Звіти про діяльність організації

Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області». Підсумки за 2012 рік і перспективи розвитку.

Оприлюднено
Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» з кожним днем завойовує все більшу і більшу популярність серед населення. З нею свої сподівання на відновлення і збереження здоров’я, якісне медичне обслуговування тепер пов’язує кожен шостий житель нашого краю.
Двадцять другого лютого відбулося чергове засідання Правління «Лікарняної каси Житомирської області», на якому розглядалися  питання діяльності ЛК у 2012 році, виконання кошторису за 2 півріччя минулого року тощо.
Із звітом про діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» у 2012 році виступив її виконавчий директор  Мишківський В.С. У своїй доповіді він відзначив збільшення ефективності роботи колективу, системне покращення загального стану медичного обслуговування членів лікарняної каси. В доповіді були наведені точні цифри, які прекрасно характеризують діяльність благодійної організації, яка сьогодні являє собою прообраз страхової медицини у нашій державі.
На початок 2013 року в Лікарняній касі Житомирщини перебуває 199 198 членів (15,6% від загальної кількості населення), з них дітей до 18 років – 34 135 осіб. У 2012 році в Лікарняну касу вступило 12 144 громадян. З них колективно, через бухгалтерію підприємств – 3 449 громадян, що складає 28,4% загальної кількості, та індивідуально – 8 695 громадян, а це – 71,6% нових членів благодійної організації.
Ці цифри красномовніше будь-яких слів свідчать про бажання жителів обласні пов’язати свою долю з лікарняною касою, отримати якісну медичну і ефективну матеріальну допомогу.
Важливо відзначити, що в 2012 році були втілені в життя два нові соціальні проекти. Перший має назву «Потурбуйся про батьків», другий пов’язаний із залученням населення області до членства в благодійній організації «Лікарняна каса» через працівників «Укрпошти».
За програмою «Потурбуйся про батьків» до Лікарняної каси вступило 90 громадян. Суть програми проста: дорослі діти, які перебувають в ЛК, можуть сплатити внески за своїх батьків і таким чином залучити їх до лікарняної каси. У такому разі батьки мають можливість відразу, не чекаючи трьохмісячного терміну, користуватися допомогою ЛК.
З моменту початку співпраці з листоношами кількість щомісячних вступників через Укрпошту збільшилася більш, ніж у два рази. Це стосується, перш за все, сільських мешканців. Всього за 4 квартал 2012 року через Укрпошту у Лікарняну касу вступило 507 осіб, в то й час, як у 2011 році лише 339.
У доповіді Мишківського В.С. відмічено також налагодження інформаційної роботи з членами ЛК зі своєчасної сплати внесків. За минулий рік членам благодійної організації було відправлено 26 152 інформаційних листів та 10701 СМС-повідомлення.
У 2012 році надходження до лікарняної каси склали 38,7 млн. грн. Витрати на основну діяльність (оплату медикаментів та виробів медичного призначення) становили 29,3 млн. грн., адміністративну господарську – 5,9 млн. грн. Відсоткова частка на ведення загальногосподарської діяльності становила 15,4% від надходжень (згідно законодавства, вона не повинна перевищувати 20%). Позитивний баланс у 2012 році складає 3,2 млн. грн.
Згідно поданих заяв, за рішенням Правління ЛК? 230 членам ЛК відшкодовано кошти, витрачені на медикаменти та надано матеріальну допомогу у зв’язку з лікуванням поза межами області на загальну суму 256 210 грн.
Закупівля ліків проводиться у майже 10 оптових постачальників за принципом «ціна-якість-оперативність доставки». З метою поліпшення обліку лікарських засобів, покращення контролю за обігом ліків і виробів медичного призначення та їх цільовим використанням з першого січня 2012 року у медичних закладах була впроваджена нова програма «медексперт». В результаті застосування цієї програми, у порівнянні із минулорічним періодом, залишки ліків в лікувально-профілактичних закладах міста та області зменшилися відповідно з 3,2 млн. грн.  до 2,8 млн. грн. В усіх лікувальних закладах значно зменшилась кількість препаратів, які не мали обігу більш ніж три місяці, та ввелась практика  за потребою переміщати медикаменти із відділення у відділення.
За весь період роботи у «Лікарняній касі» не було жодного випадку  наявності фальсифікованих ліків. Члени лікарняної каси мають буди впевненими: без сертифікату якості GMP, міжнародного чи українського, жоден препарат ЛК не закуповується!
У 2012 році медична допомога за рахунок ЛК надавалась у 367 155 випадках, що на 10,7% більше ніж в 2011 році. Загальна сума витрат на  медичну допомогу становить  29 790 295 грн. За цією цифрою стоїть величезна кількість людей, яким повернуто здоров’я і працездатність, у яких відновлена віра у всеперемагаючу силу добра і людського співпереживання.
В загальній структурі стаціонарних пацієнтів в закладах охорони здоров’я області 30% складають члени ЛК. За останній час, наприклад, в Житомирській обласній клінічній лікарні кількість пацієнтів – членів лікарняної каси – збільшилась із 37% до 40%, в обласному онкодиспансері – з 25% до 30%.
А ось дані по основних видах лікування:
1) стаціонарне лікування:
– медична допомога надавалася в 62 128 випадках, витрачено 17 млн. 664 тис. грн.
2) Амбулаторно-поліклінічне лікування:  медична допомога надавалася в 60 520 випадках,  витрачено 5 млн. 810 тис. грн..
