Діяльність у філіях

Хорошівська філія

Оприлюднено

Адреса: КНП Хорошівська лікарня” Хорошівської селищної ради
12101, Житомирський район, смт. Хорошів, вул. Ринкова, 3-б.
Телефон: (067)392-87-66.
Лікар-експерт: Мачинська Жанна Валентинівна.

Фахівець із інформаційних та аналітичних питань: Литвенко Марина Вікторівна.

На території обслуговування Хорошівської філії станом на 01.02.2022 року нараховувалось 7 030 членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», що складає 21,0% від загальної кількості населення (при середньообласному показнику – 16,7%). В 2022 році до організації долучились 13 нових членів ЛК.

Протягом вказаного періоду лікувально-профілактичні заклади території обслуговування філії  отримали від ЛК медичних препаратів, реактивів та виробів медичного призначення на суму 295 004 гривні. Залишків ліків, реактивів та виробів медичного призначення в цих закладах наразі є на суму 68 129 гривень, у тому числі в складі – на суму 27 636 гривень.   

В закладах охорони здоров’я території обслуговування Хорошівської філії медична допомога за рахунок ЛК надана в 4 158 випадках Крім того, в медичних закладах третинного рівня та закладах надання високоспеціалізованої медичної допомоги пролікувались 3 482 особи членів ЛК – мешканців цього краю. Витрати на їхнє лікування склали 939 126 гривень. Станом на 01.02.2022 року частка членів ЛК в цілодобовому стаціонарі становила 15% від загальної кількості пацієнтів.

Шановні друзі!

Нагадуємо вам, що ліками та виробами медичного призначення ЛК забезпечує своїх пацієнтів згідно з затвердженими Міністерством охорони здоров’я України уніфікованими протоколами надання медичної допомоги. Перелік лікарських засобів, які можуть закуповуватись за рахунок коштів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», й Перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, які забезпечуються за рахунок ЛК при амбулаторному лікуванні, ви можете переглянути відповідно за посиланнями.

Якщо у вас виникають питання стосовно призначених лікарем обстежень, препаратів для вашого лікування тощо, ви можете звернутись за допомогою безпосередньо до лікаря-експерта ЛК в філії організації в Хорошівській ЦРЛ. Ми будемо раді вам допомогти!

 

НА РЕФОРМУ РОЗРАХОВУЄМО, АЛЕ НЕ ЗАБУВАЄМО І ПРО СОЛІДАРНІСТЬ”

“Прапор” (громадсько-політична газета Хорошівського району), №48 від 30 листопада 2018 року 

“Новини про реформування медичної галузі України вже давно стали популярною темою для розмов та обговорень у житті пересічних громадян. І наразі одним із напрямків нашої роботи є роз’яснення населенню Житомирщини необхідності подальшої діяльності Лікарняної каси у зв’язку з концепцією медичної реформи. Адже сьогодні очевидно, що держава ще тривалий час (а можливо, і ніколи, що підтверджується досвідом навіть «багатих» країн) не зможе повністю забезпечити безоплатне надання всіх медичних  послуг та лікарських засобів для своїх громадян. Тобто без додаткового фінансування та залучення позабюджетних коштів (а ми говоримо саме про діяльність у цьому плані БО «Лікарняна каса Житомирської області») підвищити рівень медикаментозного забезпечення пацієнта неможливо». Благодійність і солідарність залишаються! Без них – поки що – ніяк! Це підтверджується фактами – перш за все сумою витрат БО «Лікарняна каса Житомирської області» для забезпечення лікування та обстеження членів ЛК” (детально читайте, будь ласка, за посиланням).

7 226 мешканців Хорошівського району перебувають станом на початок липня в БО «Лікарняна каса Житомирської області»

Про це дізнався колектив КУ «Новоборівський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради (Хорошівський район), яким керує Олександр Володимирович Корбут, IMG_8684під час зустрічі з лікарем Хорошівської філії ЛК Софією Іванівною Кузьменко та менеджером по роботі з корпоративними клієнтами благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» Ольгою Володимирівною Катирло.IMG_8687

