Новини

ЛІКАРНЯНА КАСА ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗАЛИШАЄТЬСЯ НАДІЙНИМ ПОМІЧНИКОМ ДЛЯ ГРОМАДЯН ТА МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ БЕРДИЧІВСЬКОГО РЕГІОНУ

Оприлюднено

Понад 200 тис. осіб (а це приблизно 17% населення області) перебувають у благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області» (ЛК). ЛК була створена ще в далекому 2000 році, і за ці роки вона стала потужним джерелом додаткового фінансування для медикаментозного та діагностичного забезпечення пацієнтів в процесі лікування та обстеження.

Щодо діяльності Лікарняної каси в місті Бердичеві: станом на 01.05.2020 року нараховувалось 16 241 членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», що складає 21,6% від загальної кількості населення (за цим показником місто займає перше місце в області). Протягом чотирьох місяців цього року лікарнян м.Бердичева отримала від медичних препаратів, реактивів та виробів медичного призначення на суму 444 951,0 гривня (медична допомога за рахунок ЛК надана у 2 351 випадку).

Крім того, в обласних медичних закладах (у Житомирі) пролікувались 2 012 членів ЛК – мешканців міста Бердичева. Витрати на їх лікування становили 450 864,0 гривні.

У Бердичівському районі станом на 01.05.2020 року нараховувалось 4 524 особи членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», що складає 16% від загальної кількості населення. Протягом цього року Бердичівська ЦРЛ отримала від ЛК препаратів, реактивів та виробів медичного призначення на суму 143 703,0 гривні (медична допомога за рахунок ЛК надана у 673 випадках).

Крім того, в обласних медичних закладах пролікувалась 461 особа членів ЛК – мешканців Бердичівського району. Витрати на їх лікування становили 126 649,0 гривень.

– Щодо забезпечення лікування хворих на ускладнення від коронавірусної інфекції. Чи допомагає організація пацієнтам у часи нинішньої пандемії?

Медичні працівники Бердичівської міської лікарні одні з перших в області зіткнулися з цим небезпечним захворюванням. ЛК намагається максимально сприяти медичним закладам щодо медикаментозного забезпечення пацієнтів з COVID 19 у цей складний час. За рахунок

ЛК забезпечується лікування ускладнень коронавірусної інфекції, зокрема -запалення легень. У переліку ліків, які надає Лікарняна каса, є сучасні дороговартісні антибіотики,а їх потрібно кілька. Вартість однієї дози може досягати близько 300 грн., а вводити їх необхідно три рази протягом дня. Наразі від ускладнень від коронавірусної інфекції за підтримки Лікарняної каси у стаціонарних умовах проліковано 17 членів ЛК – мешканців Бердичева та району. З них 3 особи мали важку форму захворювання й тривалий час перебували в реанімації. Їх ЛК забезпечила необхідними препаратами на суму 21 403,0 гривні. На суму 33 276,0 гривень забезпечила ЛК медикаментами лікування 14 осіб   – членів Лікарняної каси, котрі мали захворювання середньої важкості. Лікар-експерт ЛК у Бердичівській ЦМЛ Л.А. Матієць постійно моніторила стан медикаментозного забезпечення цих пацієнтів.

Загалом же відзначу, що Лікарняна каса активно співпрацює з медичними закладами, а в умовах пандемії ця співпраця ще більше посилилась. Так, за рішенням правління ЛК, яке очолює доктор медичних наук, професор Валентин Дмитрович Парій, організація закупила для медпрацівників, які контактують із хворими на COVID-19, захисний одяг на майже 72 тис. грн. КНП «Бердичівська міська лікарня» Бердичівської міської ради отримала від ЛК 50 захисних костюмів вартістю понад 17 тис. грн.

– Чи відбудуться зміни у роботі ЛК з огляду на запровадження медичної реформи?

Слід відзначити, що одним із головних принципів медичної реформи (другий етап якої – амбулаторна та стаціонарна спеціалізована допомога – розпочався з 1 квітня) «гроші ходять за пацієнтом» – Лікарняна каса керується вже давно – члени ЛК можуть отримати медикаментозне забезпечення за рахунок Лікарняної каси в будь-якому медичному закладі області. Та й загалом основні структурні елементи медичної реформи ми не лише підтримуємо, а й активно використовує-мо не перший рік у роботі організації.

Варто наголосити, що від самого початку роботи організації ми активно впроваджуємо надання медичної допомоги на засадах доказової медицини, з використанням сучасних стандартів лікування. Ще з 2005 року Лікарняна каса спільно з адміністрацією медичних закладів, з метою покращення якості медичної допомоги, здійснює автоматизований контроль раціонального призначення лікарських засобів (у частині дотримання інструкції та дозування) при лікуванні членів ЛК.

