НовиниОстанні новини

Відбулось засідання правління БО «Лікарняна каса Житомирської області»

Оприлюднено

Провів зібрання голова правління – д.мед.н., професор Валентин Дмитрович Парій.

Головним питанням, яке розглянули учасники зібрання, був звіт про діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» за 9 місяців 2019 року, з яким виступив директор виконавчий Володимир Станіславович Мишківський.

Так, за його інформацією, станом на 1 жовтня в Лікарняній касі перебували 206 487 жителів області (16,9% від загальної кількості населення Житомирщини). Протягом 9 місяців цього року до ЛК вступили 4 552 особи, поновлено за цей період 729 членів ЛК (найбільше – в Новоград-Волинському та Малинському районах, місті Коростені).

Стосовно колективного вступу директор виконавчий відзначив, що частка колективного вступу складає 17% (777 осіб), індивідуального – 83% (3 775 осіб). Наразі з ЛК співпрацюють 998 підприємств (із них у Житомирі 243), з яких 35 вступили до ЛК протягом 2019 року. В.С.Мишківський зауважив, що в роботі з колективами необхідно наголошувати на перевагах колективного вступу до ЛК й детально інформувати про ці переваги.   

Також охарактеризував програми пільгового вступу до ЛК – «Потурбуйся про батьків» (за нею протягом 9 місяців цього року членами Лікарняної каси стали 23 особи) та вступу учасників операції об’єднаних сил, антитерористичної операції (учасників бойових дій), за якою протягом звітного періоду до ЛК вступили 209 осіб.

Для забезпечення інформаційної підтримки членів ЛК до бази даних внесено 145 680 номерів мобільних телефонів, за якими відправлено 81 586 СМС-повідомлень про витрати на амбулаторне лікування, заборгованість по сплаті щомісячних добровільних пожертвувань, запрошення отримати посвідчення тощо.

Директор виконавчий поінформував учасників зібрання про фінансовий стан БО «Лікарняна каса Житомирської області» за 9 місяців 2019 року. Фактичні надходження у вигляді добровільних пожертвувань та пасивних доходів упродовж цього періоду становили 61 мільйон 127 тисяч гривень (при запланованих 62 мільйонах 907 тисячах гривень). Сума витрат склала 56 мільйонів 086 тисяч гривень, із них на забезпечення основної діяльності (медикаменти, реактиви та вироби медичного призначення) – 46 мільйонів 103 тисячі гривень (75,4%). Витрати на адміністративно-господарську діяльність становили 9 мільйонів 983 тисячі гривень (16,3%, що відповідає Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»).

В.С.Мишківський деталізував витрати на забезпечення основної діяльності Лікарняної каси. Так, закладам охорони здоров’я надано ліків та виробів медичного призначення, а також здійснено оплату лабораторних та діагностичних обстежень на суму 31,3 мільйон гривень. На медикаменти та вироби медичного призначення членам ЛК за амбулаторними рецептами витрачено 9,8 мільйонів гривень. Сплачено за послуги з обстеження членів ЛК у Житомирській області, а також лікування за межами області 5 мільйонів гривень. Станом на 1 жовтня в медичних закладах області знаходилось ліків та виробів медичного призначення на суму 4 мільйони гривень (із них у районних закладах охорони здоров’я – на суму півтора мільйони гривень, міста Житомира та обласних – 2,5 мільйони гривень).

Протягом звітного періоду медичну допомогу за рахунок ЛК на суму до 5 тисяч гривень отримали 66 460 осіб, до 14,7 тисяч гривень – 540 осіб, понад вказану суму – 14 членів ЛК, більше 21,6 тисячі гривень – 3 особи.  

Видано направлень для отримання медичної допомоги за межами області в лікувальних закладах м.Києва 51 особі – 42 з них скористались цими направленнями.

Під патронатом Лікарняної каси наразі перебувають 522 дитини-сироти (протягом звітного періоду 107 із них скористались можливістю лікування за рахунок ЛК).

Також ЛК забезпечує лікування інвалідів війни (проліковано 7 осіб) та учасників АТО (надана допомога 134 особам).

– Тож ми й надалі продовжуватимемо працювати за вже відпрацьованими напрямками діяльності – зокрема, будемо проводити активну роз’яснювальну роботу щодо ролі та місця ЛК в реформованій системі охорони здоров’я, – відзначив В.С.Мишківський. – Адже це – додаткове джерело фінансування медичної допомоги – в тій частині, яка не буде забезпечуватися державою. Крім того, впроваджуватимемо нові економічні моделі співпраці з ЗОЗ вторинного та третинного рівнів. Зауважу на очікуваному можливому вивільнені ресурсів через запровадження «Програми медичних гарантій» на спеціалізованому та високоспеціалізованому рівнях медичної допомоги в частині лікування інсульту, інфарктів, пологів, неонатальної допомоги та інших. Результатом буде розроблення програми щодо розширення Положення «Про порядок використання добровільних пожертвувань до ЛК» з 01.04.2020 року. Також плануємо проведення інформаційної кампанії щодо популяризації діяльності ЛК з урахуванням сучасних підходів до контекстної та іміджевої реклами.

Директор виконавчий детально поінформував членів правління про інформаційну кампанію, за якою, зокрема, для формування вищого рівня довіри та охоплення нової цільової аудиторії серед населення здійснюватиметься онлайн реклама на оновленому сайті БО «Лікарняна каса Житомирської області», в соціальних мережах, контекстно-медійна реклама в Google. Очікуваний результат полягає в охопленні до 240 тисяч жителів Житомирської області, покращенні іміджу ЛК серед членів організації (а відтак – поліпшенні своєчасної сплати щомісячних добровільних пожертвувань) та вступі до ЛК. Члени правління після обговорення деталей інформаційної кампанії підтримали пропозицію В.С.Мишківського.

Також перед учасниками зібрання виступила експерт відділу аудиту та управління якістю ЛДП Лариса Марцинівна Козік, яка поінформувала про прийняття й поновлення громадян у БО «Лікарняна каса Житомирської області», про виключення громадян із БО «Лікарняна каса Житомирської області» та ознайомила присутніх із заявами про повернення коштів членам ЛК, витрачених на лікування за межами області. Було розглянуто 40 заяв, за якими прийняті відповідні рішення.

Також члени правління обговорили інші питання діяльності Лікарняної каси протягом звітного періоду та її роботи до завершення року.