Новини

«Пацієнти йдуть від нас задоволеними!»

Оприлюднено

– Тому що ми робимо їх не лише здоровими, а й – красивими! – стверджує завідуючий хірургічним відділенням ЦМЛ №1 Житомира Олександр Марцінович Шатило. – Мова йде про пластичні операції.
– Що не говоріть, але краса – це здоров’я. Адже, коли людина має гарний вигляд, вона – як не прозвучало б, здавалось, банально – й почувається краще. Але, на жаль, багато хто має проблеми з зовнішнім виглядом – як природнього походження (тобто вроджені дефекти), так і після операційного втручання (наприклад, післяопераційні рубці, дефекти передньої черевної стінки у вигляді гриж). Для їх ліквідації в нашому відділенні здійснюються пластичні операції.
– Вперше чую про те, що в хірургічному відділенні ЦМЛ №1 Житомира роблять подібні втручання!
– А тим часом такий вид пластичних операцій, як абдомінальні, тут проводяться вже більше 20 років – першовідкривачем їх була Валентина Андріївна Святюк, її справу продовжив Василь Григорович Шкляєв. А зараз у нас працює дипломований фахівець – Юлія Володимирівна Талалай протягом уже більше п’яти років здійснює подібні операції при наявності у пацієнтів дефектів. Вона пройшла відповідні курси й отримала спеціалізацію за напрямками: пластична хірургія тулуба, молочних залоз, обличчя, кінцівок.
– Проблема, можна сказати, в пацієнтах, – всміхаючись, зауважує Юлія Володимирівна, – хтось не знає про наші можливості, інші – соромляться звернутись до лікаря. Ми ж готові працювати більше й обслуговувати – прикрашати, скажімо так – більшу кількість пацієнтів.
– У нас є служба, відповідно підготовлена для знеболення, – продовжує Олександр Марцінович, – склались гарні тандеми з анестезіологами. Скажу більше: у деяких випадках по анестезіологічному забезпеченню пластичних операцій вони зробили великий крок уперед. При найменших матеріальних затратах хворого вони вміють проводити знеболення протягом 5-6 годин. При цьому післяопераційна реабілітація пацієнта легша й він краще себе почуває.
– Отже – детальніше про пластичні операції, які здійснюються спеціалістами відділення.
– Насамперед – абдомінопластика (пластика передньої черевної стінки). В тому числі й симультанні операції – тобто пацієнт звертається до нас із приводу великої вентральної грижі й, окрім того, має бажання «привести до ладу» живіт – усунути його відвислість (так званий «фартух»). Отож ми маємо можливість зробити дві операції в одній (й успішно це здійснюємо) – тобто під час однієї операційної травми пацієнт отримує оздоровлення в плані грижі (заправляється вміст черевної порожнини в живіт, де укріплюється – в залежності від методів – або поліпропіленовою сіткою, або власними тканинами), яка є хірургічною проблемою, і долає свою естетичну проблему.
До речі, в Житомирі заміщення дефектів передньої черевної стінки власними тканинами пацієнта (аутодермальним шматком, в даному випадку шматком зі шкіри пацієнта) не роблять більше в жодному медичному закладі (загалом в Україні – лише в трьох-чотирьох областях). Хочу зауважити, що цей метод взагалі дещо призабутий, тому що саме оперативне втручання набагато трудомісткіше – займає багато часу (адже треба виділити всі тканини, правильно їх обробити, підшити, звести). Операція триває три-чотири години. Проте при пластиці власною шкірою пацієнта менше післяопераційних ускладнень, краща загоюваність, організм не реагує на власні тканини, як на стороннє тіло. І саме в нашій лікарні Валентина Андріївна та Василь Григорович довели цей метод до бездоганності, модифікували. Зараз же особливо відточили цю майстерність і успішно застосовують із гарними – й віддаленими в тому числі – результатами. Навіть коли доводилось таких хворих брати з якоюсь абдомінальною проблемою вже через кілька років після цих операцій (тобто була можливість оцінити стан передньої черевної стінки віддалено в часі) – результати виявились чудовими: щільний каркас, гарна передня черевна стінка, відсутність рецидивів. Пацієнти, зазвичай, задоволені – й оздоровлення отримали, й живіт підтягнутий – вигляд вони мають гарний.
Звертаються до нас люди після схуднення – наприклад, у результаті медичних операцій (зокрема, лапароскопічного «зменшення» шлунка) – з масивною відвислістю шкіри живота, боків, стегон. Допомагаємо їм, адже шкіра (до речі, після будь-якої втрати ваги) нікуди не дівається, на жаль – тоді тіло потрібно вже моделювати.
Приходять молоді жінки навіть без великого ожиріння – з нормальним або майже нормальним індексом маси тіла, але – з післяпологовими деформаціями передньої черевної стінки або невеликими грижами після вагітності та пологів.
Звертаються інколи пацієнтки, котрі просто хотіли б мати кращий вигляд (на жаль, у Житомирі чомусь жінки соромляться звертатись до хірургів із таким проханням). Ми володіємо й знаннями, й уміннями, й навичками, й інструментарієм для виконання як великих абдомінопластик, так і міні-абдомінопластик, поєднаних із ліпосакцією (як окремим або допоміжним методом при виконанні абдомінопластик).
– Якщо вже торкнулись ліпосакції, – продовжила Юлія Володимирівна Талалай, – здійснюємо ліпосакцію стегон, сідниць, внутрішньої поверхні колінних суглобів, підборіддя (що значно, до речі, покращує й омолоджує вигляд).
