Новини

Благодійних внесків у лікарнях не буде – Скалецька

Оприлюднено

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2859231-blagodijnih-vneskiv-u-likarnah-ne-bude-skalecka.html?fbclid=IwAR1l35NRn4nmePIB9RSLB6aOP8Z8XygXRfEYZdEQTf3w98ubwzU2t3PJ1VA

Зі стартом реформ на вторинній ланці медичної допомоги лікарні отримуватимуть кошти за контрактами НСЗУ, за платні послуги, від страхових компаній та від місцевої влади.

Про це в інтерв’ю “Сегодня” заявила міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

“Я сподіваюся, що неформальні платежі лікарні взагалі вимагати не будуть. Оскільки заклади, крім контракту з НСЗУ, отримують можливість отримувати інші кошти за платні послуги, або з місцевого бюджету, від страхових компаній. Місцевий бюджет може створити місцеві програми щодо тих чи інших захворювань. Це означає, що законних способів отримувати офіційні платежі достатньо багато. Неформальних платежів, благодійних внесків – не буде”, – сказала Скалецька.

Вона додала, що у випадку, якщо такі платежі вимагатимуть, громадяни можуть поскаржитися на гарячу лінію НСЗУ 16-77.

Також, за її словами, механізму співоплати пацієнтом за деякі медичні послуги поки що немає.Читайте також: Програма медгарантій містить 27 пакетів послуг – Скалецька

“Про співоплату ми не говоримо. Насправді є кілька моделей, як може дофінансуватися система надання медичної допомоги. Робота над законопроєктами ведеться більше в парламенті. Ми підтримуємо конституційні рішення, пов’язані з додатковим фінансуванням отримання медичної допомоги”, – сказала Скалецька.

Вона додала, що цього року планується підготовка та широке обговорення законопроєкту про страхове медичне забезпечення.