– Й, сподіваюсь, ваc зацікавить така інформація, що з усієї кількості членів ЛК в районі в медичних закладах третинного рівня та закладах надання високоспеціалізованої медичної допомоги протягом півроку пролікувались 2 850 осіб на загальну суму понад 473 тисяч гривень. Крім того, в закладах охорони здоров’я району медична допомога за рахунок ЛК була надана в 2 257 випадках. Медичних препаратів, реактивів та виробів медичного призначення лише, зокрема, цьогоріч Лікарняна каса надала лікувально-профілактичним закладам нашого району на суму понад 378 тисяч гривень. Тобто, як бачите, допомога від БО «Лікарняна каса Житомирської області» відчутна, – відзначила С.І.Кузьменко. – Адже необхідно розуміти, що на потреби медицини держава виділяє дуже небагато грошей – їх вистачає лише на зарплату медпрацівникам, оплату комунальних послуг.IMG_8688 Медицина переживає фінансову кризу – й то надто тривалий час. ЛК вже 18 років допомагає медичній галузі нашого району, його мешканцям. Гадаю, що ви повинні знати про це – щоб мати можливість долучитись до тих, хто перебуває в Лікарняній касі, аби бути опікуваними нею.

– Так, за рахунок ЛК ви зможете здійснювати різноманітні лабораторні обстеження, рентген, мамографію тощо, амбулаторне та стаціонарне лікування більше 100 захворювань, – розповіла, зокрема, О.В.Катирло. – IMG_8676Не забезпечує ЛК медикаментами та виробами медичного призначення при лікуванні захворювань, за якими діють відповідні державні програми (цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, ВІЛ/СНІД). Хочу наголосити, що забезпечення медикаментами здійснюється виключно тими, які передбачені протоколами лікування  МОЗ України.

IMG_8679Отже мешканці Житомирщини, котрі перебувають у ЛК, лікуються за її рахунок як амбулаторно, так і в умовах денного стаціонару, стаціонарів удома. Не такі великі кошти витрачає людина при сплаті IMG_8682щомісячного добровільного пожертвування – 49 гривень, а лікування при необхідності отримує дійсно сучасне – підтверджене доказовою медициною, яке відповідає стандартам і протоколам лікування. Сума щомісячного добровільного пожертвування повертається дуже швидко – не дай, Боже, серйозно захворіти – дійсно, тоді людина оцінює переваги перебування в ЛК, наскільки це зручно й економічно вигідно. Тож кожен вирішує сам – розраховувати за необхідності лише на власні сили, чи – на гарантовану допомогу Лікарняної каси.

Впровадження медичної реформи – в дії

Охорона здоров’я – один із пріоритетів діяльності Іршанської об’єднаної територіальної громади Хорошівського району. Ще два роки тому це приміщення було в занедбаному стані. Тепер тут затишно й тепло.

– Після створення центру ПМСД разом із ОТГ фінансування протягом півтора року від часу створення закладу стало в декілька разів разів більшим. Це дало можливість придбати певне обладнання для центру, забезпечувати обслуговування закладу, – розповів головний лікар Іршанського центру ПМСД Олександр Набока. – Медична реформа неможлива без запровадження страхової медицини. Наразі ж її функції виконує благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області». В Іршанській ОТГ вона нараховує 1000 жителів. На медичне забезпечення кожного мешканця ОТГ, котрий перебуває в ЛК, організація витрачає майже 600 гривень – у той час, коли з державного бюджету витрати наступного року становитимуть 370 гривень. Тобто на сьогодні Лікарняна каса надає гарну допомогу людям.

На даний час діяльність ЛК в області сприяє підготовці закладів охорони здоров’я області до впровадження медичної реформи: відпрацьована система договірних взаємовідносин із лікувальними закладами, підприємствами, банківськими установами; активно пропагується необхідність стандартизації медичних послуг – дотримання лікарями лікарського формуляру та протоколів лікування, затверджених МОЗ України, які базуються на доказовій медицині. Тобто всі ті елементи, про які сьогодні говорять, як про майбутнє реформи, вже давно використовуються в діяльності ЛК.

З НАШОЇ ПОШТИ

Здрастуйте, шановні! Пише вам мешканка Іршанська, мама двох дітей Желізко Ольга Анатоліївна.

