Новини

На Житомирщині набувають популярності “лікарняні каси”

Оприлюднено

У Житомирському Інституті медсестринства відбулась прес-конференція, присвячена темі “Попередження загострень бронхіальної астми та хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Продовження спільного соціального проекту у Лікарняних Касах”.

На заході провідні фахівці охорони здоров’я, представники благодійної організації “Лікарняна каса Житомирської області” та програми “Оранж кард” представили спільний соціальний проект, який був упроваджений в чотирьох регіонах та спрямований на підвищення доступності сучасних лікарських засобів для терапії бронхіальної астми та хронічного обструктивного захворювання легень для пацієнтів в Україні.

Соціальний проект було започатковано в 2011 році. Головною передумовою його впровадження стала поширеність проблеми бронхіальної астми і ХОЗЛ в Україні та недостатнє забезпечення пацієнтів належною терапією, яка дозволила б зменшити кількість загострень цих захворювань.

“Бронхіальна астма є одним із найбільш поширених хронічних захворювань у дітей і дорослих, – зазначив Сергій Хвелось, обласний пульмонолог, завідувач відділення пульмонології Житомирської обласної клінічної лікарні імені О. Ф. Гербачевського. – За даними ВООЗ, у всьому світі на астму страждають до 300 мільйонів осіб. На жаль, ця проблема не оминула і українців. В Житомирській області перебувають на обліку чотири тисячі осіб із бронхіальною астмою і десять тисяч із ХОЗЛ. Кількість випадків діагностики та загострень зазначених хвороб серед мешканців Житомирської області та всієї України щороку зростає. Більше того, багато хворих із ХОЗЛ звертаються до лікаря вже після зниження функції легень на 50 відсотків і більше. Своєчасна діагностика та підвищення доступності ефективної терапії для пацієнтів здатні значно зменшити кількість випадків загострень. А враховуючи те, що лікарські засоби для сучасної терапії цих захворювань наразі можуть бути придбані лише за рахунок самих пацієнтів, спільний проект у “Лікарняній касі” надзвичайно актуальний”.

Проект, у якому зараз 66 пацієнтів, спрямований на збільшення доступності засобів ефективної терапії бронхіальної астми та ХОЗЛ. Хворі, які є учасниками проекту, мають можливість придбати сучасні лікарскі засоби для попередження загострень цих захворювань за значно нижчою ціною.

“У проекті беруть участь пацієнти, які страждають на бронхіальну астму та ХОЗЛ, мають відповідне призначення лікаря, відповідають критеріям щодо стану захворювання, є членами благодійної організації “Лікарняна каса Житомирської області” та зареєстровані в програмі “Оранж Кард”, – зауважив виконавчий директор БО “Лікарняна каса Житомирської області” Володимир Мишківський. – За сумарною знижкою Лікарняної каси та програми “Оранж Кард”, пацієнти-учасники проекту мають можливість застосовувати сучасну ефективну терапію, сплачуючи менш, ніж 20 відсотків від її ринкової вартості”.

Начальник Управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Олександр Торбас підкреслив важливість проекту: “Управління охорони здоров’я дуже цінує результати співпраці з Лікарняною касою. У першу чергу, проект підтримує здоров’я людей, які потребують терапії, що не може бути забезпечена за державний кошт. По-друге, ми бачимо серйозний економічний ефект на рівні облдержадміністрації – адже отримуючи належну терапію, набагато менше хворих мають загострення й потребують госпіталізації та стаціонарного лікування”.

Посилання