Новини

Лікарняна каса Житомирської області

Оприлюднено

«Лікарняна каса Житомирської області» (ЛК) – благодійна організація, яка є одним із альтернативних джерел фінансування галузі охорони здоров’я, сприяє її розвитку, захисту прав пацієнтів, збереженню доступності всіх видів медичної допомоги для населення, збільшенню обсягів, підвищенню ефективності та якості медичних послуг. За підсумками діяльності лікарняних кас України, саме Житомирська область сьогодні є безумовним лідером за кількістю прихильників цієї організації: станом на 01.01.2009 року членами благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» є 192 тис. 198 осіб (14,7% від загальної кількості мешканців області).

Як повідомив виконавчий директор благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Станіславович Мишківський, найбільшу активність до участі в ЛК виявили жителі Лугинського району (27,5 % населення – члени Лікарняної каси), Малинського району (22,5 %), м. Житомира (21,1%); найменшу – Новоград-Волинського ( 5,7%), Ружинського (8,2%), Ємільчинського (8,4%), Коростишівського районів ( 9,4%).

-У 2008 році до членів Лікарняної каси приєдналося 10 547 жителів області. Найбільше наших краян вступили до ЛК у м. Житомирі (2896),

м. Бердичеві (1437), Новограді-Волинському (693), м. Коростені (534) та Червоноармійському районі (441).

Через несплату членських внесків за весь період діяльності ЛК виключено 33 255 осіб, у 2008 році – 9510. Найбільша частка боржників у Черняхівському, Брусилівському, Любарському районах (понад 13%); найменша – у Володар-Волинському, Бердичівському, Малинському р-нах, м. Бердичеві.

– За 2008 рік планувалося надходження коштів у розмірі 17 млн. 999 тис. грн., фактичні надходження склали 17 млн. 864 тис. грн., дохідна частина виконана на 99,2%, – зазначив виконавчий директор. – Планові показники з надходження коштів виконано в Червоноармійському, Володар-Волинському районах і м. Бердичеві; у Баранівському, Коростишівському та Ружинському районах – до 90%.

Усього за 2008 рік витрачено 17 млн. 379 тис. грн.: на медикаменти та вироби медичного призначення – 81,3%, на ведення загальногосподарської діяльності – 18,7% цих коштів. Надходження внесків перевищують витрати на 484 тис. грн.

В умовах хронічного дефіциту бюджетних коштів на потреби охорони здоров’я вкрай важливим завданням благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» є надання лікувальним закладам благодійної допомоги у вигляді медикаментів і виробів медичного призначення.

-У 2008 році ЛПЗ їх отримали на суму 14 млн. 124 тис грн, – розповів В. С. Мишківський, пояснивши, що районні лікувально-профілактичні заклади отримали 46% цих коштів, обласні – 36%, лікувальні заклади м. Житомира – 18%. Крім того на складах лікувальних закладів й у відділеннях на 01.01.2009 року знаходиться залишок ліків на загальну суму понад 2,3 млн. грн.

Варто відмітити, що розмір медикаментозного забезпечення в перерахунку на одного члена ЛК значно більший, ніж бюджетний:

image002

Актуальною проблемою медичної галузі залишається оновлення оснащення, поліпшення умов перебування хворих.

За словами Володимира Станіславовича, для покращення матеріально-технічного стану за рішеннями правління лікувальним закладам була надана благодійна безповоротня допомога на загальну суму 104 тис. 779 грн., що сприятиме створенню кращих умов для лікування всіх мешканців нашого краю.

Крім забезпечення необхідними медикаментами та діагностичними обстеженнями тих, хто перебуває в організації, Лікарняна каса постійно надає благодійну допомогу юридичним і фізичним особам, які не є членами ЛК.

