Новини

Лікарняна каса свої завдання виконує з честю й у повному обсязі

Оприлюднено

Під головуванням д.мед.н., професора, академіка Академії наук вищої освіти України, заслуженого лікаря України Валентина Дмитровича Парія відбулось засідання правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області».

IMG_8615

Першим питанням, яке розглянули учасники зібрання, був звіт ревізійної комісії щодо перевірки діяльності ЛК в 2017 році, з яким виступила член ревізійної комісії, головний бухгалтер обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини Ніна Сигізмундівна Андрощук. Вона засвідчила, що БО «Лікарняна каса Житомирської області» зареєстрована управлінням юстиції 27 липня 2000 року й працює згідно зі Статутом та затвердженим кошторисом. IMG_8606

Відповідальними особами за фінансово-господарську діяльність організації протягом минулого року були виконавчий директор В.С.Мишківський та головний бухгалтер Л.М.Пастушенко. Розрахунки здійснюються через банківські рахунки ЖРУ ПАТ КБ «ПриватБанк», ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», ВАТ «Державний ощадний банк України». Залишки коштів на рахунках банків станом на початок року становили 6,2 млн. грн.IMG_8607

Доходи організації формуються за рахунок добровільних пожертвувань, безповоротної фінансової допомоги та пасивних доходів (відсотків банків). Загалом за підсумками роботи БО «Лікарняна каса Житомирської області» фінансові надходження протягом минулого року склали 70,7 млн. грн.

Видатки на проведення основної діяльності БО «Лікарняна каса Житомирської області» за перевірений період склали 57,8 млн. грн. У тому числі на придбання ліків та витратних матеріалів видатки становили 54,5 млн., на оплату вартості обстеження методами комп’ютерної, магнітно-резонансної томографії, дослідження добового моніторування АТ та серцевого ритму, лабораторні дослідження витрачено понад 2,8 млн. грн. Дослідження проводились у закладах ТОВ «НЛРЦ Асклепій», ТОВ «МЦ Асклепій Плюс», КУ ОМКДЦ, МДЦ «Експерт-Житомир», ТОВ «МЦ Новомед», ТОВ РАМ ДЦ, ТОВ «Медімпульс Плюс», ТОВ «Малікс-Мєд», комунальній установі «Обласна клінічна лікарня імені О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради, лікувальними закладами області. Для надання матеріальної допомоги в зв’язку з проведенням контактної літотрипсії, на лікування та обстеження в медичних закладах України та області видатки склали більше 552,6 тис. грн.

Протягом 2017 року вартість ліків зросла до 12%, шприців до 10%, розчинів (натрію хлориду, глюкози) – до 10%, інших розчинів (реосорбілакт, декасан) – до 25-30%, хімреактивів – до 10%, рентгенплівки – до 10%, перев’язувальних засобів – до 15%.IMG_8612

Загальна сума видатків, спрямованих на здійснення адміністративно-господарської діяльності за перевірений період становила 9,9 млн. грн., що складає 14% при плані 14,8%, і не перевищує встановленого показника 20% згідно з Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»). Видатки на адміністративно-господарську діяльність здійснювались згідно з кошторисом, нецільових витрат не виявлено.

Проведена перевірка засвідчила, на початок року в благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області» перебували 208 тисяч 526 громадян (що складало 16,8% від загальної кількості населення області). Протягом 2017 року до ЛК вступили 7 130 мешканців області, було виключено 8 960 осіб, відновили перебування в ЛК 1 323 громадяни.

В 2017 році медична допомога за рахунок ЛК надавалась у 489 451 випадку. В структурі пролікованих протягом року членів ЛК переважало амбулаторно-поліклінічне лікування – 65% від загальної кількості (107 857 пацієнтів). Кількість пролікованих у стаціонарних відділеннях становила в 2017 році 57 827 пацієнтів (35% від загальної кількості). Кількість обстежень членів ЛК – 305 217 випадків.IMG_8602

З метою наближення медичної допомоги до членів ЛК укладено угоди з аптеками в усіх районах області – таким чином розширені можливості амбулаторного лікування.

