Вітання

До Всесвітнього дня медичних сестер

Оприлюднено

«Дякуємо вам за щоденний подвиг – працю в імя нашого народу!»

Ці слова були гаслом урочистостей, які відбулись напередодні Всесвітнього дня медичних сестер на базі обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського.

– Часи в країні нині тяжкі, тож не хочеться співати й танцювати. Але – потрібно єднатись і підтримувати один одного. Тому й зібрались ми, щоб відзначити кращих представниць нашої професії, подякувати кожній із вас за роботу! – сказала, вітаючи своїх колег, голова Асоціації медсестер області, заступник головного лікаря з медсестринства ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського Світлана Сергіївна Тевс. – Той народ має майбутнє, котрий знає й пам’ятає свою історію. Й лише ті люди можуть досягнути успіху, котрі шанують своїх учителів. Тож я закликаю згадати гарним словом і вшанувати хвилиною мовчання пам’ять нашої незабутньої наставниці – Зої Іванівни Файдюк.

На початку квітня виповнилась роковина від того дня, як Зоя Іванівна пішла з життя. Вона була засновником Асоціації медсестер області, а ще – прекрасною людиною й чудовим фахівцем.

– Ми гідно продовжуватимемо традиції медсестринства й надалі, – запевнила Світлана Сергіївна. – Й кожна з вас заслуговує на найкращі слова подяки за вашу працю, адже ви вкладаєте душу в свою роботу, прагнучи, щоб галузь медицини розвивалась і стрімко крокувала вперед. Віддаєте всі сили для того, щоб ваші лікувально-профілактичні заклади були найкращими. Й хоч не завжди на це є кошти, але головне те, що у вас є душа.

– А для мене сьогоднішня подія має дуже глибоке особисте значення – моя бабуся (котра була ще й учасником війни) пропрацювала медсестрою більше сорока років. Тому значимість вашої роботи я з дитинства розумів і відчував, – приєднався до вітань заступник голови ОДА Я.М.Лагута. – Вашу працю неможливо переоцінити, адже це – спосіб життя, відповідна філософія. І я переконаний, що від медичної сестри великою мірою залежить загальний успіх лікування, тому що медсестра працює не лише руками, а й – у першу чергу – серцем.

Тож, вітаючи учасниць зібрання, представник влади області подякував їм за роботу та побажав бути задоволеними нею, а ще – здоровими та щасливими.

– Я хочу низько вклонитись вашій самовідданій праці, – сказав він, – і попросити пробачення за те, що, можливо, влада не завжди може в нинішніх умовах належним чином фінансово оцінити вашу роботу. Але щиро бажаю вам віри в майбутнє, впевненості в тому, що ці надскладні для країни й кожного з нас часи минуть і настануть кращі – в тому числі дякуючи вашій самовідданій праці!

Начальник відділу медицини катастроф та організації медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації О.Г.Андрушко та голова обкому проспілки працівників охорони здоров’я А.Ф.Супряга, здоровлячи «винуватців» свята, відзначили, що медпрацівник щодня – немов на війні, адже щодня й щогодини він бореться не просто за здоров’я, а за життя свого пацієнта.

– Й це – незалежно від того, працюють медсестричка або фельдшер у амбулаторії або фельдшерському пункті далекого села в «глибинці», чи в стаціонарі відділення великого лікувального закладу, – наголосив О.Г.Андрушко. – Тож усім вам бажаємо здоров’я, благополуччя. Й – найголовніше – злагоди в родинах і миру в нашій країні!

– Щиро хочеться, щоб наші медсестри, котрих іще називають сестрами милосердя, свої знання й уміння показували не на полі ратному, а лише на робочому місці в мирних лікувальних закладах, – додала А.Ф.Супряга. – Дякуємо вам за ваш щоденний подвиг – працю в ім’я нашого народу задля його блага.

