Новини

На сторожі безпеки здоров’я

Оприлюднено

На фармацевтичному ринку нині величезна кількість лікарських препаратів. Чи всі вони безпечні та ефективні, як уникнути побічної дії цих засобів? Питання, які хвилюють усіх: і виробників, і пацієнтів, і лікарів.

У нашій державі відслідкуванням післяреєстраційних побічних дій ліків займається Державний фармакологічний центр МОЗ України. А з жовтня минулого року в рамках проекту «Моніторинг безпеки й ефективності лікарських засобів» до цього процесу приєдналася Житомирщина, бо саме тут 9-й рік поспіль успішно діє благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області», наявний досвід функціонування формулярної системи, програм стандартизації медичної допомоги, протоколів лікування. Завдяки участі у цьому проекті мешканці нашої області отримуватимуть медичну допомогу, яка гарантуватиме ефективне лікування, також удосконалюватиметься формулярна система, програмна стандартизація медичної допомоги, котра є прототипом страхової медицини.

Результати першого етапу проекту підводилися 7 квітня на засіданні лікарів-експертів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» за участю начальника управління післяреєстраційного нагляду Державного фармакологічного центру МОЗ України Олени Валеріївни Матвєєвої, керівника групи організації моніторингу з використання лікарських засобів Людмили Олександрівни Пушкар. Вони розповіли, що втілення проекту підтримало управління охорони здоров’я Житомирської обласної адміністрації , видавши наказ № 559 від 10.11. 2008 року про проведення моніторингу безпеки та ефективності лікарських засобів. Лікарі-експерти ЛК та фахівці 19 лікувально-профілактичних закладів області, де проводилося навчання, опанували метод спонтанних повідомлень. Завдяки цьому в три рази збільшилася кількість інформації стосовно побічних дій ліків. Усього у минулому році Державним фармакологічним центром отримано 7 тисяч повідомлень, із них 60% – про виникнення алергічних реакцій. Хоча, як наголосила Олена Валеріївна, значно більше інформації про складніші ускладнення надходить від закордонних лікарів: фторхінолони можуть викликати артрози, артрити, розриви сухожиль; левоноргістрел у певному віці – злоякісні новоутворення молочних залоз, кровотечі, позаматкові вагітності; гатифлоксоцин – зміни рівня цукру в крові. У світі та Україні за побічними діями I місце посідають антибіотики, II – в світі – вітаміни групи В, на Україні – (крім 2008 року) перфузійні розчини, які викликають гіпертермії, пов’язані не тільки з цим препаратом, але й із порушенням механізмів застосування.

Лікарі через певні причини бояться відсилати повідомлення про всі побічні дії. Цього не варто робити, адже отримана Державним фармакологічним центром інформація включається в інструкції до певного медпрепарату, що дозволяє формувати настороженість із його застосування, робить препарат безпечнішим. Доповідачі наголосили на необхідності активізації цієї роботи та висловили прохання відправляти відомості не тільки про «нові» побічні дії, але й про ті, які зазначені в інструкції до препарату.

Другий етап, за словами Л. О. Пушкар,триватиме до серпня. Лікарі-експерти мають застосовувати новий метод – активний моніторинг стаціонару – збір демографічних, соціологічних, медичних даних про всіх пацієнтів, котрі перебувають на стаціонарному лікуванні з метою відслідкування у них побічних дій на лікарські засоби. Це допоможе мати більше інформації про безпечність ліків, а також раціональніше використовувати наявний бюджет (виявити, які препарати є ефективніші, що варто закуповувати за наявні кошти). Ця інформація матиме велике значення і для системи охорони здоров’я в цілому, адже незабаром буде випущено перший Національний лікарський формуляр. Досвід про моніторинг побічних дій препаратів, отриманий завдяки лікарів-експертів Лікарняної каси, буде поширений на всю Україну.

-«Лікарняна каса Житомирської області» поповнить базу даних про ефективність і безпеку медпрепаратів, котрі застосовуються для лікування тих, хто перебуває в благодійній організації. Це допоможе формувати (наступні) нові лікарські формуляри,а також застосувати лише ті препарати, котрі не мають системних побічних реакцій, сприятиме підвищенню рівня та якості медичної допомоги, – розповів виконавчий директор ЛК В. С. Мишківський.

Світлана Михалюк.