Благодійна організація „Лікарняна каса Житомирської області” долучилася до справи подолання наслідків повені на Закарпатті, надавши медикаменти Галицькій ЦРЛ Івано-Франківської області на суму 5014 грн.; населення Грузії через Міжнародний Комітет Червоного Хреста отримало гуманітарну допомогу на суму 5155 грн.

Під патронатом ЛК знаходиться 879 дітей-сиріт із обласних будинків дитини у м. Житомирі, Новограді-Волинському, Гришковецької та Бердичівської загальноосвітніх шкіл-інтернатів, які у минулому році отримали медикаментозне забезпечення на 14,9 тис. грн. За рахунок Лікарняної каси продовжується лікування тих, хто виборював перемогу у Великій Вітчизняній війні: поліпшено здоров’я 110 інвалідів на суму 17 534,70 грн.

Перебування в благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області» – ефективний шлях у підтримці здоров’я людей, особливо соціально незахищених.

-Це дозволяє значно зекономити кошти з сімейного бюджету, знімає з людини фінансово-психологічний гніт – де взяти гроші на лікування, – наголосив Володимир Станіславович.

І на підтвердження цієї думки навів такі цифри:

-У 2008 році за рахунок Лікарняної каси медична допомога надавалася у 266 186 випадках на суму 12 645 913,4 грн., що на 3,6% більше ніж в 2007 році.

Проліковано 101 702 осіб, зокрема, в амбулаторно-поліклінічних умовах – 48 412 пацієнтів.

Крім лікування, кожен член ЛК також може скористатися діагностичними послугами, що сприяє правильному встановленню діагнозу, швидшому одужанню. Відмічається поступове зростання кількості членів Лікарняної каси, яким проводилися обстеження (у 2008 році обстежено 148270 пацієнтів на суму 975 089 грн.).

У тому числі на обстеження методом комп’ютерної томографії у 2008 році витрачено 411 тис. 110 грн.

Інколи доводилося чути про те, що з допомогою цієї організації можна отримати лише дешеві ліки. Спростовуючи це, В. С. Мишківський нагадав, що основною цінністю для кожного є здоров’я, тому Лікарняна каса дає змогу обстежуватися та лікуватися на будь-яку суму, не залежно від того, скільки членських внесків сплачено. За весь час діяльності ЛК проліковано 48 пацієнтів, на поліпшення здоров’я яких витрачено більше 10 тис. грн.; 257 пацієнтів проліковано на суму від 5до 10 тис. грн.; 702 пацієнти – на суму від 3 до 5 тис. грн. І цей перелік можна продовжити.

Лікарняна каса прагне максимально задовольнити потребу громадян-членів організації в отриманні високоспеціалізованої медичної допомоги. У 2008 році 45 членів організації отримали медичну допомогу в лікувальних закладах м. Києва на загальну суму 33 334,49 грн.

У важких умовах фінансових негараздів найбільше страждають найнезахищеніші верстви населення – малозабезпечені, жителі сільської місцевості. Наближенню медичної допомоги до мешканців села – членів ЛК сприяє створення запасу ліків в лікарських амбулаторіях і дільничних лікарнях:

– Станом на 01.01.09 року вони є в усіх дільничних лікарнях, окрім ДЛ у с. Норинці Народицького р-ну, с. Тупальці Новоград-Волинського р-ну, лікарні у с.м.т. Великі Коровинці Чуднівського р-ну, та 106 лікарських амбулаторіях, – розповів В. С. Мишківський.

Також він зазначив, що одним із шляхів покращення лікувально-діагностичного процесу членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» є співпраця зі сімейними лікарями:

– Станом на 01.01.2009 року заключені угоди з 98 сімейними лікарями, які обслуговують 6860 сімей. Активно працюють сімейні лікарі у Бердичівському, Овруцькому, Малинському районах, недостатня співпраця зі сімейними лікарями ЦМЛ №2 м. Житомира, Житомирського обласного медичного центру, Любарського району. Особливо прикро, що в інших районах та ЦМЛ№1 м. Житомира така діяльність взагалі не проводиться.