– Хочу приєднатись до всіх вітань та побажань, які прозвучали й іще звучатимуть на вашу адресу, і щиро побажати мирного неба, щастя, здоров’я та здійснення всіх мрій, – сказав заступник виконавчого директора благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» Сергій Миколайович Грищук. – Цьогоріч виповнюється 15 років від дня створення благодійної організації – Асоціація медсестер області є одним із її співзасновників. Тож традиційно до Всесвітнього дня медичних сестер ми відзначаємо кращих представниць цієї професії. Звісно, хотілось би нагородити всіх – будемо прагнути до цього. Від імені правління організації дякую вам за ту роботу, яку ви здійснюєте (і в тому числі стосовно «Лікарняної каси») – й за особистий внесок у розвиток та діяльність благодійної організації, сумлінну багаторічну працю, відданість справі, досягнуті успіхи в роботі, високий рівень професіоналізму, активну громадську позицію та з нагоди професійного свята кращим хочу вручити Почесні грамоти БО «Лікарняна каса Житомирської області».

До всіх гарних вітань на адресу медсестер приєднався шанований гість урочистостей – учасник АТО, лікар-анестезіолог Житомирської ЦРЛ Сергій Русланович Архангельський, котрий побажав найголовнішого – миру.

– Здоров’я вам, злагоди, родинного благополуччя. Нехай у вас усе буде тільки якнайкраще, – сказав він. – І хочу побажати, як жінкам, лише єдиного: щоб ви своїх чоловіків не проводжали на фронт. Моя дружина (також медсестра) пережила найважчий, вважаю, рік у своєму житті – я не побажаю такого жодній жінці. Тож натомість щиро вам зичу, щоб ваші родини були завжди поряд із вами. Й щоб закінчилась ця війна, адже фактично кожна з вас провела на війну чи чоловіка, чи сина, чи брата, або ж колегу, друга, когось із рідні – нехай повертаються вони додому живими й неушкодженими. А безпосередньо від мене – низький вам усім уклін, мої сестри! Тому що робота кожного лікаря нічого не варта без вас. Я анестезіолог із 20-річним стажем, але нічого не зроблю без анестезистки, хірург в операційній – без операційної сестри, терапевт на прийомі в поліклініці чи амбулаторії – без своєї медсестрички. Тільки завдяки вам тримається сьогодні медицина на своєму рівні. Тільки завдяки вам тримаються сьогодні військові на війні, оперуються й виходжуються поранені. На жаль, така ситуація: йде війна й ми маємо скалічених людей – скалічених душею, фізично, морально. Й лише завдяки вашій наполегливій праці вони повертаються до мирного спокійного життя. Тому – земний вам уклін!

Миру та спокою на нашій землі побажав і командир одного з підрозділів 95 окремої аеромобільної бригади В.І.Вигодянський, по-військовому наказавши залишатись такими ж гарними та бути щасливими й коханими.

– Від імені всіх бійців дякую за те, що ви допомагаєте нам – тут, у мирі й спокої, лікуєте поранених, а в зону АТО надсилаєте не лише медикаменти, продукти харчування, одяг – в першу чергу ви ділитесь частиною своєї душі, сердечним теплом. Ваша підтримка нам дуже потрібна.

– Ви не лише лікуєте тіло наших поранених хлопців – ви лікуєте їх душу, – додала мама пораненого бійця Т.А.Корнійчук. – Як не дивно прозвучить, але нинішні події принесли мені багато й гарних моментів – я познайомилась із людьми, за дружбу з якими я дякую Богу. Ці люди – всі ви. Ви зрозуміли й підтримали мене, допомогли моєму синові та його друзям.

– Тож від імені волонтерів дякую вам за активну й тісну співпрацю, – сказала завідуюча редакцією освітніх та дитячих програм радіостанції «Житомирська хвиля» І.В.Самарцева. – За цей час, коли ми займаємось волонтерством, я зустріла дуже багато гарних людей – серед них, зокрема, представниця вашого колективу Галина Михайлівна Колесник. В її особі хочу від імені всіх волонтерів області вручити вашому колективу Почесний диплом «Благодійна Житомирщина – 2014».

Цього дня на адресу медичних сестер було багато гарних слів вітань, щирих побажань. Кращих представниць медсестринської громади відзначено Почесними грамотами обласної ради та облдержадміністрації, департаменту охорони здоров’я ОДА, Асоціації медсестер області, обкому проспілки працівників охорони здоров’я – за сумлінну багаторічну працю, високий рівень професіоналізму, відповідальне та добросовісне виконання професійних обов’язків, значний особистий внесок у надання медичної допомоги населенню області, активну участь у розвиток медсестринства та з нагоди Всесвітнього дня медичної сестри.

