Новини

Міністр охорони здоров'я

Оприлюднено

Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич ознайомився з діяльністю Лікарняної каси, перебуваючи 1 вересня з робочою поїздкою на Житомирщині.

Min_01

Він зацікавився діяльністю благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». В офісі Лікарняної каси, куди Василь Михайлович прибув із заступником голови Житомирської ОДА Миколою Черненко, начальником управління охорони здоров’я Олександром Толстановим, головним санітарним лікарем Олександром Волковим, ознайомився з роботою організації, яку йому презентував виконавчий директор Володимир Мишківський. Обговорювалися питання рівня та об’єму надання медичної допомоги членам ЛК, контролю якості лікувального процесу, котрий здійснюється завдяки впровадженню разом із управлінням охорони здоров’я клінічних протоколів. Його приємно здивували досягнення благодійної організації. Адже у 2007 році видатки на ліки та вироби медичного призначення на 1 жителя Житомирської області , виходячи з бюджетних асигнувань, виділених обласною радою, становили 23 гривні 30 копійок. А видатки ЛК на 1 члена організації – 62 гривні, завдяки чому вони отримували більш якісну медичну допомогу. Міністр ОЗ пообіцяв детальніше вивчити досвід роботи ЛК із метою його запровадження на Україні як підготовчого елементу страхової медицини.

Василь Князевич ознайомився з умовами, які створені для оволодівання новими знаннями в Житомирському інституті медсестринства, зустрівся з керівниками лікувально-профілактичних закладів обласного центру, котрим розповів про завдання ОЗ; побував у Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського на будівництві консультативної поліклініки; відвідав Житомирський обласний консультативно-діагностичних центр. Після цього відбулася прес-конференція для представників ЗМІ, на якій мова йшла про роль і місце медсестри у системі охорони здоров’я, реорганізацію швидкої невідкладної допомоги.

Відповідаючи на запитання про запровадження загальнообов’язкового державного страхування, Василь Князевич відповів, що поки для цього відсутня законодавча база. В умовах недостатнього фінансування галузі охорони здоров’я, нераціонального використання наявних коштів, необхідності утримувати велику кількість ЛПЗ, пацієнти вимушені лікуватися за власні кошти. На сьогодні для них єдиним виходом є Лікарняна каса, яка дозволяє покращити медичне обслуговування населення. Із 2000 року така активна робота зі впровадження одного з підготовчих елементі страхової медицини проводиться у вашому регіоні благодійною організацією «Лікарняна каса Житомирської області». Завдяки їй 15% населення області отримують кращої якості медичну допомогу, – наголосив міністр. Підсумовуючи результати перебування в регіоні, Василь Князевич запевнив журналістів, що медицина нового,вищого рівня чекає на пацієнтів через декілька років.