НовиниОстанні новини

ЛІКАРНЯНА КАСА ЖИТОМИРЩИНИ – З ТУРБОТОЮ ПРО ЗДОРОВ’Я ЛЮДЕЙ

Оприлюднено

Поява в Україні таких організацій, як Лікарняні каси, – це результат детального вивчення міжнародного і вітчизняного досвіду в організації страхової медицини та його втілення в реальні обставини нашого сьогодення.
З кожним днем все більше і більше жителів Житомирщини пов’язують з Лікарняною касою свої сподівання на швидке і якісне медичне лікування, що досягається дотриманням протоколів надання медичної допомоги.
Турбота про здоров’я кожної людини, ефективність надання медичної допомоги, раціональне призначення лікарських засобів, доступність і демократизм, прозорість діяльності – ось головні принципи Лікарняної каси Житомирської області.
Внутрішні моменти роботи Лікарняної каси, які постійно цікавлять членів цієї благодійної організації, постійно і активно висвітлюються на телебаченні, в друкованих засобах масової інформації та інтернет-ресурсах.
31 жовтня відбулося чергове засідання правління благодійного організації «Лікарняна каса Житомирщини». Одним із перших було розглянуто питання про фінансовий стан районів та міст області за 9 місяців 2013 року.
Заступник виконавчого директора С.М.Грищук проінформував правління про те, що за 9 місяців поточного року до Лікарняної каси Житомирщини надійшло 30 млн. 148 тис. грн. З них витрачено на закупівлю ліків та виробів медичного призначення для закладів охорони здоров’я 24,5 млн. грн. Було проведено аналіз фінансового стану по регіонам Житомирської області з урахуванням наступних показників: надходження коштів, отримано ліків для закладів охорони здоров′я в регіоні, витрати на лікування в обласних закладах, ЛПЗ Києва, м.Житомира. Враховано витрати на лікування в інших районах та членів ЛК з інших районів, а також частку адміністративно-господарських витрат. Загальний фінансовий баланс за 9 місяців – +431 тис. грн.
Найкращий фінансовий стан мають міста Житомир та Бердичів, а також Коростенський та Бердичівський райони.
На жаль, витрати значно перевищують фінансові надходження від членських внесків у місті Коростені, Житомирському, Олевському та Любарському районах.
З регіонів, які мали негативний фінансовий стан за попередній період, покращилася ситуація у Новоград-Волинському районі.
Погіршився фінансовий стан у Житомирському, Коростишівському, Романівському та Черняхівському районі. Причини зниження фінансових показників у цих районах носять як об’єктивний, так і суб’єктивний характер. Одна із головних суб’єктивних причин зменшення надходжень до Лікарняної каси пов’язана з неналежною інформаційною і роз’яснювальною роботою серед населення, внаслідок якої жителі кількох районів Житомирщини залишаються недостатньо обізнаними з основними принципами діяльності Лікарняної каси та її можливостями.
Членами правління прийнято рішення ніяким чином не обмежувати регіони з негативними фінансовим станом при медикаментозному забезпеченні та провести аналіз причин негативного фінансового стану у Житомирському та Коростишівському районах.
На засіданні правління було також проаналізовано діяльність «Лікарняної каси Житомирщини» в Овруцькому районі. У своїй доповіді виконавчий директор В.С. Мишківський вказав на ряд недоліків, відмічених в роботі працівників Лікарняної каси Овруччини: мала кількість нових членів, що вступили до благодійної організації, висока заборгованість з членських внесків, недостатня співпраця з сімейними лікарями.
Проведений аудит надання медичної допомоги засвідчив, що в Овруцькому районі зафіксовано 8,3% випадків недотримання вимог протоколів лікування, 27,3% коштів витрачаються на другорядні препарати (найбільшу їх частку складають фізрозчини (12,4%), та системи (4,3%).
Питання якості надання медичної допомоги було заслухане на засіданні контрольно-експертної комісії департаменту охорони здоров’я, дано відповідне доручення керівникам служб з метою проведення в 2014 році повторної перевірки закладів охорони здоров’я Овруцького району.
Не залишилася поза увагою правління Лікарняної каси Житомирщини і питання вакцинації від грипу членів благодійної організації. У минулому році було здійснено щеплення понад 7 тис. членів ЛК. З 16 жовтня цього року в щеплювальні кабінети за рахунок ЛК закуплено та поставлено 2260 доз вакцини «Ваксігрип». Станом на 31 жовтня використано 1083 доз вакцини (48% від поставленої). Вакцинація проводиться без попереднього запису, після звернення члена ЛК в щеплювальний кабінет лікувального закладу, пред’явлення членської картки і перевірки сплати добровільних пожертвувань.
Предметом обговорення членів правління стало також використання нового літотриптора, закупленого за рахунок ЛК і встановленого в Житомирській обласній клінічній лікарні імені О.Ф. Гербачевського. Завдяки цьому апарату, придбаному на кошти Лікарняної каси, можна без операції позбутися каміння у нирках, адже літотрипсія – це сучасний малотравматичний, фактично безконтактний метод дроблення каміння при сечокам’яній хворобі. Члени ЛК проходять цю процедуру за рахунок ЛК, громадяни, які не перебувають в ЛК – при сплаті добровільних пожертвувань в розмірі 1500 грн.
Заступник виконавчого директора Грищук С.М. проінформував присутніх про те, що станом на 01.10.2013 року членами ЛК є 205 255 громадян. За вересень 2013 року до ЛК вступили 762 жителів Житомирщини. Всього за 9 місяців благодійну організацію поповнило 8019 громадян. Найбільша активність зі вступу – у містах Житомирі та Коростені, Володар-Волинському і Червоноармійський районах, недостатня – в Житомирському, Ружинському, Баранівському районах.
Загалом, засідання правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирщини» пройшла в діловій і конструктивній обстановці. Підняті на засіданні проблеми, визначення шляхів їх вирішення зайвий раз засвідчили про дієвість цієї організації, перспективи розвитку її діяльності в усіх регіонах нашої держави.
На нашу думку, уявити собі сучасну медицину Житомирщини без Лікарняної каси неможливо. Адже вона – гарантія успішної діагностики і лікування нашого населення, той рятувальний круг, який дозволяє кожному втриматись у бурхливому морі соціальних і політичних потрясінь, зберегти моральне і фізичне здоров’я.

Ярослава Гапонова

3 коментарі до “ЛІКАРНЯНА КАСА ЖИТОМИРЩИНИ – З ТУРБОТОЮ ПРО ЗДОРОВ’Я ЛЮДЕЙ

  1. Шановні добродії!
    Чи виділяє Лікарняна каса ліки для онкохворих?
    Якщо так, то які саме, і де з ними ознайомитись?
    Коростень.

  2. Хіміотерапію, згідно з наказами МОЗ, пацієнт має отримувати за рахунок держави. Лікарняна каса дає супровід для введення хіміопрепаратів, протиблювотні, десенсибілізуючі та інші препарати.

Коментарі закриті.