Новини

Відбулось засідання лікарів-експертів філій БО «Лікарняна каса Житомирської області»

Оприлюднено

Учасники зібрання розглянули та обговорили низку питань стосовно діяльності організації, першим із яких було – аналіз роботи ЛК впродовж 2019 року. За цим питанням виступив заступник директора виконавчого Сергій Миколайович Грищук.

Так, станом на початок 2020 року в Лікарняній касі нараховувалось 204 183 мешканці області, що становить 16,7% від загальної кількості населення. Протягом минулого року до ЛК приєднались 5 960 громадян, поновили перебування 1 244 особи.

С.М.Грищук зауважив на тому, що лікарі-експерти ЛК повинні більше уваги приділяти роботі щодо вступу та перебування в ЛК самих медпрацівників лікувальних закладів. Так, наразі з 24 066 штатних працівників у Лікарняній касі перебувають 14 576 осіб (61%). А саме ця категорія населення має першою рекомендувати Лікарняну касу, як помічника пацієнтам при обстеженні та лікуванні.

Характеризуючи проведену протягом минулого року інформаційну роботу, доповідач відзначив, що завдяки здійсненим, зокрема, технічним заходам члени ЛК та працівники філій, реєстратур медичних закладів відтепер можуть перевіряти сплату щомісячних добровільних пожертвувань за допомогою сайту likkasa.com.ua у розділі «Вступ та сплата внесків» – «Перевірка сплати» та за допомогою мобільного додатка для Android. Також оновлено додаток «Лікарняна каса» в PlayMarket – окрім того, що члени ЛК відтепер завдяки йому переглядають переліки ліків та положення Лікарняної каси, він може замінювати посвідчення ЛК.

Традиційно продовжувала Лікарняна каса опікуватись дітьми-сиротами (в 2019 році під патронатом ЛК перебувало 436 дітей-сиріт – 79 із них отримали медичну допомогу за рахунок ЛК), інвалідами війни (проліковано 7 громадян), учасниками АТО (181 з них надано медичну допомогу за рахунок ЛК).

Серед завдань на 2020 рік визначено, зокрема, здійснення моніторингу впровадження «Програми медичних гарантій» та внесення необхідних змін до положення «Про порядок використання добровільних пожертвувань до благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» щодо обсягу допомоги за рахунок ЛК.

Також одним із завдань подальшої роботи є активізація інформаційної підтримки діяльності ЛК в ЗМІ та соціальних мережах щодо ролі та місця організації при реформі стаціонарної допомоги.

С.М.Грищук наголосив, що необхідно пояснювати й пацієнтам, і медпрацівникам, що з упровадженням «Програми медичних гарантій» у лікарнях «все безоплатно», як часто доводиться чути, не буде, адже «державних» грошей на охорону здоров’я у 2020 році виділили майже стільки ж, як у 2019 році. З них на заробітну плату скерується 75-80% коштів. Тож роль Лікарняної каси в наданні якісної медичної допомоги залишиться незмінною – за рахунок ЛК, як і досі, здійснюватиметься амбулаторне лікування понад 100 захворювань у закладах охорони здоров’я первинного рівня та більше 70 лабораторних обстежень у ЗОЗ всіх рівнів надання медичної допомоги.

Крім того, варто враховувати ще й такий нюанс: при стаціонарному лікуванні пацієнти, згідно з «Програмою медичних гарантій», повинні забезпечуватись ліками в межах Національного переліку. В переліку медикаментів, які надає ЛК – 589 найменувань, із них 330 – відсутні у Нацпереліку, але – потрібні для лікарень, оскільки передбачені протоколами лікування.

Також при стаціонарному лікуванні НСЗУ буде оплачувати випадки лікування за направленнями або самозвернення при необхідності ургентної допомоги. В інших випадках – за кошти пацієнта. Лікарняна ж каса розглядатиме можливість забезпечувати в цих – інших – випадках медикаментами, виробами медпризначення.

Тобто, ЛК залишиться надійним та щедрим партнером лікарень і обговорюватиме з керівниками лікарень напрямки можливої допомоги лікарням в частині медикаментозного забезпечення.

Крім того, розширюватиметься перелік послуг, які забезпечуються за рахунок ЛК.

Заввідділом аудиту та контролю якості ЛДП Раїса Володимирівна Артюх поінформувала учасників зібрання про надання медичної допомоги за рахунок Лікарняної каси – в 2019 році вона надавалась у 453 704 випадках на суму 61 923 175 грн. Проліковано 149 090членів ЛК (стаціонарно – 50 273, амбулаторно-поліклінічно – 98 817 пацієнтів). Обстежено 288 050 членів ЛК на суму 1 885 622 грн.

В загальній структурі пацієнтів у закладах охорони здоров’я області члени ЛК становлять 30% (в окремих закладах цей показник перевищує середньообласний: в обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського – 35%, обласному онкодиспансері – 40%).  

