НовиниОстанні новини

«Лікарняна каса Житомирської області» – з турботою про людей

Оприлюднено

Згідно з планом роботи благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» відбулось засідання її правління – в його ході було розглянуто ряд питань діяльності організації, які викликали велику зацікавленість та обговорення учасників.
Тож, доповідаючи про виконання кошторису за перше півріччя 2014 року та фінансовий стан організації за дев’ять місяців, головний бухгалтер Л.М.Пастушенко повідомила, що фінансові надходження протягом першого півріччя склали 20,8 млн. гривень при плані 20,3 млн. гривень. Проте, оскільки видатки становили 22,8 млн. гривень (при плані 21,6 млн. гривень), вони перевищили надходження майже на 2 млн. грн. Зокрема, більше від запланованої (17 мільйонів гривень) суми було витрачено на медикаменти та вироби медичного призначення – понад 19 мільйонів (91,5%). Основним чинником, який призвів до збільшення видатків, стало значне зростання вартості ліків та введення 7% ПДВ. Менше від запланованого (3,9 млн. гривень) витратили в першому півріччі на адміністративно-господарську діяльність (3,7 млн. грн.). Отож за даний період плановий показник надходження коштів виконаний на 102,2%, вступу громадян – на 104,4%, видаткова частина кошторису профінансована на 109,4%.
Проте, як зауважила доповідачка, станом на 1 жовтня ситуацію прогнозовано вже дещо виправило відповідне рішення правління про збільшення суми добровільних пожертвувань, зменшення розміру компенсації членам організації при обстеженні методом МРТ та встановленні єдиної компенсації при обстеженні методом КТ. Тож після підвищення суми добровільних пожертвувань та проведення комплексних заходів із оптимізації витрат надходження зросли – відтак негативний баланс між надходженнями та витратами, який склався в першому півріччі, зменшився і за 3 квартал сформувався позитивний баланс у сумі 2,1 млн. грн.
Отож, підбиваючи підсумки, доповідачка відзначила, що за 9 місяців склався позитивний баланс у сумі 140 665,18 гривень при загальних залишках коштів на поточних та депозитних рахунках у сумі 4,7 млн. гривень.
Доповідаючи за наступним питанням порядку денного засідання правління – про надання медичної допомоги членам організації – заввідділом аудиту та управління якістю ЛДП Р.В.Артюх повідомила, що за 8 місяців цього року за рахунок «Лікарняної каси» її члени отримали медичну допомогу в 293 865 випадках (проти 264 512 аналогічного періоду минулого року – відтак показник зріс на 11%) на суму 23,9 млн. гривень (проти 21,9 млн. гривень – 9,24% – минулорічного періоду). Загалом проліковано 89 271 особу (проти 85 436 – зростання на 5%) при середній вартості лікування 214,81 грн. (проти 209,52 грн.). Зокрема, на стаціонарне лікування було витрачено 59% коштів, за які проліковано 41 196 пацієнтів (проти 40 949 – зростання на 1%), середня тривалість лікування становила 7,55 дні, середня вартість лікування склала 342,85 грн. (зокрема, ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського – 626,95 грн., обласний онкодиспансер – 539,89 грн.). На амбулаторно-поліклінічне лікування витрачено 41% коштів, за які проліковано 48 075 пацієнтів (проти 44 487 – зростання на 8,1%). Доповідачка відзначила, що зростанню кількості пролікованих амбулаторно пацієнтів (відтак зменшенню показника пролікованих стаціонарно) сприяло збільшення переліку нозологічних хвороб, які лікуються амбулаторно, з 52 до 104. В умовах денного стаціонару проліковано 16 589 пацієнтів (проти 17 425 – зменшення на 4,7%, в умовах стаціонару вдома – 1 322 пацієнти (проти 1 432 – зменшення на 8%), в амбулаторних умовах – 30 164 пацієнти (проти 25 630 – зростання на 17,6%). Зросла також кількість обстежених за фінансової допомоги «Лікарняної каси» – 200 342 пацієнти (проти 174 337 – зростання на 14,92%) на суму 4 699 547 грн. (проти 3 946 684 грн. – зростання на 19,07% за рахунок збільшення вартості реактивів). Сума витрат на обстеження методами КТ та МРТ зменшилася на 1,8%.
Загалом же, на чому наголосила доповідачка, лікування хворих проводиться згідно з відповідним Законом України «Про внесення змін до основ законодавства України про охорону здоров’я щодо вдосконалення надання медичної допомоги» та затвердженими ДОЗ ОДА локальними клінічними протоколами надання медичної допомоги жителям Житомирської області та лікарським формуляром (наразі видано восьмий випуск лікарського формуляра відповідно до шостого випуску державного лікарського формуляра, переглядаються протоколи лікування). Це дає можливість пацієнту отримати гарантовану, якісну медичну допомогу на всіх етапах її надання.
