Діяльність у філіях

Звягельська філія

Оприлюднено

Адреса: КНП “Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання”.
11700, м. Звягель, вул. Наталії Оржевської, 13.

Телефон: (067)378-05-28.

Лікар-експерт: Лібіченко Наталія Іванівна (тел. – 067-411-93-36).
Фахівці з інформаційних та аналітичних питань: Іванець Тетяна Валентинівна, Ковальковська Лілія Петрівна.

На території обслуговування Новоград-Волинської філії станом на 01.02.2022 року нараховувалось 11 046 членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», що складає 11,1% від загальної кількості населення (при середньообласному показнику – 16,7%). В 2022 році до організації долучились 25 нових членів ЛК.

Протягом вказаного періоду лікувально-профілактичні заклади території обслуговування філії отримали від ЛК медичних препаратів, реактивів та виробів медичного призначення на суму 768 128 гривень. Залишків ліків, реактивів та виробів медичного призначення в цих закладах наразі є на суму 105 789 гривень, у тому числі в складі – на суму 51 569 гривень.

В закладах охорони здоров’я території обслуговування Новоград-Волинської філії  медична допомога за рахунок ЛК надана в 6 260 випадках. Крім того, в медичних закладах третинного рівня та закладах надання високоспеціалізованої медичної допомоги пролікувались 5 005 членів ЛК – мешканців цього краю. Витрати на їхнє лікування становили 1 551 943 гривні. Станом на 01.02.2022 року частка членів ЛК в цілодобовому стаціонарі становила 5% від загальної кількості пацієнтів.

Шановні друзі!

Нагадуємо вам, що ліками та виробами медичного призначення ЛК забезпечує своїх пацієнтів згідно з затвердженими Міністерством охорони здоров’я України уніфікованими протоколами надання медичної допомоги. Перелік лікарських засобів, які можуть закуповуватись за рахунок коштів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», й Перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, які забезпечуються за рахунок ЛК при амбулаторному лікуванні, ви можете переглянути відповідно за посиланнями.

Якщо у вас виникають питання стосовно призначених лікарем обстежень, препаратів для вашого лікування тощо, ви можете звернутись за допомогою безпосередньо до лікаря-експерта ЛК в філії організації в Новоград-Волинському міськрайТМО. Ми будемо раді вам допомогти!

Нам пишуть у Facebook

Я в благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області» перебуваю вже досить давно – вступила ще в 2004 році. Й за всі ці роки не раз і не двічі доводилось мені звертатись за медичною допомогою до лікарень і Новограда-Волинського, й обласного центру. До того ж – не лише мені, а й моїм рідним. Й завжди – чи лікувались ми амбулаторно, а чи в стаціонарних умовах – за рахунок Лікарняної каси отримували необхідні для лікування медикаменти, проходили обстеження.

Так, свого часу оперувалась в одному з обласних лікувальних закладів – і медикаменти, й витратні матеріали надавала Лікарняна каса. В Житомирі народжувала свою дитину – все необхідне для пологів забезпечувала ЛК. Лікувалась на стаціонарі у Новоград-Волинському міськрайТМО – ліки видавали мені за рахунок Лікарняної каси. Що ще треба? Мене в роботі БО «Лікарняна каса Житомирської області» все влаштовує.

Мої батьки також користуються допомогою ЛК. Так, батько лікував двічі запалення легень – за рахунок Лікарняної каси. Ви знаєте, скільки довелось би заплатити за медикаменти, якби довелось їх купувати власним коштом? Так отож – подивіться на ціни в аптеках! Мама лікувалась у кардіології – візьміть-но побігайте по аптеках та пошукайте ліки, а так – необхідні препарати принесли їй у палату. Ми повністю задоволені – говорю це, не кривлячи душею ні на мить.

З дитиною потрапляла у інфекційне відділення – ви можете зрозуміти, що то таке, коли твоїй дитині зле, а ти ще маєш бігати по місту – купувати медикаменти! Мені завжди видавались усі ліки – приносили в палату без зволікань. Від Лікарняної каси.