Проблемними питаннями залишаються: втілення ступеневої терапії (в тому числі – при антибактеріальному лікуванні), правильне застосування нестероїдних протизапальних препаратів та призначення ліків відповідно до інструкцій на лікарський засіб, зменшення частки витрат на придбання другорядних препаратів.

Питання членів ЛК з медичних питань (141 звернення) в основному стосувались оплати щомісячних добровільних пожертвувань, призначення ліків, які не передбачені протоколами лікування, термінів лікування, інфузійної терапії в терапевтичних відділеннях та денних стаціонарах, лікування цукрового діабету.

– Необхідно співпрацювати з лікарями медичних закладів щодо дотримання ними протоколів лікування, – наголосила Р.В.Артюх. – Крім того, потребує активізації робота лікарів-експертів ЛК з працівниками філій щодо переорієнтації членів ЛК на можливість перевіряти сплату щомісячних добровільних пожертвувань за допомогою сайту likkasa.com.ua (розділ «Вступ та сплата внесків» – «Перевірка сплати») та за допомогою мобільного додатка для Android. Також потрібно звернути увагу медпрацівників закладів охорони здоров’я на те, що додаток «Лікарняна каса» в PlayMarket може замінювати посвідчення ЛК.

Експерт відділу аудиту та управління якістю ЛДП БО «Лікарняна каса Житомирської області» Лариса Марцинівна Козік повідомила учасникам зібрання інформацію, яка прозвучала на 2-му Міжнародному конгресі «Раціональне використання антибіотиків у сучасному світі», участь у якому вона взяла.

Так, за визначенням ВООЗ поширення резистентності до антибактеріальних лікарських засобів стало глобальною загрозою людству, що призводить до зниження ефективності лікування інфекцій, небезпечних для життя, збільшення частоти та тривалості госпіталізацій, витрат на охорону здоров’я, рівня смертності пацієнтів. Причиною зростаючої хвилі антибіотикорезистентності бактерій експерти називають нераціональне застосування антибіотиків – легку доступність їх придбання, високу частоту випадків самолікування. Свій вклад у поглиблення проблеми додають і лікарі – через недостатність знань щодо раціональності антибіотикотерапії, відсутність профілактичної роботи з пацієнтами щодо побічної дії та наслідків надмірного та нераціонального використання антибіотиків. Також негативну роль відіграє недостатній контроль за використанням протимікробних засобів у сільському господарстві та тваринництві, використання бактерицидних речовин у миючих засобах, косметиці, викиди антибіотиків у навколишнє середовище фармацевтичними заводами. Тож наразі зі 115 розроблених основних антибіотиків 68 уже практично не діють. Загалом у світі резистентні штами вірусів, бактерій, грибів і паразитів щороку викликають 700 тисяч смертей у рік. А до 2050 року цей показник сягатиме близько 10 мільйонів смертей та обійдеться глобальній економіці в 100 трильйонів доларів. Для попередження й зниження цих загрозливих показників лікарі повинні призначати антибіотики суворо за показами, здійснювати правильний підбір дозування препаратів та тривалості лікування, враховуючи оцінку ефективності антибактеріальної терапії та специфіку регіональної чутливості до антибактеріальної терапії.

Завідувачка відділом маркетингу та фармацевтичного менеджменту О.А.Ольшанська нагадала учасникам зібрання про дотримання стандартноопераційної процедури для лікаря-експерта при формуванні замовлень на ліки, вироби медичного призначення, реактиви тощо (перевіряти препарати, які замовляються, на наявність у переліку лікарських засобів, які забезпечує Лікарняна каса). Також наголосила на необхідності контролювання залишків ліків у відділеннях та їх переміщення й нагадала про виконання графіків подання замовлень на медикаменти та розвезень їх постачальниками у заклади охорони здоров’я.

Директор виконавчий Володимир Станіславович Мишківський, підсумовуючи зібрання, наголосив, що цього року завдання Лікарняної каси обумовлюватимуться процесами реформування галузі охорони здоров’я.

– Наша позиція така: лікувальні заклади будуть укладати угоди з НСЗУ – ми повинні розуміти, які медичні послуги НСЗУ забезпечуватиме медикаментозно закладам. Якщо окремі медикаменти не будуть передбачені для надання від НСЗУ – їх буде надавати ЛК. Одночасно всі пакети «Програми медичних гарантій» реалізовані не будуть – лише поступово. Тож ми «триматимемо руку на пульсі», аби члени ЛК були в кращому становищі, ніж пацієнти, які розраховують лише на допомогу держави, – сказав Володимир Станіславович. – Досвід свідчить: на державне фінансування сподіватися можна, однак варто подбати й про інші джерела надходження коштів, адже без додаткового фінансування та залучення додаткових позабюджетних коштів підвищити рівень медикаментозного забезпечення пацієнта неможливо. Тож не забуваймо, що головне в нашій роботі – інтереси пацієнтів, членів ЛК. Надання Лікарняною касою мешканцям області додаткових можливостей понад гарантовані державою обсяги медичної допомоги – це запорука отримання членами ЛК якісної медичної допомоги.