Новини

Новини з Коростенського району

Оприлюднено

Станом на 01.07.2008 року у Коростенському районі нараховується 4268 членів благодійної організації „Лікарняна каса Житомирської області”, що складає 14% від загальної кількості населення (середньообласний показник – 14,8%). Цьогоріч на Коростенщині стали членами ЛК 96 осіб. За 2008 рік Коростенській центральній районній поліклініці надано благодійну допомогу за рахунок ЛК у вигляді медикаментів та виробів медичного призначення на загальну суму близько 38 тисяч грн. За 6 місяців 2008 року медична допомога за рахунок благодійної організації „Лікарняна каса Житомирської області” надавалася в 509 випадках.

В умовах цілодобового стаціонару проліковано 81 хворий; в умовах денного стаціонару – 153 пацієнта; в умовах стаціонару на дому – 41 пацієнт; в амбулаторних умовах – 49 хворих. Обстежено 185 пацієнтів на суму близько 720 грн.

Медична допомога за рахунок Лікарняної каси надається в чотирьох дільничних лікарнях: Меленівській, Ушомирській, Сушківській, Васьковицькій та Гулянецькій сільській лікарській амбулаторії. У цих закладах створено запас ліків, що наближує медичну допомогу до кожного пацієнта. На мережі щомісяця, в середньому, лікується близько 20 пацієнтів-членів ЛК.

Якість лікувального процесу постійно в центрі уваги лікарів-експертів благодійної організації. Фахівці виконавчої дирекції задля контролю за лікуванням пацієнтів-членів Лікарняної каси систематично виїздять у районні медичні заклади нашої області. Нещодавно Ірина Антонівна Білоус побувала в Коростенській ЦРП:

При аналізі медичної документації пролікованих у стаціонарі членів ЛК виявлені недоліки у лікувально-діагностичному процесі. Встановлено, що частина медикаментів використовується нераціонально, не дотримуються протоколи лікування. Зокрема, при лікуванні ішемічної, атеросклеротичної хвороб серця, стенокардії, гіпертензивної хвороби призначається тіотриазолін, аспаркам, реополіглюкін, рибоксин, усупереч протоколів лікування (наказ МОЗ №436 від 03.07.2006 р. „Про затвердження протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю „Кардіологія”); при лікуванні хронічного гепатиту – ліпоєва кислота; при лікуванні хронічного холециститу – ентеросгель усупереч протоколів лікування (наказ МОЗ № 271 від 13.06.05р. „Про затвердження протоколів лікування за спеціальністю „Гастроентерологія”), – розповіла Ірина Антонівна, – Для лікування у денному стаціонарі пацієнтів із ревматичною та ішемічною хворобами серця застосовуються тіотриазолін, рибоксин; остеоартрозу – нервіплекс, плазмол (наказ МОЗ №676 від 13.10.2006 р. „Про затвердження протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю „Ревматологія”). Лікарі не дотримуються наказу №487 від 17.08.07р. „Про затвердження клінічних протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю „Неврологія“, призначаючи при лікуванні остеохондрозу кальцемін, тіотриазолін, лідазу, міотропні спазмалітики; при лікуванні дисциркуляторної енцефалопатії – вітамін С, нервіплекс, метаболіти, Л-лізин.

І надалі лікарі-експерти благодійної організації „Лікарняна каса Житомирської області” докладатимуть зусиль, щоб кожен її член отримував медичну допомогу на найищому рівні та швидше одужував.

На черговому засіданні правління Лікарняної каси буде розглядатися питання про надання благодійної допомоги Коростенській ЦРП.