А звертаюсь ось із якого приводу: хочу висловити слова подяки на адресу благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». Коли запитують, наскільки для мене важливе перебування в ній, завжди відповідаю: «Важливе, як саме життя, адже вона допомагає його зберегти». А на питання, чи, мовляв, не змушували вступати до ЛК, стверджую: «Це був мій добровільний обдуманий крок, усвідомлене бажання!» Бо ж, хоча й перебуваю в ній іще небагато часу – трохи більше року – проте враження від такої нашої співпраці лише приємні: скільки вже зверталась до лікаря – жодного разу не відмовили в допомозі ЛК.

IMG_7546А звертаюсь часто – діти ще надто невеликі віком (донечці 13 років, синочку – 5), тож не раз бувало, що от зранку вони здорові, а до вечора дивись – то якась застуда до них учепиться, то нежить, то кашляє дитина, то вушко заболіло. Йдемо до лікаря Іршанського центру ПМСД Оксани Едуардівни Набоки – жаліємось, на що захворіли – завжди вона нам виписує рецепт на бланку ЛК й ми отримуємо в аптеці всі необхідні препарати безкоштовно. Тому я не жалкую про те, що сама перебуваю в ЛК і дітей туди записала. Ми їй вдячні.

Доводилось чути, як дехто з членів ЛК – напевно, розбалувані – нарікає, мовляв, ЛК забезпечує своїх пацієнтів лише найдешевшими препаратами (а вони хоч бачили їх вартість в аптеках? От цікаво це знати!). Я скажу так, що лікар призначає той медикамент, який потрібен, незважаючи на те, чи дороговартісний він, а чи дешевий. На прикладі моїх дітей розповім, що ті ж відхаркуючі засоби, від кашлю, антибіотики, які сьогодні лікар призначив, можуть коштувати гривень 90-100 чи й більше. Я ж не завжди їх можу купити – а ЛК мені їх виписує.

Тож чи порадила б вступати до БО «Лікарняна каса Житомирської області»? Так, звичайно ж – усім радила й раджу. Й буду радити. Сестричку свою он агітую – думаю, що в скорому часі прийде до лікаря, щоб заповнити заяву, бо морально вже готова до цього. А є подруги, котрі за моєю порадою вже вступили в ЛК. На жаль, дехто зі знайомих, котрим порадила вступити до ЛК, але вони цього не зробили, згадують про неї вже тоді, коли «припече» – дуже шкодують про незроблений крок. Я й сама свого часу, потрапивши до лікарні (ще не перебуваючи в ЛК), переконалась, що лікування за власні кошти «обходиться» дуже дорого – в той час, як ЛК надавала моїм «колегам» по палаті реальну допомогу. Їм приносили необхідні медикаменти просто в палату, а мені потрібно було вставати після операції й іти кудись шукати аптеку. От тоді я й вирішила вступити в ЛК.

І ще скажу так, що дехто говорить, мовляв, гроші, які щомісяця сплачую внесками до ЛК, буду відкладати, а якщо раптом знадобляться для лікування – використаю. Звичайним пересічним громадянам треба зрозуміти й усвідомити, що ці їх наміри все-таки, як не прикро – нереальні. Тому що достатки наші бажають бути більшими. Я думаю, що краще заплатити отой мінімум (40 гривень «дорослий» внесок та 15 за дітей – то сума, погодьтесь, надто вже невелика!) – й за необхідності скористатись допомогою ЛК в будь-який момент, аніж потім каратись, мучитись і каятись, коли трапляється така ситуація, що для лікування потрібна велика сума, а її просто-напросто немає. Не варто заощаджувати на такому мінімумі – щоб потім не бігати й не кричати: «Допоможіть!» Бо ж реально ЛК – допомагає!

Желізко Ольга Анатоліївна, селище Іршанськ.

 

Роль та місце ЛК в процесах децентралізації та підготовки до впровадження страхової медицини

Допомога ЛК при амбулаторному лікуванні дітей – на прикладі Іршанського центру первинної медико-санітарної допомоги.

«ОДНІЄЮ З АЛЬТЕРНАТИВ МЕДИЧНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ Є СПІВПРАЦЯ З ЛК»

– ВВАЖАЮТЬ ПРЕДСТАВНИКИ ВЛАДИ В ХОРОШІВСЬКОМУ РАЙОНІ

https://youtu.be/Oyew9MWj88c114