Новини

«НАМ ТРЕБА БУТИ З ВАМИ ПАРТНЕРАМИ!»

Оприлюднено

Ця думка є провідною під час зустрічей представників благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» з колективами лікувально-профілактичних закладів обласного центру, активну участь у яких бере й начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Олександрівна Місюрова. Такі зустрічі вже відбулись у ЦДМЛ та ЦМЛ №1 і ЦМЛ №2 Житомира.

В поліклініці останнього закладу днями зібрались керівники та представники амбулаторно-поліклінічних служб, аби обговорити питання співпраці з ЛК.

– Не секрет, що бюджетне фінансування закладів охорони здоров’я (не лише нашого міста, а й загалом усієї країни) наразі дуже й дуже обмежене, – констатувала М.О.Місюрова. – А благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» – це той «інструмент», завдяки якому «знімається» багато проблем при наданні населенню якісної медичної допомоги. Проведення різноманітних обстежень за рахунок ЛК, забезпечення препаратами та витратними матеріалами, виробами медичного призначення тощо – кожен із вас знає, що з цим усім проблем немає, якщо пацієнт перебуває в ЛК.

Фото-0224

– Без спільних партнерських зусиль надати якісну медичну допомогу складно, – підтвердив заступник виконавчого директора БО «Лікарняна каса Житомирської області» Сергій Миколайович Грищук. – Ми ж забезпечуємо членів ЛКмедикаментами, виробами медичного призначення та реактивами в стаціонарі, в умовах денного стаціонару, стаціонару вдома, в амбулаторних умовах лікувальних закладів Житомирської області (а при потребі – й за її межами). Протягом лише, зокрема, цього року лікувально-профілактичні заклади міста отримали медичних препаратів, реактивів та виробів медичного призначення на суму 5,3 мільйонів гривень. Загалом медична допомога мешканцям Житомира, котрі перебувають у ЛК (а їх на сьогодні нараховується 62 437 осіб – це 23,2% від загальної кількості населення міста), надана впродовж 2016 року в 26 580 випадках. Крім того, в медичних закладах третинного рівня та закладах надання високоспеціалізованої медичної допомоги пролікувались 28 426 членів ЛК – мешканців міста Житомира – на суму 3,9 мільйони гривень. Тобто ви й самі бачите, що більш потужної подібної організації в Україні немає. Тим паче, – зауважив С.М.Грищук, – що з упровадженням медичного страхування ЛК займе в цій системі своє місце – буде доповнювати її (або ж стане її регіональним фондом).

Фото-0234

– До того ж рішенням правління ЛК, засідання якого відбулось нещодавно, до Положення «Про порядок використання добровільних пожертвувань до благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» та «Переліку ліків, які забезпечуються за рахунок ЛК при амбулаторному лікуванні», внесені зміни та доповнення, – додала заввідділом аудиту та контролю якості ЛДП Раїса Володимирівна Артюх. – Так, відтепер ЛК забезпечуватиме проведення цільових онкопрофоглядів. Крім того – внутрішньовенні крапельні введення в відділеннях терапевтичного профілю за рахунок ЛК можуть забезпечуватись до 9 днів.

Й хочу нагадати вам, що лікар повинен працювати за затвердженими наказами МОЗ України уніфікованими клінічними протоколами медичної допомоги (їх на сьогодні впроваджено 123), до створення яких залучаються кращі надбання світової практики, кращі вітчизняні спеціалісти – це один із критеріїв якісного лікування. До переліку лікарських засобів, які можуть закуповуватись за рахунок коштів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» та переліку лікарських засобів і виробів медичного призначення, які забезпечуються за рахунок ЛК при амбулаторному лікуванні, увійшли саме ті препарати, які передбачені Державним формуляром лікарських засобів. Це – нормативний документ, який містить перелік зареєстрованих в Україні якісних, ефективних, безпечних, економічно доцільних і – найголовніше – з доведеною доказовою дією лікарських засобів. Тому в багатьох випадках нарікання, проблеми, скарги, які виникають у наших пацієнтів – членів ЛК – мовляв, доводиться за власні кошти купувати якісь медикаменти, стосуються того, що лікарі призначають лікарські засоби, які вилучені з Державного формуляра, як препарати, що не мають доказової ефективності. Відтак вони вилучені й із уніфікованих клінічних протоколів медичної допомоги. Я наголошую на тому, що вилучені такі лікарські засоби державою – тобто подібні проблеми виникають через недотримання лікарями вимог законодавства, адже до Основ законодавства України про охорону здоров’я три роки тому були внесені зміни (ст.14-1), за якими уніфіковані клінічні протоколи медичної допомоги зараховано до галузевих стандартів – їх дотримання є обов’язковим до виконання. Проте результати опитувань пацієнтів – членів ЛК – засвідчують, що лише, зокрема, в другому кварталі цього року 70,5% опитаних купували медикаменти власним коштом – тобто або не були дотримані протоколи лікування, або лікарі не володіють інформацією про можливості БО «Лікарняна каса Житомирської області». Ми хочемо бути з вами партнерами в лікувально-діагностичному процесі населення – ми закликаємо вас співпрацювати з ЛК.

Фото-0228

Особливо важливою є така співпраця сімейних лікарів (у Житомирі лише двоє їх впроваджують засади ЛК) – до них найперших звертаються за медичною допомогою пацієнти, отже саме вони мають можливість порадити найбільшій кількості населення скористатись послугами ЛК.

Крім того, лікарям необхідно ширше використовувати амбулаторне лікування – пропонувати його пацієнтам замість стаціонарного, адже для пересічних громадян це більш доступна форма отримання медичної допомоги.

Фото-0227

– Тому ми повинні з вами зрозуміти, – закликав своїх підлеглих головний лікар ЦМЛ №2 міста Житомира Віктор Петрович Павлусенко, – що треба співпрацювати з ЛК – таке ділове партнерство знімає багато проблем забезпечення пацієнтів препаратами, виробами медичного призначення, медичними послугами тощо. Скажу без перебільшення, що БО «Лікарняна каса Житомирської області» робить потрібну справу!

–  І як керівник галузі міста зауважу, що хотілось би, аби до ЛК вступало більше людей, – підсумувала Марія Олександрівна Місюрова. – Це дуже важливо, бо ж якщо пацієнт потрапляє в медичний заклад, на нього вже чекають ліки, витратні матеріали ЛК і не витрачається дорогоцінний час на їх пошуки. Тому я звертаюсь до лікарів медичних закладів міста Житомира з закликом про тісну співпрацю з ЛК – ті здобутки, які вона має, весь її досвід необхідно переймати й втілювати в життя. Потрібно ширше залучати мешканців міста Житомира, аби надати їм якнайбільше можливості використати потенціал БО «Лікарняна каса Житомирської області».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.