Й, до речі, коли виникали якісь питання щодо лікування за рахунок Лікарняної каси, я зверталась безпосередньо у філію ЛК у Новограді-Волинському до лікаря-експерта Наталії Іванівни Лібіченко. Ще не було такого, щоб вона відмовила в допомозі. Тож щиро дякую – я задоволена Лікарняною касою!

Леся Ленчинська, м. Новоград-Волинський (подяка надіслана через Facebook).

 

КНП «Центр ПМСД Новоград-Волинського району» Новоград-Волинської районної ради активно й тісно співпрацює з БО «Лікарняна каса Житомирської області»

Як і загалом усі медичні установи – протягом, зокрема, минулого року вони отримали від Лікарняної каси для забезпечення обстежень та лікування членів ЛК медикаментів, реактивів, виробів медичного призначення на загальну суму 1 349 381 гривня. За 4 місяці цього року – на суму 475 729 гривень.

– Тож ті мешканці району, котрі перебувають в ЛК, мають суттєві переваги перед іншими пацієнтами, – говорить заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення КНП «Центр ПМСД Новоград-Волинського району» Новоград-Волинської районної ради Олег Миколайович Приходько. – Адже на сьогоднішній день ліки істотно подорожчали й не кожен пацієнт може дозволити собі купити ті чи інші препарати. Лікарняна каса не просто здійснює медикаментозне забезпечення, а виключно тими препаратами, які мають доведену ефективність. Тобто ЛК допомагає людині отримати дійсно якісне лікування. З координатором нашої співпраці – лікарем-експертом Лікарняної каси в Новоград-Волинському районі Наталією Іванівною Лібіченко – маємо повне взаєморозуміння: якщо у лікарів виникають питання стосовно призначення тих чи інших препаратів – вони консультуються з лікарем-експертом ЛК.

Активно лікуються за рахунок Лікарняної каси мешканці району, котрі перебувають в ЛК, на денному стаціонарі (наразі в районі нараховується 203 ліжка денного стаціонару), на амбулаторному етапі лікування – за виписаними сімейними лікарями рецептами ЛК отримують медикаменти, вироби медичного призначення. Це дуже зручно й для лікаря, й для пацієнта. Адже призначення здійснюється виключно в межах протоколу лікування – лише ліків із доведеню ефективністю.

У нас є медичний склад для зберігання препаратів, які надає Лікарняна каса, з відповідними умовами зберігання, сертифікованим холодильним обладнанням. Призначений відповідальний медпрацівник для здійснення контролю за отриманням і використанням цих медикаментів. Всі ці процеси налагоджені.

Тобто співпраця з Лікарняною касою – це вигідно для пацієнтів і зручно для лікарів. Тому що, дійсно, коли пацієнт потрапляє до лікарні – особливо в гострих, термінових випадках – не завжди має кошти для того, щоб придбати медикаменти. А лікування наразі дуже дороговартісне. Так, лікування, наприклад, пневмонії «обійдеться» в суму близько трьох тисяч гривень, тому що антибіотики мають немалу ціну. Тож тим, хто має ще якісь сумніви «бути чи не бути» в Лікарняній касі, я, як лікар, раджу недовго думати й зволікати.

«МИ ЗАПРОШУЄМО ВАС ДО СПІВПРАЦІ – ЩОБ ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ’Я ВАШИХ ТРУДОВИХ КОЛЕКТИВІВ!»

До цього закликав заступник виконавчого директора БО «Лікарняна каса Житомирської області» Сергій Миколайович Грищук під час нещодавніх зустрічей у місті Новограді-Волинському та районі – з керівниками бюджетних установ міста та представниками державного підприємства «Городницьке лісове господарство».