Здійснюється співпраця з сімейними лікарями – на початок нинішнього року укладено відповідні угоди з 19 лікарями ЗПСМ, що сприяє збільшенню можливостей для населення отримувати якісну медичну допомогу.

Надходження лікарських засобів, виробів медичного призначення до лікувальних закладів здійснюється централізовано на підставі відповідних угод благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» з лікувальними закладами та ТОВ «ППФ Санітас», ТОВ «БаДМ», ТОВ «Вітамед», ТОВ «Юрія-Фарм», ТОВ «Діалог Діагностікс», ТОВ «Кампус Коттон Клаб», ПОГ «Фармлинк», ФОП Гужевніков М.Ю., ФОП Назарчук П.В. Основними критеріями вибору постачальника є ціна, якість, оперативність доставки згідно Положення  «Про визначення планових потреб та формування асортименту, цінової політики при закупівлі медикаментів». Тому згідно з відповідним наказом створена й діє постійна комісія з контролю за організацією оптових  закупівель ліків та лікарських засобів.

Фінансовий план та штатний розпис формується виконавчою дирекцією двічі на рік у розрізі витрат на основну діяльність та загальногосподарські потреби й затверджується рішенням правління. Витрати за статтями здійснюються за затвердженим кошторисом.

Приміщення БО «Лікарняна каса Житомирської області» орендується – договір оренди укладений із комунальним підприємством Житомирської обласної ради «Агенція з питань регіонального розвитку» (орендна плата та комунальні послуги сплачуються своєчасно).

Укладені договори оренди з 23 лікувальними закладами області, де розташовані філії ЛК, з комунальним підприємством Житомирської обласної ради «Агенція з питань регіонального розвитку» та з комунальним підприємством Житомирської міської ради «Агентство з управління майном». Усі лікувальні заклади та комунальні підприємства надають рахунки на оплату оренди та комунальних послуг.

Фінансова звітність до ЖО ДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області подається у визначений термін.

Як відзначила доповідачка, БО «Лікарняна каса Житомирської області» працює стабільно та без порушень.

IMG_8621Про фінансовий стан за 5 місяців 2018 року та затвердження фінансового плану роботи ЛК на друге півріччя 2018 року поінформувала учасників зібрання головний бухгалтер Л.М.Пастушенко. Вона, зокрема, повідомила, що розмір дохідної частини на друге півріччя планується в розмірі 36 522 676 грн. при прогнозованому вступі 4 500 громадян за півріччя. Видаткова частина планується в розмірі 38 006 572 грн., із яких видатки на основну діяльність становитимуть 87,4% – 31 927 800 грн. Видатки на адміністративно-господарську діяльність складуть 16,6% від надходжень, що відповідає Закону України «Про благодійну діяльність  та благодійні організації», і становитимуть 6 078 772 грн.

Також члени правління розглянули питання про визначення кращих лікарів, котрі надають медичну допомогу членам ЛК, та прийняття рішення про відзначення їхньої праці Дипломами та Почесними грамотами ЛК до професійного свята – Дня медичного працівника. Кандидатури до розгляду представила заввідділом аудиту та контролю якості ЛДП Раїса Володимирівна Артюх.

