Новини

Міністр охорони здоров′я відвідав «Лікарняну касу Житомирської області».

Оприлюднено

DSC03546У ході робочого візиту до м.Житомира 18.06.2015 року Міністр охорони здоров′я України О. Квіташвілі познайомився з принципами та системою роботи благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». Її виконавчий директор Володимир Мишківський розповів Олександру Квіташвілі, що організація, створена за ініціативи медичної громадськості з метою забезпечення населення області медикаментами, реактивами та виробами медичного призначення шляхом солідарної участі, діє вже 15 років й обслуговує наразі понад 200 тисяч громадян (майже 17% населення області) – членів організації. Загалом із початку діяльності закуплено закладам охорони здоров’я за рахунок «Лікарняної каси» ліків та виробів медичного призначення на суму більше 230 мільйонів гривень, що дало можливість забезпечити надання медичної допомоги при понад 3,8 мільйонів звернень. Серед основних досягнень організації: співучасть із закладами охорони здоров’я в управлінні якістю медичної допомоги, участь у стандартизації медичної допомоги (створення і впровадження 8 випусків лікарських формулярів та розробка й упровадження клінічних протоколів надання медичної допомоги), автоматизація управління якістю медичної допомоги у ЗОЗ, формування єдиного медичного простору, співучасть у підготовці системи охорони здоров’я до впровадження медичного страхування.

В умовах недостатнього фінансування галузі лікарняні каси є найбільш оптимальною формою участі населення у розвитку охорони здоров’я. За словами Олександра Квіташвілі, саме за допомогою таких організацій Україна впевненим кроком іде до створення загального медичного страхування населення.

– Представлена благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» може бути прикладом для запровадження в країні страхової медицини, – сказав міністр охорони здоров’я України. – Це – модель системи страхування, яка вже відпрацьована й успішно діє у вашій області. Думаю, що до тотального страхування в усій країні ще далеко, тому такі механізми, які уже працюють, будуть дуже допомагати.

 Вікторія Паламарчук.