Новини

Поширення недостовірної інформації про лікаря у ЗМІ

Оприлюднено

https://medprosvita.com.ua/poshirennya-nedostovirnoyi-informatsiyi-pro-likarya-zmi/

Трапляються випадки, коли у засобах масової інформації публікують різного роду статті, в яких часто вміщено ряд завідомо неправдивих та негативних тверджень, які завдають шкоди честі, гідності та діловій репутації лікаря та й діловій репутації медичного закладу в цілому.

Як правило, такі статті містять голослівні обвинувачення, цькування та завідомо неправдиву інформацію, яка жодним чином не підтверджена та не перевірена.

Такі публікації суперечить вимогам чинних норм права, зокрема, абзацу 2 частини 2 статті 3 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (відповідно до якого забороняється використання друкованих засобів масової інформації для завдання шкоди честі і гідності особи), а наслідком такої публікації має бути розміщення спростування недостовірної інформації (стаття 277 Цивільного кодексу України, стаття 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»).

При цьому, спростування недостовірної інформації здійснюється у такий же спосіб, у який вона була поширена (частина 7 статті 277 Цивільного кодексу України); повинно бути набрано тим же шрифтом і поміщено під заголовком «Спростування» на тому ж місці шпальти, де містилося повідомлення, яке спростовується (частина 3 статті 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»).

Відповідно до частини 2 статті 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», якщо редакція не має доказів того, що опубліковані нею відомості відповідають дійсності, вона зобов’язана на вимогу заявника опублікувати спростування їх у запланованому найближчому випуску друкованого засобу масової інформації або опублікувати його за власною ініціативою.

Редакція зобов’язана в строк, що не перевищує одного місяця з дня надходження  вимоги, опублікувати спростування і письмово повідомити заявника про строк і час публікації спростування у разі затримки або про відмову в його публікації, зазначивши підстави відмови.

У випадку відмови опублікувати спростування розміщеної недостовірної негативної інформації, заявник може звернутися за захистом своїх прав до суду, зокрема, за відшкодуванням завданої внаслідок поширення такої неперевіреної та недостовірної інформації шкоди.