Новини

Здобутки колективу – для здоров’я своїх краян.

Оприлюднено

Здоров’я нації – одна з найважливіших цінностей, яку важко переоцінити. Саме тому боротьба з захворюваннями – пріоритетне завдання влади, управління охорони здоров’я, кожного, хто обрав нелегку професію медпрацівника.

Наразі перше місце не лише на Україні, але й у світі за показниками смертності та госпіталізації посідають хвороби системи кровообігу. Це негативно впливає на демографічну ситуацію, рівень інвалідності. Зважаючи на актуальність цієї проблеми, наша бесіда із завідуючим кардіологічним відділенням Житомирської центральної міської лікарні №2 Олесем Івановичем Кутнім:
-Серцево-судинні захворювання – одна з найважливіших медико-біологічних проблем України. У загальній структурі смертності питома вага цих патологій становить більше 60%. Щороку реєструється близько 50 тис. випадків інфаркту міокарда, 100-120 тис. – інсультів, 20 тис. – миготливих аритмій, 4 тис. набутих вад серця, народжується більше 3500 дітей із вродженими вадами серця.

Найпоширеніші патології, з якими пацієнти потрапляють до нас у відділення, – це нестабільна стенокардія, порушення ритму серця, хронічна серцева недостатність, міокардити, ревматоїдний артрит, ревматоїдна хвороба серця. Їх лікування не є дешевим. У залежності від хвороби та її перебігу – від 300 до 2 тис. грн. Лише проведення тромболізису потребує майже 800 грн., застосування антикоагулянтів, зокрема, клексану, – більше 1 тисячі грн. Середній термін перебування у нашому відділенні – близько 10 днів. Сьогодні фахівці кардіологічного відділення впроваджують ефективні методи лікування, застосовують новітні препарати, докладають зусиль, щоб наші пацієнти швидше одужували. Хоча, на мою думку, турбота про власне здоров’я, це передусім, справа кожного.

Минулоріч на дев’ятому конгресі кардіологів України була прийнята Державна програма запобігання та лікування серцево-судинних захворювань на 2006 – 2010 роки. Окрім цього, є заходи, які не потребують залучення великих державних коштів. Серед них – контроль за рівнем артеріального тиску, відмова населення від куріння, корекція маси тіла, котрі допоможуть у боротьбі з серцево-судинними хворобами.

Первинна профілактика є не менш важливою, але це проблема не стільки медична, скільки суспільства в цілому. До заходів первинної профілактики належать дотримання здорового способу життя, заняття фізичною культурою та спортом, раціональне харчування тощо. Тобто йдеться про загальну культуру поведінки людини. Те саме можна віднести й до своєчасного медичного обстеження та лікування. Так, у нашій країні більше ніж у 10 млн. осіб підвищений артеріальний тиск. Від своєчасності звертання їх до лікаря залежить результат подальшого лікування. Населення має бути поінформоване: якщо артеріальний тиск – 140/90 і вище – потрібно відвідати лікаря. Найлегше і найдешевше усунути такий чинник ризику як паління.Але як можна з ним боротися, коли білборди, постери, журнали й газети заполонила реклама тютюну?

Пацієнти з певною серцево-судинною патологією потребують постійного лікування – щоденного прийому ліків (із метою контролю артеріального тиску, зниження рівня холестерину тощо), а при потребі, – систематичного поліпшення здоров’я в стаціонарі, на денному стаціонарі. Для цього медичні препарати вони повинні купувати за власні кошти, оскільки в нас не розроблена система, за якої держава підтримує хворого.

Мешканці нашого краю в кращому становищі стосовно жителів інших регіонів. Адже у нас уже дев’ять років успішно діє благодійна органіція «Лікарняна каса Житомирської оласті». Вона допомагає, не дивлячтсь на те, чи є в даний момент кошти для придбання ліків, поліпшити стан здоров’я. Звичайно, і лікарі, і пацієнти відчували б себе більше захищеними, коли б всі, хто лікується у відділенні, перебували у ЛК. Тому я закликаю жителів нашого міста поповнити лави благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області».

Цю думку підтримують і пацієнти відділення, котрі на собі відчули переваги членства в цій організації. Зокрема, Андрій Леонідович Нижник, який часто покращує стан здоров’я у цьому закладі:

– Про Лікарняну касу чув давно, але був переконаний, що завжди матиму здоров’я , – розповів він. – Після перенесеного у 2005 році інсульту перебуваю на групі. Тоді ж вступив до ЛК, бо витратив на лікування всю пенсію і зрозумів, що надалі власних коштів на це не вистачатиме. Усі препарати тепер забезпечує Лікарняна каса. З 2005 року я пролікувався вже майже на 2 тис. грн., хоча сплатив внесків лише 489 грн. Обмежень стосовно кількості випадків лікування теж немає, адже через хворобу мені доводиться майже щомісяця лягати до медзакладів. Дуже вдячний усім лікарям і медсестрам кардіологічного відділення за турботу про моє одужання, а також завідуючому Олесю Івановичу Кутньому. Всі вони – високопрофесійні спеціалісти, чуйні та милосердні, які добре знають свою справу.

Нехай же здобутки колективу кардіологічного відділення Житомирської ЦМЛ №2 і надалі сприятимуть зміцненню здоров’я своїх земляків, а благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» допомагатиме в цьому.

Світлана Михалюк