НовиниОстанні новини

Задля вашого блага

Оприлюднено

З першого липня цього року рішенням правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» розмір щомісячних добровільних пожертвувань для дорослого населення становитиме 35 гривень. Деяких змін зазнає й компенсація членам організації витрат при обстеженні методами КТ та МРТ.

Про причини цього та очікувані результати – в розмові з виконавчим директором БО «Лікарняна каса Житомирської області» Володимиром Станіславовичем Мишківським.

– Перш за все хочу наголосити, що зважитись на такий крок змусило саме життя, адже всі ми бачимо, наскільки зросла вартість лікарських засобів, виробів медичного призначення, реактивів. Крім того, за положенням «Про членство в «Лікарняній касі» розмір внеску має складати 3% від мінімальної зарплати. Це й стало причиною хоч і незначного, проте підвищення розміру щомісячних добровільних пожертвувань.

Але, Володимире Станіславовичу, лише – для дорослого населення? Уточнимо відразу всі зміни.

– Добровільні пожертви зросли для дорослого населення з 25 грн. до 35 грн. та для студентів віком до 23 років денної форми навчання з 15 до 20 гривень. Для дітей до 18 років (незалежно від кількості дітей та за умови членства в організації одного з батьків) – залишається незмінною сума в 10 гривень. Також не змінюється розмір вступного добровільного пожертвування – 3 гривні.

Витрати при обстеженні методом МРТ членам «Лікарняної каси» компенсуватимуться в розмірі 150 гривень (досі було 250) за одну зону незалежно від місця проведення обстеження. Також встановлено єдину компенсацію при проведенні обстеження методом КТ в розмірі 100 гривень.

– Що ж, зміни хоч і незначні, проте багато хто назве їх непопулярними…

– Але вони – в комплексі з іншими заходами – очікувано принесуть додаткові надходження уже в другому півріччі цього року, що дасть можливість при лише 35 грн. щомісячних пожертв отримувати членам організації медикаментозне забезпечення на необмежену суму. Крім цього, це означає, що благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» матиме змогу розширювати об′єми медичної допомоги, що забезпечуються за рахунок ЛК. Нагадаю, що минулого 2013 року за рахунок організації медична допомога  надавалася при  421 тис. звернень членів ЛК на суму майже 35 млн. грн.

Отож учасники засідання правління «Лікарняної каси», яке відбулось нещодавно під головуванням В.Д.Парія та за участі голови ревізійної комісії В.І.Хренова й директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації О.М.Торбаса, зіткнулись із непростою проблемою: фінансовий стан «Лікарняної каси» визначився, як негативний, адже попри виконання на 105,8% планових показників по надходженню коштів (станом на 1 травня) витрати за 5 місяців перевищили надходження на 969 тисяч гривень. Значне зростання вартості ліків, виробів медичного призначення, реактивів для проведення лабораторних досліджень, а відтак збільшення видатків на обстеження та лікування членів «Лікарняної каси» вимагали від нас виважених (проте рішучих) дій. Адже ми відповідальні за їх здоров’я.

Тому ми обговорювали різні шляхи оптимізації витрат. Серед них і ті, які вже принесли значні заощадження коштів, і ті, які наразі плануються до впровадження або на стадії втілення.

Так, наприклад, співробітниками організації постійно проводиться робота щодо раціонального медикаментозного забезпечення та переорієнтація на придбання ліків вітчизняних виробників, які не поступаються якістю, проте є суттєво дешевшими. Відбувається контроль за дотриманням вимог протоколів лікування, державного та регіонального лікарського формулярів, інструкцій до застосування лікарських засобів. Це дасть можливість скоротити видатки на придбання есенціальних фосфоліпідів, простагландинів, інших другорядних препаратів. Впроваджується комплекс заходів щодо впровадження ступеневої антибіотикотерапії (це зменшить витрати на придбання окремих антибактеріальних препаратів) та оптимізації переліку ліків, які забезпечуються за рахунок «Лікарняної каси» при амбулаторному лікуванні.

Тобто такими методами вивільняєте значну частину коштів…

– А це й дозволило підвищити розмір добровільного щомісячного пожертвування на невелику суму – 10 гривень. Ми розуміємо, наскільки нелегкі (в тому числі й фінансово) нині часи, тому стараємось їх полегшити – хоча б для членів «Лікарняної каси». Якщо вже ми дали слово допомагати й дбати про них – робили це досі, діятимемо так і надалі, адже турбота про членів ЛК для нас перш за все!

Вікторія Паламарчук.