НовиниОстанні новини

«Лікарняна каса» працює без порушень

Оприлюднено

На базі ДП «Баранівське ЛМГ» відбулось виїзне засідання правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». Головним питанням, яке розглянули, зокрема, учасники зібрання, був звіт ревізійної комісії щодо перевірки фінансово-господарської діяльності організації протягом 2015 року, з яким виступив голова ревізійної комісії В.І. Хренов.

За словами доповідача, перевіркою, яка проводилась ревізійною комісією (в складі її голови – головного лікаря обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини В.І.Хренова – та членів ревізійної комісії: незалежного експерта Н.М.Короленко, головного бухгалтера обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини Н.С.Андрощук, головного бухгалтера обкому профспілки працівників охорони здоров’я Л.М.Драчевської, виконавчого директора БО «Лікарняна каса Житомирської області» В.С.Мишківського, головного бухгалтера БО «Лікарняна каса Житомирської області» Л.М.Пастушенко) згідно з планом роботи, порушень фінансово-господарської діяльності організації протягом 2015 року не виявлено.

Так, БО «Лікарняна каса Житомирської області», зареєстрована 27 липня 2000 року управлінням юстиції та включена до реєстру неприбуткових організацій та установ за кодом 0005 згідно з реєстраційною заявою №15291/10 від 14.08.2000 року, працює згідно зі Статутом, затвердженим зі змінами й доповненнями від 28.01.2004 року.

На момент перевірки для розрахунків відкрито п’ять  банківських рахунків (ЖРУ ПАТ КБ «Приватбанк», ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», ВАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Західінкомбанк», ПАТ «УкрСиббанк»).  Залишки коштів на рахунках банків станом на початок нинішнього року склали 3 мільйони 797 тисяч гривень, що відповідає випискам банків та головній книзі. Доходи БО «Лікарняна каса Житомирської області» формуються за рахунок добровільних пожертвувань та безповоротної фінансової допомоги. Фінансовий план, штатний розпис складаються  виконавчою дирекцією  двічі на рік у розрізі витрат на основну діяльність та загальногосподарські потреби й затверджуються рішенням правління. Загалом же за підсумками роботи БО «Лікарняна каса Житомирської області» протягом 2015 року надходження (при запланованій сумі в 57 мільйонів 802 тисячі гривень) склали 58 мільйонів 394 тисяч гривень (причому 14 мільйонів гривень із усієї суми надходжень було сплачено в результаті роботи з 22 350 членами організації, в котрих склалась заборгованість по сплаті добровільних пожертвувань – їм протягом року надіслано 62 287 листів та 64 808 СМС-повідомлень).

Видатки на проведення основної діяльності БО «Лікарняна каса Житомирської області» за перевірений період склали 51 мільйон 636 тисяч гривень. У тому числі на придбання ліків та розхідних матеріалів видатки склали 49 мільйонів 402 тисячі гривень, на оплату вартості обстеження методами комп’ютерної, магнітно-резонансної томографії, дослідження добового моніторування АТ та серцевого ритму, лабораторні дослідження витрачено 1 мільйон 842 тисячі гривень (дослідження проводились у закладах ТОВ «НЛРЦ Асклепій», ТОВ «МЦ Асклепій Плюс», КУ ОМКДЦ, ТОВ «МЦ Новомед», ТОВ РАМ ДЦ, ТОВ «Медімпульс Плюс», ТОВ «Малікс-Мєд»), для надання матеріальної допомоги в зв’язку з проведенням контактної літотрипсії, на лікування та обстеження в медичних закладах України та області видатки склали 356 тисяч гривень, також за рішеннями правління була надана благодійна допомога ЛЗ на суму 36 тисяч гривень.

Загальна сума видатків, спрямованих на здійснення адміністративно-господарської діяльності за перевірений період становила 7 мільйонів 569 тисяч гривень, що складає 13% при плані 14,1% (що не перевищує встановленого показника 20% згідно з Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»). Видатки на адміністративно-господарську діяльність здійснювались згідно з кошторисом, нецільових витрат не виявлено.

Як відзначив голова ревізійної комісії В.І.Хренов, перевірка засвідчила, що станом на перше січня 2016 року в благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області» перебувало 210 тисяч 409 громадян, що складає 16,7% від загальної кількості населення області (за даний період виключено 6 988 членів ЛК, померли – 4 734, відновилися в ЛК 1 155 громадян). Із них стаціонарно проліковані 31 885 осіб. Кількість їх порівняно з 2014 роком зменшилась на 2% – проте витрати у зв’язку зі зростанням цін на медикаменти та вироби медичного призначення збільшились на 31%. До того ж збільшилась на 18% порівняно з 2014 роком кількість пролікованих амбулаторно-поліклінічним лікуванням – у 2015 році цей показник становив 92 083 пацієнти, відтак збільшились на 44% й витрати. Також на 14,2% зросла порівняно з 2014 роком кількість обстежених пацієнтів – у 2015 році були обстежені 316 021 пацієнт на суму 6,8 мільйонів гривень, проте витрати зменшились на 19%.

Надходження лікарських засобів, виробів медичного призначення в лікувальні заклади протягом перевіреного періоду проводилась централізовано на підставі тристоронньої угоди (в даній угоді ЛК є  платником) «лікувальний заклад – постачальник – БО «Лікарняна каса Житомирської області», які укладені з ТОВ «ППФ Санітас», ТОВ «БаДМ», ТОВ «Вітамед», ТОВ «Юрія-Фарм», ТОВ «Діалог Діагностікс», ТОВ «Кампус Коттон Клаб», ПОГ «Фармлинк», ФОП М.Ю.Гужевніков, ФОП П.В.Назарчук. Основними критеріями вибору лікарських засобів та виробів медичного призначення є ціна, якість, оперативність доставки згідно з Положенням «Про визначення планових потреб та формування асортименту, цінової політики при закупівлі медикаментів». Наказом №30-ОС від 29.08.2011 року була створена постійна комісія з контролю за організацією оптових закупівель ліків та лікарських засобів. Звірки з постачальниками проводяться щоквартально.

Перевірка також підтвердила, що приміщення благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» орендується – договір оренди укладений із комунальним підприємством Житомирської обласної ради «Агенція з питань регіонального розвитку» (орендна плата та комунальні послуги сплачуються своєчасно). Також укладені договори оренди з 23 лікувальними закладами області, комунальним підприємством Житомирської обласної ради «Агенція з питань регіонального розвитку» та з комунальним підприємством Житомирської міської ради «Агентство з управління майном», де розташовані філії ЛК. Всі лікувальні заклади та комунальні підприємства надають рахунки на оплату оренди та комунальних послуг.

Отож благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» працює стабільно без порушень законодавчих актів, про що, як відзначив доповідач, і був складений відповідний акт.

Вікторія Паламарчук