Новини

“Ефективно працювати медичні заклади наразі можуть тільки в співфінансуванні”

Оприлюднено

– висловив переконання головний лікар Новоград-Волинського міськрайТМО Василь Миколайович Борис. – Це я говорю, як керівник із багаторічним досвідом. – У нинішній час кожна гривня має велику вагу, а відтак – чітке, надійне й високоефективне спрямування. Тому особливо хочу звернути увагу на допомогу благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». Тобто дуже багато можна говорити про те, як сьогодні лікувальним закладам забезпечувати якісне надання медичної допомоги, але шлях сьогодні лише один – співфінансування. Й благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» – наш незамінний у цьому процесі й добрий багаторічний партнер. Співпраця лікувально-профілактичних закладів області з організацією – єдиний на сьогодні доступний цивілізований шлях вирішення питання медикаментозного забезпечення населення в разі захворювання, адже до регіонального формуляра лікарських засобів включені медичні препарати з доведеною ефективністю. Й усі вони закуповуються за рахунок коштів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», яка є суттєвим джерелом позабюджетного фінансування галузі охорони здоров’я Житомирщини. Скажу так, що 40 гривень у місяць добровільного пожертвування – настільки мізерна сума. Але це саме той випадок, коли «кошти йдуть за пацієнтом» – фінансування здійснюється на послугу, а не на ліжко. Так, наприклад, якщо до нашого закладу поступає пацієнт, маючи членський квиток благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», він отримує медикаменти саме у нас – тобто в закладі, де йому надають медичну послугу. Й це стосується всіх членів «Лікарняної каси», в який би медичний заклад області вони не потрапили.

По-друге, ЛК лікарів «виховує» – тобто є протокол, алгоритм лікування хворого – будь ласкавий, дотримуйся його. Інша справа – чи й справді лікар призначає медикаменти за протоколом лікування (в такому разі ЛК забезпечує препаратами), а не пише пацієнтові – підпрацьовуючи на ту чи іншу фармкомпанію – список ліків (із не доведеною доказовою базою), які той повинен купити за власні гроші. Це вже – на совісті такого лікаря.

Що ж, наразі перспектива така: поки немає закону про обов’язкове медичне страхування, майбутнє – саме за такими організаціями, як «Лікарняна каса Житомирської області». Її діяльність – на моє переконання – це приклад можливого перехідного етапу чи однієї з початкових стадій страхової медицини.

Вікторія Паламарчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.