Рішенням правління БО «Лікарняна каса Житомирської області» за клопотанням Асоціації медичних сестер Житомирської області щодо відзначення медсестер до Всесвітнього дня медичної сестри за особистий внесок у розвиток та діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», відданість справі, досягнуті успіхи в роботі, активну громадську позицію та з нагоди професійного свята нагороджено Почесною грамотою благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» та грошовою премією відповідно до положення про грамоту в розмірі 300 грн. до виплати старшу медсестру терапевтичного відділення Олевської ЦРЛ Надію Артемівну Вакуліну, старшу медсестру терапевтичного відділення Новоград-Волинського міськрайТМО Наталію Володимирівну Нагорнюк, старшу медсестру відділення пульмонології обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Надію Іванівну Наумчук, медсестру хірургічного відділення Андрушівської ЦРЛ Тетяну Миколаївну  Павлушко, медсестру гінекологічного відділення Житомирської ЦРЛ Олену Сергіївну Потайчук, старшу медсестру терапевтичного відділення Овруцької ЦРЛ Валентину Миколаївну Мельниченко, старшу медсестру відділення гнійної хірургії ЦМЛ № 2 м. Житомира Наталію Миколаївну Ясінську, старшу медсестру відділення анестезіології та інтенсивної терапії Коростенської ЦМЛ Галину Миколаївну Бех, старшу медсестру онкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні Олену Анатоліївну Легенчук, старшу медсестру відділення кістково-гнійної хірургії ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського Антоніну Василівну Полонченко.

– Приємно, що благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» відзначила мене за багаторічну працю, чуйне ставлення до пацієнтів, гарне ведення медичної документації й – просто як гарну жінку! – поділилась радістюстарша медсестра пульмонологічного відділення ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського Надія Іванівна Наумчук. – А працювати з пацієнтами, котрі є членами «Лікарняної каси», й легко, й важко. Важко – тому, що треба уважно подивитись, яке призначили лікування, та забезпечити його, проконтролювати, щоб вчасно виконали лікарські призначення. Це я так лише кількома словами розповіла, а насправді все не так легко. Це – велика відповідальність за лікувальний процес, за одужання хворого. Але разом із тим, як уже сказала, працювати з пацієнтами, котрі входять до «Лікарняної каси» легко – адже не доводиться чути від них нарікання, мовляв лікар написав список необхідних медикаментів тощо й – іди по аптеках, шукай, де дешевше купити. Так от благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» забезпечує всім необхідним. А ми стараємось це підтримувати й працювати з людьми за таким напрямком, щоб вони вступали до «Лікарняної каси» – тоді їм не треба буде ходити зі списками по аптеках. Тому хочу сказати, що «Лікарняна каса» – це дуже велика підтримка для людей. Уся моя сім’я перебуває в організації, всі співробітники відділення. Й ми хочемо побажати, щоб організація процвітала й залучала до своїх лав усе більше мешканців нашої області – це добре в першу чергу для них же самих. А всім нам щиро бажаю здоров’я, щастя й – найголовніше – миру!

Працювати в нашій професії непросто – тому що надзвичайно відповідально, – поділилась думками медична сестра амбулаторії загальної практики – сімейної медицини села Рихальське, що в Ємільчинському районі, Тетяна Василівна Гнітецька. – Тим паче нелегко взагалі бути медпрацівником на селі – доводиться не надто зважати на те, чи дощ на дворі, а чи спека, чи хвилюють якісь власні турботи й особисті негаразди, чи ж маєш, зрештою, здоров’я, щоб обійти своїх підопічних у трьох селах, які обслуговує наша амбулаторія (в Маринівці, Мар’янівці та Старій Гуті). Доводиться добиратись туди, дійсно, незважаючи ні на погодні умови, ні на власний фізичний і моральний стан. Але й маю натомість заслужену повагу людей. Тому що щиро їх по-людськи люблю, працюю відповідально, хочу, щоб вони не хворіли, щоб були завжди здоровими. Стараюсь – прагну до цього. Побажаю ж собі, своїм колежанкам здоров’я міцного, щастя, удачі, сімейного благополуччя, миру всім і … здорових пацієнтів!

 

Вікторія Паламарчук.