В умовах нестабільності фінансово-економічного стану в державі, коли ціни на все зростають, а заробітна плата, на жаль, залишається на тому ж рівні, громадян тривожить питання про те, чи збільшиться розмір членського внеску.

Володимир Станіславович запевнив, що хвилюватися з цього приводу не варто. Не дивлячись на те, що ціни на ліки зросли в середньому на 70%, на черговому засіданні правління ЛК було прийняте рішення розмір членського внеску на перше півріччя 2009 року залишити незмінним – 15 грн.

В. С. Мишківський наголосив, що Лікарняна каса постійно дбає про покращення якості лікування членів організації. Серед заходів, котрі цьому сприяють, – співпраця з Державним фармакологічним центром МОЗ України, що здійснюється з жовтня 2008 року з метою відслідкування побічних дій при вживанні ліків, сприяння втіленню протоколів лікування, співпраця з управлінням охорони здоров’я, обласними фахівцями, робота лікарів-експертів ЛК.

На Житомирщині триває процес впровадження протоколів лікування. У ньому активну участь бере і благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області». За результатами експертизи, яку проводили лікарі-експерти ЛК у 2008 році, було зареєстровано 7091 випадок недотримання протоколів лікування, в результаті чого нераціонально витрачено більше

355 тис. грн.

За ініціативи управління охорони здоров’я, при сприянні Лікарняної каси обласними спеціалістами розроблені локальні клінічні протоколи надання медичної допомоги за спеціальністю терапія та педіатрія. Вони затверджені наказом управління охорони здоров’я від 30.12.2008 року. Крім цього, за участю благодійної організації підготовлено та виготовлено п’яте видання Лікарського формуляру, який поповнився новими сучасними препаратами. За рахунок ЛК можуть забезпечуватися 1064 препарати, які закуповуються в провідних фармацевтичних компаніях, відповідають стандартам GMP (у попередньому виданні – 700), із них 227 – нових. Виключено з формуляру 174 препарати, котрі застаріли, не входять у протоколи лікування, мають недоказану ефективність.

Підвищенню якості лікування сприяє робота експертної комісії УОЗ Житомирської облдержадміністрації на чолі з О.Я. Гусаком, яка спільно з виконавчою дирекцією у 2008 році провела перевірку якості надання медичної допомоги членам ЛК у Житомирській ЦМЛ №2, Андрушівському, Коростенському, Олевському, Радомишльському, Червоноармійському, Новоград-Волинському, Ружинському, Черняхівському районах,

м. Коростені. Основним недоліками є недотримання стандартів лікування та неправильний вибір умов лікування.

Система позавідомчого контролю якості надання медичної допомоги членам ЛК значно покращує рівень лікувально-діагностичного процесу при лікуванні не тільки членів організації, а й усього населення. Автоматизована система обробки медичної документації пролікованих дозволяє визначати відповідність лікарських призначень протоколам лікування. Результати експертизи лікарями-експертами ЛК враховуються при проведенні атестацій лікарів і лікувальних закладів. Завдяки цьому медична громадськість області готується до роботи в умовах страхової медицини.

-Лікарняна каса – це велике досягнення в нашому краєві, бо вона є додатковим добровільним джерелом, яке дає людині змогу пролікуватися в той момент, коли потрібно, – цей вислів О. М.Толкач – вчителя англійської мови однієї зі шкіл м. Бердичева, яка перебуває в організації разом із своєю родиною, підтверджує важливість того, що робить для населення ЛК.

БО «Лікарняна каса Житомирської області» й надалі докладатиме зусиль для поліпшення медичного забезпечення своїх членів, сприяння реформуванню системи охорони здоров’я, втілення нових форм діагностики та лікування, щоб усі, хто перебуває в організації, отримували якісну, кваліфіковану, сучасну медичну допомогу. За цими загальними фразами – життя і здоров’я конкретної людини.