Адже за 16 років своєї діяльності, як зауважив С.М.Грищук, ЛК напрацювала гарний досвід «єдиного медичного простору», в якому кошти «ходять за пацієнтом». Тобто до якого лікувального закладу не звернувся б член ЛК, щоб отримати медичну допомогу, він завжди буде забезпечений необхідними ресурсами – препаратами, виробами медичного призначення, реактивами для відповідних лабораторних досліджень тощо.

Тож загалом за 16 років діяльності БО «Лікарняна каса Житомирської області» надала допомоги в 4,3 мільйонах випадків (щоденно медичну допомогу в закладах охорони здоров’я нашої області отримують до 2,5 тисяч членів «Лікарняної каси»). Лише, зокрема, впродовж цього року медична допомога за рахунок ЛК була надана в понад 320 тисячах випадків на суму 35,5 мільйонів гривень.

Мешканцям міста Новограда-Волинського та району, котрі перебувають у ЛК, цьогоріч медична допомога за рахунок ЛК надана в 6299 випадках. Крім того, в медичних закладах третинного рівня та закладах надання високоспеціалізованої медичної допомоги пролікувались 1988 членів ЛК – мешканців міста Новограда-Волинського та району. Витрати на їх лікування становили 398 тисяч гривень. Амбулаторно проліковано (за рецептами) протягом цього року 2444 члени ЛК (йдеться про мешканців міста Новограда-Волинського та району) на суму 344 тисячі гривень, – інформував Сергій Миколайович учасників зустрічей. -Постійно ЛК забезпечує медичні заклади всіх рівнів ліками, виробами медичного призначення, реактивами, рентгенплівкою тощо – лише в 2016 році, зокрема, лікувально-профілактичні заклади міста Новограда-Волинського та району отримали медичних препаратів, реактивів та виробів медичного призначення на суму 852 тисячі гривень. Тож на сьогоднішній день БО «Лікарняна каса Житомирської області» є найкращим шляхом солідарної участі фінансування системи охорони здоров’я. До того ж ми готуємо підґрунтя для запровадження медичного страхування в Україні,адже проводиться персоніфікований облік надходжень та витрат коштів за кожним громадянином, відпрацьована система договірних взаємовідносин із лікувальними закладами, підприємствами, банківськими установами, формуються нові погляди – у населення щодо необхідності участі в співоплаті медичних послуг, у медичних працівників – щодо необхідності стандартизації медичних послуг (лікарський формуляр та протоколи лікування). Тому співпраця з ЛК – вигідна для людей і перебування в лавах організації понад 212 тисяч мешканців області є індикатором цього.

Учасників зустрічей зацікавила отримана інформація. Тож вони запевнили, що докладуть усіх зусиль, аби кількість мешканців міста Новограда-Волинського та району, котрі перебувають в ЛК (станом на перше жовтня нинішнього року цей показник становить 8749 осіб), стрімко зросла – переваги членів ЛК над іншими пацієнтами явно очевидна.

“Ефективно працювати медичні заклади наразі можуть тільки в співфінансуванні”

– висловив переконання головний лікар Новоград-Волинського міськрайТМО Василь Миколайович Борис. – Це я говорю, як керівник із багаторічним досвідом. – У нинішній час кожна гривня має велику вагу, а відтак – чітке, надійне й високоефективне спрямування. Тому особливо хочу звернути увагу на допомогу благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». Тобто дуже багато можна говорити про те, як сьогодні лікувальним закладам забезпечувати якісне надання медичної допомоги, але шлях сьогодні лише один – співфінансування. Й благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» – наш незамінний у цьому процесі й добрий багаторічний партнер. Співпраця лікувально-профілактичних закладів області з організацією – єдиний на сьогодні доступний цивілізований шлях вирішення питання медикаментозного забезпечення населення в разі захворювання, адже до регіонального формуляра лікарських засобів включені медичні препарати з доведеною ефективністю. Й усі вони закуповуються за рахунок коштів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», яка є суттєвим джерелом позабюджетного фінансування галузі охорони здоров’я Житомирщини. Скажу так, що 40 гривень у місяць добровільного пожертвування – настільки мізерна сума. Але це саме той випадок, коли «кошти йдуть за пацієнтом» – фінансування здійснюється на послугу, а не на ліжко. Так, наприклад, якщо до нашого закладу поступає пацієнт, маючи членський квиток благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», він отримує медикаменти саме у нас – тобто в закладі, де йому надають медичну послугу. Й це стосується всіх членів «Лікарняної каси», в який би медичний заклад області вони не потрапили.