Проте, як зауважила Р.В.Артюх, відзначаються й недотримання лікарями протоколів лікування (5,9% проти 6,2% в 2013 році) – найбільше випадків зафіксовано в ЛПЗ Народицького, Лугинського, Олевського, Радомишльського, Червоноармійського, Коростенського, Ружинського районів, ЖОПЦ, ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського, обласному онкодиспансері, ЦМЛ №2 Житомира, відділковій лікарні Коростеня. Внаслідок цього за 8 місяців цього року необґрунтовано витрачено 637 959 грн. Крім того, за результатами проведеного АВС-VEN аналізу 19,6% коштів (2,7 млн. грн.) витрачені на другорядні препарати (найбільше в закладах Романівського, Ружинського, Коростенського, Народицького, Брусилівського, Чуднівського, Черняхівського районів). Охарактеризувала доповідачка також проведення ступеневої терапії при застосуванні антибіотиків у лікуванні членів ЛК, відзначивши недостатню кількість випадків її застосування (суттєво це здійснюється в дитячих відділеннях лікувальних закладів лише Бердичева та Коростеня).
Також серед недоліків у роботі лікарів доповідачка наголосила на подвійних стандартах у призначеному лікуванні, про що йшлось на трьох засіданнях клініко-експертної комісії департаменту охорони здоров’я ОДА, в яких брали участь експерти «Лікарняної каси». Це ж відмічається й при зверненнях пацієнтів, на що вказано головним лікарям відповідних медичних закладів.
Також доповідачка поінформувала про продовження реалізації пілотного проекту з попередження кризових перебігів бронхіальної астми та ХОЗЛ в ЛПЗ Бердичева, Коростеня, Житомира та Новоград-Волинського району.
Крім того, члени організації отримують через Всеукраїнську громадську організацію «Асоціація лікарняних кас України» медичну допомогу не лише в лікувальних закладах області – протягом 8 місяців 2014 року видано 143 направлення членам ЛК для отримання медичної допомоги в медичних установах Києва (117 осіб отримали її на загальну суму 263 тисячі гривень). Отож, як підсумувала Р.В.Артюх, благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» прагне максимально задовольнити потребу громадян (членів організації) в отриманні високоспеціалізованої медичної допомоги.
Також уваги учасників зібрання потребували питання про прийняття та поновлення громадян у «Лікарняній касі», виключення їх із організації та результати телефонного опитування членів ЛК, котрі перебували за звітний період на лікуванні в ЦМЛ №2 м.Житомира, про що доповів заступник виконавчого директора С.М. Грищук. Він зазначив, що 65 опитаних респондентів повноту медикаментозного забезпечення за рахунок Лікарняної каси за 5-бальною шкалою оцінили в 3,8 бали, 64% опитаних купляли ліки за власний рахунок. За результатами аналізу, в переважній більшості це препарати, що відсутні в протоколах лікування та лікарському формулярі, що в черговий раз підтверджує наявність подвійних станартів у призначеннях лікарів. Не зважаючи на це, 74% опитаних будуть рекомендувати вступати до ЛК своїм родичам, близьким, знайомим. С.М. Грищук наголосив, що люди позитивно сприймають опитування, тому воно буде продовжене з залученням пацієнтів, пролікованих в інших закладах охорони здоров?я.
Серед питань, які розглядали учасники зібрання, було затвердження тимчасового положення, розробленого відповідно до рішення правління БО «Лікарняна каса Житомирської області» з метою надання підтримки в медичному забезпеченні учасників АТО.
– До нас звертались уже й самі вони, і їх родичі з проханнями про надання медичної допомоги, як учасникам АТО, – розповів виконавчий директор БО «Лікарняна каса Житомирської області» В.С.Мишківський. – Тому правлінням на черговому засіданні розглянуто питання максимального сприяння в наданні медичної допомоги цим людям. Так, прийнято рішення про те, щоб дати їм можливість отримати медичну допомогу за рахунок ЛК – відповідно до протоколів лікування, Лікарського формуляру, діючих Положень – за умови, що громадяни, котрі мають документальне підтвердження учасника АТО, сплачують вступне і щомісячне добровільне пожертвування. Тобто пільга полягає в тому, що людина не чекає три місяці – сплативши лише 38 гривень (і щомісячно в подальшому), вона з наступного дня набуває повністю всіх прав: може лікуватись на необмежену суму, в необмеженій кількості випадків, отримувати всі види консультативної, лабораторної допомоги – як усі члени ЛК, котрі перебувають в організації протягом уже не одного року й мають на це всі підстави відповідно до існуючого положення щодо перебування в ЛК.
А ще до розроблення та затвердження положення, як розповів В.С.Мишківський, до «Лікарняної каси» звернувся учасник АТО – член організації – з проханням виділити додатково кошти на лікування. До розгляду питання підійшли зважено, відповідально – поранений отримав суттєву фінансову допомогу на лікування та реабілітацію, які наразі проходить у лікувальних закладах Міністерства оборони України.
– Хочу додати, що положення вступило в дію з 7 жовтня цього року й діє до 31 грудня 2014 року, – уточнив виконавчий директор організації. – Затим на засіданні правління ми підведемо підсумки роботи за ним і приймемо рішення щодо продовження його дії, змін та доповнень – з тим, щоб люди, які захищали Вітчизну, були самі максимально захищені.