта.

 Міф: Краще періодично проходити курс лікування, підтримувати серце, ніж постійно приймати таблетки

 Реальність: Безумовно, кожен з нас прагне обійтись без регулярного вживання ліків.
І це дійсно можливо при лікуванні гострих захворювань, як наприклад бронхіт або цистит, коли короткостроковий курс терапії призводить до повного одужання.

Проте лікування більшості хронічних захворювань передбачає тривалий — протягом довгих років — прийом ліків, які покращують не тільки самопочуття хворого, а й запобігають розвитку важких ускладнень, що загрожують життю.

Саме така ситуація складається з лікуванням більшості захворювань серцево-судинної системи. На жаль, сьогодні ми не можемо вилікувати гіпертонічну хворобу або ішемічну хворобу серця, проте ми можемо утримувати артеріальний тиск в межах норми та сповільнити прогресування захворювань завдяки оптимально підібраній для кожного пацієнта медикаментозній та немедикаментозній терапії.

Що таке реальна кардіопротекція або як насправді захистити серце?

Ця інформація може розчарувати людей, які звикли або покладатися на тезу «мене хвороби обійдуть» або, навпаки, вдаватись до чисельних невиправданих обстежень та «курсів лікування». Але найкращий метод захистити своє серце — це здоровий спосіб життя.

 Раціональне здорове харчування — щоденний раціон має містити 50% овочів і фруктів, 25% «здорових» білків (нежирні види м’яса, бобові) та 25% цільнозернові продукти, які є джерелами клітковини. Тамуйте спрагу та вживайте переважно питну воду, уникайте солодких напоїв (https://bit.ly/2FHF4v1).

 Регулярна фізична активність має становити для дорослих 150 хвилин на тиждень, якщо ви обираєте помірну інтенсивність навантаження, або 75 хвилин на тиждень — в разі інтенсивних фізичних вправ (https://bit.ly/2W8YPzV).

 Якщо у вас надлишкова вага або ожиріння (кожен може легко розрахувати свій індекс маси тіла та з’ясувати свій статус https://bit.ly/2UnbCS6) — знижуйте вагу за рахунок обмеження калорійності їжі та спорту.

 Якщо у вас цукровий діабет, критично важливим є дотримання здорового способу життя (зокрема, попередніх порад). А також, регулярний прийом цукрознижуючих препаратів за рекомендацією лікаря. До речі, при діабеті 2-го типу препаратом першого вибору є метформін, який включено в програму «Доступні ліки»: https://bit.ly/2uCK9gJ

 Відмова від куріння для багатьох є вкрай важким завданням. Натомість, це один з
найефективніших методів захисту судин і серця. Якщо не можете подолати залежність самотужки — звертайтеся за порадою до лікаря.

 Якщо у вас артеріальна гіпертензія (гіпертонічна хвороба), дієвим методом зниження артеріального тиску та запобігання ускладнень є дотримання здорового способу життя з одного боку, та регулярна (постійна) медикаментозна терапія, з іншого.

Препарати, які знижують тиск водночас чинять позитивний вплив на серце. Разом із лікарем ви маєте прагнути досягти тиску менш, ніж 140 / 80 мм рт.ст., саме такий рівень забезпечує максимальний захист від інфаркту міокарда, мозкового інсульту та інших важких ускладнень артеріальної гіпертензії (https://bit.ly/2Co4z3w).

 Якщо лікар визначив у вас високий ризик ускладнень, він має призначити вам ліки для запобігання та сповільнення розвитку атеросклерозу, так звані статини. Як і антигіпертензивні препарати, статини призначаються на постійній основі й застосовуються регулярно — тільки в такому випадку вони здатні захистити серце від катастрофи (https://bit.ly/2W8YPzV).