По-друге, ЛК лікарів «виховує» – тобто є протокол, алгоритм лікування хворого – будь ласкавий, дотримуйся його. Інша справа – чи й справді лікар призначає медикаменти за протоколом лікування (в такому разі ЛК забезпечує препаратами), а не пише пацієнтові – підпрацьовуючи на ту чи іншу фармкомпанію – список ліків (із не доведеною доказовою базою), які той повинен купити за власні гроші. Це вже – на совісті такого лікаря.

Що ж, наразі перспектива така: поки немає закону про обов’язкове медичне страхування, майбутнє – саме за такими організаціями, як «Лікарняна каса Житомирської області». Її діяльність – на моє переконання – це приклад можливого перехідного етапу чи однієї з початкових стадій страхової медицини.

 

Приклад, вартий наслідування

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі в рамках перевірки наявності вакцин у медичних закладах Рівненської та Житомирської областей побував нещодавно, зокрема, й у Новоград-Волинському міськрайТМО, де зацікавився роботою філії благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області».

Про існування та діяльність організації він дізнався під час попереднього візиту на Житомирщину. Цього ж разу йому показали, як працює одна з її філій. Так, тут налагоджений електронний реєстр членів «Лікарняної каси». Всі корпуси лікувального закладу з’єднані інтернет-мережею – за наданою «Лікарняною касою» відповідною програмою запроваджено електронний реєстр медичних препаратів, відтак у системі он-лайн відслідковується наявність конкретного медичного препарата в будь-якому відділенні міськрайТМО, на фармацевтичному складі медичного закладу, а також – на складі в Житомирі. Крім того, в системі он-лайн можна проглянути, як лікуються члени «Лікарняної каси» – пацієнти закладу, які препарати вони одержують, яка вартість їх лікування.

– Знайомлячи міністра з роботою філії благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» у Новоград-Волинському міськрайТМО, – говорить головний лікар закладу Василь Миколайович Борис, – я наводив такий приклад, що за результатами роботи семи місяців у нас вартість медикаментозного забезпечення одного ліжко-дня становить 8 гривень 23 копійки – це все, що ми можемо виділити з бюджету на медикаменти (в основному препарати для наркозу, реактиви для лабораторії, медичний кисень та велика кількість медикаментів для надання невідкладної допомоги). По «Лікарняній касі» ж вартість одного ліжко-дня – 140 гривень. Ми навіть продемонстрували міністру конкретний приклад – одного з пацієнтів, котрий затратив на лікування пневмонії з ускладненнями 6,5 тисяч гривень. Й це все профінансувала «Лікарняна каса». Я хочу сказати, що є багато людей, котрі скептично ставляться до цієї благодійної організації – мовляв, що вона може дати на лікування. Проте навіть міністр переконався, на яку велику суму, сплативши незначне щомісячне добровільне пожертвування, отримують люди медикаментів на своє лікування, побачив, скільки доброго вона робить для людей!

– Це дуже позитивно, – сказав Олександр Квіташвілі, – особливо в такий перехідний період, коли ще не запроваджена страхова медицина, а бюджет не може достатньо профінансувати лікування пацієнтів – у стаціонарі, зокрема. Я щиро вітаю досвід, набутий Житомирщиною, і вважаю, що такий позитивний приклад вартує наслідування в усій Україні.

Вікторія Паламарчук.