– Щороку до Дня медичного працівника ми проводимо в нашій області конкурс на визначення кращих лікарів, котрі надають медичну допомогу членам ЛК. Його метою є сприяння розвитку охорони здоров’я в області, вдосконалення медичної допомоги населенню, втілення нових форм діагностики та лікування, – сказала Раїса Володимирівна. – Згідно з тимчасовим положенням про конкурс участь у ньому можуть брати лікарі всіх клінічних спеціальностей. Серед критеріїв відбору – лікування в умовах цілодобового, денного, домашнього стаціонару та амбулаторно не менше ста членів ЛК, причому показник дотримання локальних клінічних протоколів лікування має становити не менше 95% та при відсутності обґрунтованих скарг. Цього року участь у конкурсі взяли 2 109 лікарів. Ми проаналізували їх роботу за період із першого травня 2017 по тридцяте квітня 2018 року – умовам конкурсу відповідає робота 464 із них.  IMG_8627

Учасники зібрання детально обговорили кандидатури й прийняли рішення за надання високоякісної медичної допомоги, відданість справі, досягнуті успіхи в роботі, високий рівень професіоналізму, активну громадську позицію, особистий внесок у розвиток і діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» та з нагоди Дня медичного працівника відзначити дипломами БО «Лікарняна каса Житомирської області»: травматолога обласної дитячої клінічної лікарні Ігоря Анатолійовича Жидецького, вертебролога КУ «Обласний медичний центр вертебрології та реабілітації» Житомирської міської ради Богдана Богдановича Марка, завідуючого відділенням анестезіології та інтенсивної терапії КУ «Центральна міська лікарня №2 міста Житомира» Василя Миколайовича Шутенка, кардіолога КУ «Центральна міська лікарня №2 міста Житомира» Олену Миколаївну Ревенко, гастроентеролога КУ «Центральна міська лікарня» Коростенської міської ради Тетяну Борисівну Микитчук, завідувача Броницькогутянської АЗПСМ КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Новоград-Волинського району» Новоград-Волинської районної ради Олександра Володимировича Поліщука, завідувача Чуднівської АЗПСМ КУ «Чуднівський центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги» Чуднівської районної ради Іоанну Русланівну Круглей, сімейного лікаря КЗ «Бердичівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмилу Миколаївну Дзюбу, завідувачку денного стаціонару КУ «Центральна міська лікарня №2 міста Житомира» Людмилу Анатоліївну Гаєвську.

IMG_8601Почесними грамотами ЛК прийнято рішення відзначити: інфекціоніста КУ «Центральна міська лікарня №1 міста Житомира» Тамілу Ігорівну Родзінську, терапевта КУ «Центральна міська лікарня» Коростенської міської ради Аллу Михайлівну Шевченко, завідуючу неврологічним відділенням КУ «Центральна міська лікарня» Коростенської міської ради Оксану Анатоліївну Білошицьку, завідуючого відділенням невідкладної (екстреної) медичної допомоги Любарської центральної районної лікарні Ярослава Леонідовича Рудницького, лікаря-отоларинголога КУ «Центральна міська лікарня» Коростенської міської ради Любов Володимирівну Існюк, реаніматолога обласного онкодиспансеру Олену Олександрівну Вишнякову, ревматолога обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Олександра Васильовича Медведєва, завідуючу терапевтичним відділенням КУ «Центральна міська лікарня» Коростенської міської ради Наталію Володимирівну Войтюк, кардіолога Бердичівської центральної міської лікарні Геннадія Івановича Сінчука, завідуючу кардіологічним відділенням центральної районної лікарні Овруцької районної ради Тетяну Володимирівну Левківську, завідуючого відділенням анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії акушерського профілю КУ «Центральна міська лікарня №1 міста Житомира» Святослава Степановича Юхимчука, завідуючого урологічним відділенням КУ «Центральна міська лікарня» Коростенської міської ради Миколу Миколайовича Ходаківського, гематолога обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Наталію Миколаївну Замятіну, завідуючу терапевтичним відділенням центральної районної лікарні Бердичівського району Ларису Василівну Каськевич, завідуючого неврологічним відділенням КУ «Олевська центральна лікарня» Олевської міської ради Юрія Євгенійовича Шевчука, невролога КУ «Центральна міська лікарня №1 міста Житомира» Людмилу Василівну Ільніцьку, сімейного лікаря КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Романівської районної ради» Поліну Трохимівну Ткачук, сімейного лікаря КЗ «Бердичівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмилу Анатоліївну Білу, лікаря-отоларинголога Черняхівського районного територіально-медичного об’єднання Юрія Вікторовича Клименка, сімейного лікаря КУ «Ємільчинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Аллу Михайлівну Карпюк, сімейного лікаря КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Бердичівської районної ради Оксану Вікторівну Палій, невролога КУ «Центральна міська лікарня №1 міста Житомира» Ларису Миколаївну Балицьку, сімейного лікаря КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Овруцької районної ради» Ірину Адамівну Поддубну, сімейного лікаря КЗ «Бердичівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмилу Василівну Ткачук, сімейного лікаря КЗОЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Коростенської міської ради» Наталію Олександрівну Дегтярьову, педіатра Бердичівської центральної міської лікарні Наталію Анатоліївну Тітову, сімейного лікаря КЗ «Бердичівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Руслана Васильовича Харитончика.