Проте недостатнє фінансування галузі охорони здоров’я у цілому та низькі тарифи НСЗУ на оплату окремих послуг лікарень призвели до того, що нині на державному рівні обговорюється питання щодо внесення змін до медичної реформи. А керівники медичних закладів вимушені шукати додаткові джерела фінансування лікарень. Тож фінансова підтримка, яка надається Лікарняною касою, досить суттєва, адже близько 30% пацієнтів, які лікуються у стаціонарах, перебувають у БО «Лікарняна каса Житомирської області», яка й забезпечує їх необхідними медикаментами, рективами та виробами медичного призначення, зменшуючи цим фінансове навантаження на лікарні. Так, зокрема, лише за перші 4 місяці нин ішнього року Лікарняною касою було витрачено на ліки 20,4 млн. грн.

Для кращого розуміння читачами ролі ЛК у процесі медичної реформи розділимо допомогу ЛК на три основних види:

  • первинна медична допомога (на рівні сімейного лікаря);
  • вторинна (амбулаторна та стаціонарна) спеціалізована і високоспеціалізована допомога (у відділеннях лікарень м.Бердичева та Житомира);
  • діагностичні обстеження (за направленнями лікарів первинного і вторинного рівнів).

Первинна медична допомога – Лікарняна каса, як і раніше, забезпечуватиме на «первинці» амбулаторне лікування понад 100 захворювань. Для цього необхідно звернутися до сімейного лікаря, який в разі наявності захворювання в Переліку ЛК, виписує рецепт для безоплатного отримання ліків в аптеці (для амбулаторного лікування включено понад 200 найменувань). У цьому році ЛК оплатила аптекам за майже 25 тисяч виписаних рецептів (лікарями всієї області) понад 5,4 млн. грн. за ліки для амбулаторного лікування.

Що стосується стаціонарного лікування, то Лікарняна каса й надалі надаватиме майже 600 лікарських засобів для лікування більшості захворювань. Постановою №65 від 5 лютого 2020 року «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році» зазначено, що за програмою «медичних гарантій» повинні забезпечуватися ліки, які включені в Національний перелік основних лікарських засобів. Враховуючи те, що цей перелік досить обмежений, значну частину ліків члени ЛК отримуватимуть (і зараз отримують) за рахунок нашої організації. За 4 місяці цього року забезпечено медикаментами лікування у стаціонарних умовах близько 14,6 тисяч пацієнтів (на суму понад 12,5 млн. грн.).

За направленнями як сімейних лікарів, так і «вузьких» спеціалістів, члени ЛК за рахунок організації можуть зробити більше 70 лабораторних обстежень (включаючи онкомаркери та гормони щитовидної залози) у медзакладах усіх рівнів та в лабораторії «INVIVO» (у м.Бердичеві діють два пункти забору біологічного матеріалу). Медичні заклади також забезпечуються рентгенплівкою, іншими витратними матеріалами для проведення інструментальних обстежень. Всього на діагностичні дослідження було витрачено більше 2,5 млн. грн.

Слід зазначити, що ми не витрачаємо внески членів ЛК на обстеження, які передбачені «Програмою медичних гарантій» на первинному рівні і закладені в тарифі НСЗУ – загальний аналіз крові, сечі, визначення рівня глюкози крові, холестерину. Ці обстеження всім пацієнтам повинні здійснюватися безоплатно.

Хочеться відмітити, що ми зацікавлені у позитивних результатах запровадження

медичної реформи. У цьому разі ми готові розширювати перелік програм, які забезпечуються за рахунок нашої організації. Ми чесні у своїй роботі, що підтверджується 20-річним досвідом успішної діяльності.

Наші лікарі-експерти (Бердичівська ЦМЛ – Л.А. Матієць, Бердичівська ЦРЛ – Н.Л. Цюзь) також готові всіляко сприяти та надавати конкретну допомогу й супровід у ході лікування. Діє цілодобова «гаряча лінія» ЛК з питань лікування: (067) 411-30-93.

Для нас головне – допомогти людям у разі захворювання, зберегти їхні життя. Тому, користуючись нагодою, дякуємо всім мешканцям м.Бердичева та району за активну підтримку діяльності ЛК та бажаємо бути здоровими!

Сергій ГРИЩУК, заступник
виконавчого директора.

Посилання на джерело: https://www.zb.zt.ua/%d0%bb%d1%96%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bd%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%be%d1%97-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%96-2/