Новини

БО «Лікарняна каса Житомирської області» – 16 років!

Оприлюднено

Благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області» виповнилось 16 років. Щирі вітання з цією гарною подією – всім 210 тисячам мешканців Житомирщини, котрі перебувають в організації, й побажання бути здоровими та залишатись із нею ще багато років!

Створена в 2000 році з метою забезпечення медикаментами, реактивами, виробами медичного призначення населення шляхом солідарної участі, ЛК працює за цим напрямком і нині. І якщо в інших окремих регіонах України подібні організації тільки створюються, то в нашій області «Лікарняна каса» працює стабільно успішно.

– Загалом за весь період діяльності, – говорить виконавчий директор БО «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Станіславович Мишківський, – медична допомога ЛК надавалась у 4,3 мільйонах випадків (щоденно її в закладах охорони здоров’я отримують до 2,5 тисяч членів «Лікарняної каси»). Також за рішенням правління здійснюємо благодійну діяльність: із 2004 року постійно забезпечуємо медичний супровід 800 дітей-сиріт, із 2005 року опікуємось інвалідами війни, які не є членами ЛК, із 2014 року – учасниками АТО.

Відтак кожен член «Лікарняної каси» має право отримувати гарантовану медичну допомогу в закладах охорони здоров’я області незалежно від місця проживання. Тобто за роки діяльності організацією напрацьований досвід «єдиного медичного простору», в якому кошти «ходять за пацієнтом», що передбачено в реформі медичної галузі. Це – важливий момент у нашій діяльності, тим паче зараз, коли з утворенням нових громад відбуваються формування різних бюджетів – члени «Лікарняної каси» завжди забезпечені ресурсами, куди б не звернулись за медичною допомогою.

– Й це справді так! – підтвердила мама прооперованої Наталії Бірючевської з Новогуйвинська. – У нас була важка операція, яку моїй донечці зробили в столичному інституті серця. Й навіть там, у Києві, благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» допомогла нам – і досить непогано! Необхідні препарати та витратні матеріали, які необхідні були при виконанні операції, нам приніс представник ЛК просто, як мовиться, в палату. А зараз донечка перебуває в кардіохірургічному відділенні ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського – проходить післяопераційне лікування. Й тут ЛК її теж забезпечує необхідним – ми вдячні за це.

– Я лікуюсь в ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського в пульмонологічному відділенні, – приєдналась до розмови Людмила Григорівна Стеценко з Житомира. – Поступила сюди з двостороннім запаленням легенів у дуже тяжкому стані й, повірте, відразу відчула, що то значить – перебувати в «Лікарняній касі». Я в ній уже давно – й не пам’ятаю, скільки часу (ось лікар-експерт говорить, що з 2008 року) – і скажу так, що за ті невеликі гроші, які плачу щомісячним внеском, навіть «складаючи» їх «у шкарпетку», не змогла б зібрати такої суми, щоб купувати ліки. Бо ж – посудіть самі – коли я була в реанімації, щоб «витягнути» мене, лише, зокрема, за два дні ЛК надала медикаментів на 3 тисячі 200 гривень. А скільки коштів витрачається на моє лікування щодня потому – знаю, що загальна сума вдвічі більша, ніж сплатила впродовж усіх років перебування в ЛК. Тож дуже велика вдячність їй за те, що вона мене, як мовиться, на ноги поставила. Оце відповідь на запитання, яке «закидає» дехто, мовляв, а що вона «дає» – та «Лікарняна каса». Або ж іще доводилось від декого чути нарікання на забезпечення нібито найдешевшими препаратами. Я тут часто лікуюсь, то скажу, що такі медикаменти, які вона надає, власним коштом не купила б. Тому всім раджу – та й сама невістку з сином теж буду «вступати» до «Лікарняної каси».

– «Відпочиваю» оце в обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського, у відділенні торакальної хірургії, – приєднався до розмови Василь Олександрович Бичківський із Бердичева. – Маю захворювання стравоходу, тож поклали мене в стаціонар на операцію. Операція пройшла добре – за що, крім лікарів, дякую благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області», адже ж не платив за ліки, крапельниці, уколи. Я в ЛК перебуваю порівняно нібито й небагато часу – якихось три роки. Інший може сказати, мовляв, за ці три роки на медикаменти й так «наскладав» би грошей. Та от чи «наскладав» би – то ще питання, а так от цих сорок гривень щомісячного добровільного внеску платиш (то небагато від пенсії) й можеш лікуватись. Скажу так, що для пенсіонерів «Лікарняна каса» – це непогано. Практично ні за уколи, ні за бинти, ні за перев’язки не треба платити.

– Серед пацієнтів, які перебувають на даний час на стаціонарному лікуванні в нашому закладі, члени «Лікарняної каси» складають близько 40%, – зауважує лікар-експерт ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського Інга Анатоліївна Сидоренкова. – За місяць проліковується в середньому близько тисячі хворих, котрі перебувають в ЛК. А впродовж року (наприклад, зокрема, минулого, 2015) в стаціонарі було проліковано 12 027 хворих – членів організації. Сума витрат на їх лікування за минулий рік склала 8 мільйонів 122 тисячі гривень. Також на проведення діагностичних обстежень – рентген-дослідження, лабораторні, ангіографічні – витрачено разом близько мільйона гривень.

– Надзвичайно важливим компонентом роботи ЛК є зворотній зв’язок, коли ми можемо оцінити рівень задоволеності пацієнтами тією допомогою, яку ми надаємо – третій рік діє цілодобова «гаряча» телефонна лінія, аби члени «Лікарняної каси» могли розповісти про свої медичні проблеми нашим фахівцям, котрі вирішують їх безпосередньо з усіма сторонами лікувального процесу, – продовжив В.С.Мишківський, – Крім того, ми проводимо анкетування пацієнтів – членів ЛК, надсилаємо СМС-повідомлення з проханням відвідати наш сайт, де також розміщена анкета оцінювання діяльності нашої організації, лікувальних закладів області та пропозицій щодо покращення роботи.

Отже – підсумовуючи – хочу відзначити, що діяльність БО «Лікарняна каса Житомирської області» сприяє підготовці закладів охорони здоров’я області до впровадження медичного страхування. Адже ми проводимо персоніфікований облік надходжень та витрат коштів за кожним громадянином, у нас відпрацьована система договірних взаємовідносин із лікувальними закладами, підприємствами, банківськими установами, самою діяльністю ЛК формує нові погляди – у населення щодо необхідності участі в співоплаті медичних послуг, у медичних працівників – щодо необхідності стандартизації медичних послуг (лікарський формуляр та протоколи лікування). Ми вважаємо, що на сьогоднішній день благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» – один із кращих варіантів солідарної участі фінансування системи охорони здоров’я. Перебування в лавах організації понад 210 тисяч мешканців області – індикатор нашої успішної діяльності.

Вікторія Паламарчук.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.