Згідно з тимчасовим положенням про конкурс із відзначення кращих лікарів, які надають медичну допомогу членам благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», лікарі, котрі за умовами конкурсу нагороджуються дипломом ЛК, отримують грошову премію в сумі 1 500 грн. Відзначені Почесними грамотами БО «Лікарняна каса Житомирської області» преміюються винагородою в сумі 600 грн.

– Медицина в усі часи – це, перш за все, професіоналізм, самовідданість, доброта, чесність і милосердя. Але життя не стоїть на місці – в сучасному конкурентному середовищі потрібно подвійно відповідати його високим вимогам. Без перебільшення, можна сказати, що виграє той, хто зможе гідно та вчасно виявити знання й найсильніші людські якості, – наголосив виконавчий директор БО «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Станіславович Мишківський. – Відрадно, що стільки лікарів змагаються за звання кращого, адже від їх співпраці з ЛК залежать і результати лікування. За попередні роки немало зроблено за напрямком поліпшення якості лікарського обслуговування населення. Сподіваємось, що конструктивний діалог між усіма учасниками цього процесу буде сприяти покращанню здоров’я мешканців області – членів Лікарняної каси.

– Важливість зусиль медичної спільноти для збереження здоров’я людей та майбутнього наступних поколінь неможливо переоцінити, – підсумував голова правління БО «Лікарняна каса Житомирської області» Валентин Дмитрович Парій. – Тож, розуміючи всю складність роботи медпрацівників у нинішніх умовах втілення процесів реформування, ми вважаємо за свій обов’язок співпрацювати з медичною спільнотою заради нашої спільної мети – покращання здоров’я людей, яке потребує не лише доступу до ефективних і сучасних методів лікування, а й щоденної підтримки в боротьбі з хворобами. Ми пишаємось цією співпрацею зі справжніми професіоналами сфери охорони здоров’я області й сподіваємось і надалі розширювати поле нашої взаємодії – щоб приносити максимальну користь населенню нашої області.

Також учасники зібрання розглянули питання про прийняття та поновлення громадян в БО «Лікарняна каса Житомирської області», про виключення громадян із ЛК, за якими виступив заступник виконавчого директора С.М.Грищук, інші питання. Після детального їх обговорення членами правління були прийняті відповідні рішення.

Крім того, члени правління заслухали інформацію про відкриття в ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського нового сучасного інсультного центру з блоком інтенсивної терапії. В процесі обговорення завдань відділення та його співпраці з Лікарняною касою прийняли рішення щодо забезпечення пацієнтів відділення – членів ЛК – лікарським засобом «Актилізе», орієнтовна вартість якого складає близько 30 тис.грн. Учасники зібрання наголосили на тому, що це – важливий крок у співпраці лікувального закладу з БО «Лікарняна каса Житомирської області». Адже застосування даного лікарського засобу відповідає світовим стандартам лікування та надає пацієнтам можливість повернутись до повноцінного життя.