– Оце-от можна прибрати у мене (демонструючи «оце-от» – «друге підборіддя», відразу переходжу від інтерв’ю й до конкретної справи – таке собі журналістське дослідження)?
– Так. Якщо у Вас глибоко розташована під’язикова кістка – а вона таки глибоко – то можна отримати досить хороший естетичний результат. Ви ж розумієте, чіткий рівень нижньої щелепи – це відповідно молодше обличчя.
До речі, у відділенні проводиться ліпофілінг – забір під час ліпосакції жирової тканини в пацієнта, оброблення її спеціальним методом й одномоментно – введення в необхідні зони (де спостерігаються западіння контура і є потреба у його вирівнюванні).
По хірургії обличчя також виконуємо блефаропластику (пластику повіки), отопластику – усунення деформації вуха.
Окремий напрямок роботи – хірургія молочної залози: збільшуємо за допомогою імплантів, зменшуємо – якщо є в тому потреба (при гігантомастії, наприклад), підтягуємо – при віковому опущенні молочних залоз. Усуваємо також аномалії розвитку молочних залоз та їх асиметрії. Крім того, проводимо міні-хірургію при деформації сосково-ореолярного комплексу для покращення вигляду.
Окремий напрямок нашої роботи – ліквідація рубцевих деформацій тулуба, кінцівок. Здійснюємо це з застосуванням сучасних реконструктивних методик: вирощування шкірних тканин із застосуванням еспандерів.
– Поясніть останній.
– Якщо, наприклад, є дефект шкіри або груба рубцева деформація – її потрібно замістити нормальною неушкодженою шкірою. Тож на першому етапі оперативного втручання встановлюється спеціальне пристосування – тканинний еспандер, який вирощує шкіру, розтягуючи її. Другий етап: через півтора-два місяці еспандер із рубцевою деформацією видаляється й заміщується неушкодженою шкірою. При цьому рубець формується в умовах, близьких до ідеальних – без натягування, відповідно післяопераційний результат кращий.
Й на чому я хотіла б наголосити: ми працюємо, враховуючи індивідуальні особливості кожного пацієнта. Нашими операціями намагаємось «обдурити» природу й надати людям найкращого вигляду, як мовиться, з «вихідного матеріалу» – з того, що людина має сама. Чарівної палички у нас немає, але значно покращити зовнішній вигляд – ми можемо з цим справитись.
– Апаратури вистачає?
– Інструментарій зараз купується переважно самими хірургами, – зауважив Олександр Марцінович. – Щоб якось «бути на плаву» і підтримувати статус у сучасному світі, то для цього треба вкладати кошти. Ми сподіваємось, що цього року влада допоможе нам – принаймні, обіцяють.
– Наразі відбувається деяка реорганізація відділення, – додала Юлія Володимирівна Талалай, – й у зв’язку з цим здійснюється акцент на мінімізацію оперативних втручань – тобто щоб більшість їх виконувати лапароскопічно.
– У відділенні є прекрасна сучасна лапароскопічна стійка, – продовжив його завідуючий. – Ми ж маємо гарний досвід роботи на даному обладнанні – працюємо на жовчовідвідних шляхах, виконуємо ургентні оперативні втручання (проводимо й апендиктомії, й холецистектомії). Скажу Вам так, що – як для закладу вторинної медичної допомоги – ми, вважаю, за забезпеченістю апаратурою та вмінням її застосовувати на достойному рівні.
До того ж варто згадати ще й про впорядковані палати – тобто комфортне перебування пацієнтів у післяопераційному періоді гарантоване.
А медикаментами та витратними матеріалами при проведенні симультанних (подвійних) операцій із приводу вентральних гриж забезпечує благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області». Адже при такому об’ємному оперативному втручанні можливі ускладнення, тож «Лікарняна каса» забезпечує тромбопрофілактику (тому що такі пацієнти, зазвичай, мають підвищену масу тіла), антибіотикопрофілактику, знеболення, перев’язувальний матеріал тощо.
– Про професійний рівень персоналу що скажете?
– А про це годі й говорити – лікарський склад у нас високого професійного рівня. Кваліфікований і середній медперсонал, котрий має великий досвід роботи з лапароскопічним обладнанням. Компетентні наші медсестри й у виходжуванні пацієнтів – що має особливе значення.
– Тож, кажете, пацієнти йдуть від вас задоволеними?
– Та ось лише недавній приклад. Пацієнтка з Ємільчинського району поступила до нас із великим дефектом передньої черевної стінки. Років десять тому у неї було оперативне втручання. Після цього – людина з сільської місцевості, тож фізично дуже багато працює – відбулась суттєва деформація передньої черевної стінки. Скажу без перебільшень і намагання настрахати: все (починаючи від грудей і закінчуючи лоном) трималось тільки на клапті шкіри – фактично весь кишечник був відразу під шкірою. Паралельно у пацієнтки діагностована жовчнокам’яна хвороба – їй було показано оперативне втручання. Отож на першому етапі ми здійснили холецистектомію, затим – абдомінопластику передньої черевної стінки. І жінка виписана без ускладнень – вийшла від нас струнка і красива. Думаю – задоволена!
Вікторія Паламарчук.

2 коментарі до “«Пацієнти йдуть від нас задоволеними!»

  1. Я хочу сделать абдоминопластику живота, сколько примерно это будет стоить

Коментарі закриті.