Новини

Правління Лікарняної каси інформує

Оприлюднено

Здоров’я  неможливо купити чи взяти в кредит, відібрати чи подарувати. Це – найголовніша цінність для кожної  людини. Мешканці нашої області мають більше переваг ніж жителі інших регіонів, адже вони,  сплачуючи  лише 20гривень до Лікарняної каси,  лікуються чи обстежуються не тільки на Житомирщині, але і  за її межами.

-У нашій державі останнім часом приділяється значна увага розвитку лікарняних кас як прообразу страхової медицини. Вони користуються все більшою популярністю серед медичних працівників і пацієнтів, – наголосив голова правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», д. мед. н., професор, заслужений лікар України Валентин Дмитрович Парій, відкриваючи чергове засідання правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», яке відбулася 10 грудня.

У нашій області постійно збільшується кількість тих, хто отримує медичну допомогу за рахунок Лікарняної каси, розширюється її об’єм. Цьому передує щоденна, копітка робота всього колективу ЛК, їх тісна співпраця з медичними працівниками.

На зібрані обговорювалися актуальні питання діяльності ЛК:

  • стан надання медичної допомоги членам ЛК за 10 місяців цього року (виступила –  завідуюча відділу експертизи та контролю якості лікування Раїса Володимирівна Артюх);
  • внесення змін до положення «Про порядок використання благодійних внесків на медичне забезпечення членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» (виступив – заступник виконавчого директора Сергій Миколайович Грищук);
  • затвердження кошторису на перше півріччя 2011 року (виступила – головний бухгалтер Людмила Миколаївна Пастушенко);
  • затвердження положень «Про диплом благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» та «Про сертифікат благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області»; зразків рекламних матеріалів на 2011 рік  (виступила прес-секретар Світлана Михайлівна Михалюк);
  • прийняття, поновлення, виключення громадян із благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» (виступив – заступник виконавчого директора Сергій Миколайович Грищук).

За 10 місяців 2010 року надано медичну допомогу за рахунок ЛК у 250 003 випадках на суму  майже 17  млн.  270 грн.

Проліковано 87 352 осіб, середня вартість лікування – 178,05 грн. ( у 2009 році – 152,28 грн.)

У стаціонарі покращили здоров’я 46050 пацієнтів, в амбулаторно-поліклінічних умовах – 410302 осіб.

Зростає кількість хворих, які отримали медичну допомогу на суму 1000 і більше грн.,- повідомила Р. В. Артюх.

Працівники відділу експертизи та контролю якості лікувально-діагностичного процесу, лікарі-експерти постійно слідкують за тим, щоб члени Лікарняної каси отримували медичну допомогу найвищого рівня відповідно до протоколів і стандартів, затверджених МОЗ України.

За словами Раїси Володимирівни, найбільший показник недотримання протоколів лікування в Народицькій ЦРЛ – 33,9%; Коростенській відділковій лікарні – 19,8%;  Новоград-Волинському міськрайТМО – 16,7%; Радомишльській ЦРЛ – 14,8% ; Лугинській ЦРЛ – 12,9%.

Також вона відмітила, що  в Новоград-Волинському міськрайТМО запрацювала контрольно-експертна комісія, якість лікування контролює заступник головного лікаря, тому нині намітилася тенденція у поліпшенні роботи лікарів.

Як зазначив В. Д. Парій, при наданні медичної допомоги членам ЛК не має бути «подвійних стандартів», коли пацієнту пропонують ще докуповувати медикаменти, які не входять у протоколи лікування.

Показник рівня дотримання протоколів надання медичної допомоги зараз враховується при проведенні атестації лікарів.

Ті, хто перебуває в ЛК, можуть лікуватися не тільки в нашій області, але і в інших регіонах держави.  Для отримання високоспеціалізованої медичної допомоги у лікувальних закладах м. Києва за 10 місяців 2010 року видано 47 направлень.

Нині активно співпрацюють з Лікарняною касою 63 сімейних лікаря у Бердичівському, Житомирському, Любарському, Коростенському районах.

-Приємно відмітити, – вказала Раїса Володимирівна, – що наразі до нас звертається менше пацієнтів із скаргами.

Лікарняна каса продовжує займатися благодійництвом, під її патронатом  839 дітей-сиріт,  на лікування яких витрачено у цьому році 16 419 грн. Також поліпшено здоров’я  60 інвалідів Великої Вітчизняної війни на суму 11 570 грн.

Заступник виконавчого директора С. М. Грищук на засіданні правління запропонував внести зміни в положення «Про порядок використання благодійних внесків на медичне забезпечення членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». Було вирішено, що наразі за обстеження методом магнітно-резонансної томографії (МРТ) компенсуватимуться витрати в розмірі 250 грн. незалежно від місця проведення обстеження. (У Житомирі МРТ обстеження можна буде зробити в ЦМЛ №2) .

На медикаментозне забезпечення за межами області виділятиметься не 1500, як було раніше, а 2000 грн.

Головний бухгалтер Л. М. Пастушенко повідомила, що дохідна частини на перше  півріччя 2011року  планується у розмірі 14 431 387 грн.;

видаткова частина – в розмірі 13 816 331,71 грн., із них видатки на основну діяльність будуть становити 10 945 900 грн. (75,85%). Фонд оплати праці планується в розмірі 2 297 122,71 грн.; видатки на адміністративно-господарську діяльність – у розмірі 2 870 431,71 грн., що складає 19,9% від надходжень і відповідає закону України «Про благодійництво та благодійні організації». В структурі видатків витрати на оплату праці становлять 15,9%, інші витрати – 4%. Згідно з поданим проектом фінансового плану на  перше півріччя 2011року планується профіцит бюджету у розмірі 615 055,00 грн. (4,3%).

Прес-секретар С. М. Михалюк ознайомила присутніх із проектами та метою розробки положень «Про Диплом благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» та «Про Сертифікат благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» та з проектами рекламної продукції на 2011 рік.

Заступник виконавчого директора С. М. Грищук проінформував про перебування населення в ЛК:

-Станом на 01.12.2010 року в ЛК перебувають 193 140 жителів області, (15,0% від загальної кількості населення). За жовтень-листопад 2010 року до ЛК вступили 1917 осіб.

До виконавчої дирекції постійно звертаються  мешканці нашого краю з проханням про відновлення членства в ЛК. На зібранні розглянули заяви від 81 осіб і лист від головного лікаря Черняхівського ТМО щодо відновлення 18 співробітників. Всі вони позитивно вирішені.

Світлана Михалюк