З метою розширення амбулаторного лікування та наближення можливості отримання лікування за місцем проживання укладено угоди з аптеками в усіх районах області, які мають аптечні пункти в лікарських амбулаторіях. Відтепер члени ЛК можуть отримати медикаменти для амбулаторного лікування через 155 аптечних пунктів та кіосків.
3. Кількість обстежень за рахунок ЛК –  229 908 випадків, витрачено 5 млн. 917 тис. грн.
4. Інші види медичної допомоги за рахунок ЛК надавалися в 14 599 випадках на загальну  суму 405 тис. грн..
Всього у 2012 році отримали лікування 74719 членів ЛК  на суму:
до 1 тис. – 68742 осіб;
від 1 до 3 тис грн. – 5322;
від 3 до 5 тис. – 470;
від 5 до 10 тис. – 144;
від 10 до 30 тис. – 41особа.
У 2012 році, за результатами аудиту лікарями-експертами ЛК, частка невідповідності лікарських призначень протоколам лікування, становила 5,7% проти 4,6%  у 2011 році.
Виконавча дирекція ЛК брала активну участь роботі 7 клініко-експертних комісій управління охорони здоров?я – у Коростенській та Бердичівській центральній міській лікарні, Андрушівській центральній районній лікарні, центральних міських лікарнях м.Житомира, Житомирській обласній лікарні та онкодиспансеі.
Здійснено фахові перевірки в Брусилівській, Новоград-Волинській, Олевській, Радомишльській, Коростишівській, Житомирській, Бердичівській центральних районних лікарнях, Бердичівській центральній міській лікарні, центральній дитячій міській лікарні м.Житомира.
За участю ЛК вийшло сьоме видання Лікарського формуляру. Підготовлені та затверджені наказом управління охорони здоров’я облдержадміністрації регіональні протоколи лікування з акушерсько-гінекологічного, проктологічного, дерматовенерологічного профілю та нові протоколи лікування з кардіологічного та неврологічного профілю.
Сьогодні Лікарняна каса проводить медичний супровід 845 дітей-сиріт, яким надана медична допомога на суму 15440 грн. За рахунок благодійної організації продовжується лікування інвалідів Великої Вітчизняної війни, На лікування 37 ветеранів витрачено 8 353,09 грн.
Активно задовольняються потреби громадян в отриманні високо спеціалізованої медичної допомоги. У 2012 році 127 членів ЛК мали можливість лікуватися в спеціалізованих медичних закладах міста Києва.
У 2012 році ЛК проводила і профілактичні напрямки діяльності щодо попередження захворювань та запобігання їх ускладнень. Що ж було зроблено у цьому сенсі:
1. Забезпечення вакциною для профілактики  грипу всіх бажаючих членів  ЛК   (понад 7 тис. доз).
2. Участь у спільному проекті з профілактики загострень бронхіальної астми та ХОЗЛ шляхом забезпечення інгаляторами.
3. Забезпечення препаратами для підтримуючого лікування гіпертонічної хвороби членів ЛК – жителів Попільнянського району.
Членами Правління звіт директора прийнято до відома та надано відповідні доручення виконавчій дирекції.
З аналізом фінансового стану районів та міст Житомирської області зі  сплати внесків та витрат на лікування виступив заступник виконавчого директора Грищук С.М. Він зазначив, що у минулому році лише у двох регіонах області витрати на надання медичної допомоги членам ЛК перевищують надходження внесків. Це стосується Коростишівського району, який має негативний фінансовий баланс в розмірі 133 тис. грн. та міста Коростеня, де негативний баланс становить 45 тис. грн. Решта регіонів, навіть ті, що в попередні роки мали негативний фінансовий стан, у 2012 році його значно покращили.
У зв’язку з позитивними фінансовими обставинами, членами Правління було запропоновано виділити 400 тис. грн. благодійної допомоги для покращення матеріально-технічного стану медичних закладів області. Член правління, директор департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Торбас О.М. запропонував розглянути питання щодо можливості участі Лікарняної каси в закупівлі літотриптора (апарат для дроблення каменів у нирках та сечоводах) Боротьба із сечокам?яною хворобою – актуальне завдання медицини в області. Сьогодні на Житомирщині від цього недугу потерпає   понад 7,5 тис. жителів. Більше того, сечокам?яна хвороба є  однією з причин виникнення хронічної ниркової недостатності, яка потребує проведення гемодіалізу. Сьогодні в області функціонують лише приватні апарати для дроблення каменів у нирках, тому члени правління підтримали пропозицію Торбаса О.М. Було дано доручення виконавчій дирекції детально вивчити підняту проблему і на наступному засіданні Правління доповісти про можливість її вирішення.
Грищук С.М. також повідомив, що станом на 01.02.2013 року членами ЛК є 200 403 громадян. За грудень 2012 – січень 2013 року до ЛК вступили 2166 громадян.
Ще одне питання на засіданні Правління було пов’язане з рішенням про поновлення в ЛК 336 осіб (згідно «Тимчасового Положення про відновлення громадян в ЛК»).  За недотримання умов членства у Лікарняній касі з її рядів виключено 102 особи.
Членами Правління розглянуто 52 звернення громадян щодо відшкодування коштів, витрачених на лікування за межами області. Прийнято рішення по 47 зверненнях повернути витрачені кошти  на загальну суму 50 868 грн. Також вирішено придбати лікарські засоби та вироби медичного призначення для обласного будинку дитини в розмірі понад 3 тис. грн. і надати благодійну допомогу у вигляді портативного ЕКГ-апарату для Озерненської лікарської амбулаторії Житомирського району, де членами ЛК є понад 26% населення.
Голова Правління, д.м.н., професор Парій В.Д. наголосив, що діяльність організації і в 2013 році має відбуватися під гаслом: «Турбота про членів ЛК – для нас понад усе!».

Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» з кожним днем завойовує все більшу і більшу популярність серед населення. З нею свої сподівання на відновлення і збереження здоров’я, якісне медичне обслуговування тепер пов’язує кожен шостий житель нашого краю.

Двадцять другого лютого відбулося чергове засідання Правління «Лікарняної каси Житомирської області», на якому розглядалися  питання діяльності ЛК у 2012 році, виконання кошторису за 2 півріччя минулого року тощо.

Із звітом про діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» у 2012 році виступив її виконавчий директор  Мишківський В.С. У своїй доповіді він відзначив збільшення ефективності роботи колективу, системне покращення загального стану медичного обслуговування членів лікарняної каси. В доповіді були наведені точні цифри, які прекрасно характеризують діяльність благодійної організації, яка сьогодні являє собою прообраз страхової медицини у нашій державі.

На початок 2013 року в Лікарняній касі Житомирщини перебуває 199 198 членів (15,6% від загальної кількості населення), з них дітей до 18 років – 34 135 осіб. У 2012 році в Лікарняну касу вступило 12 144 громадян. З них колективно, через бухгалтерію підприємств – 3 449 громадян, що складає 28,4% загальної кількості, та індивідуально – 8 695 громадян, а це – 71,6% нових членів благодійної організації.

Ці цифри красномовніше будь-яких слів свідчать про бажання жителів обласні пов’язати свою долю з лікарняною касою, отримати якісну медичну і ефективну матеріальну допомогу.

Важливо відзначити, що в 2012 році були втілені в життя два нові соціальні проекти. Перший має назву «Потурбуйся про батьків», другий пов’язаний із залученням населення області до членства в благодійній організації «Лікарняна каса» через працівників «Укрпошти».

За програмою «Потурбуйся про батьків» до Лікарняної каси вступило 90 громадян. Суть програми проста: дорослі діти, які перебувають в ЛК, можуть сплатити внески за своїх батьків і таким чином залучити їх до лікарняної каси. У такому разі батьки мають можливість відразу, не чекаючи трьохмісячного терміну, користуватися допомогою ЛК.

З моменту початку співпраці з листоношами кількість щомісячних вступників через Укрпошту збільшилася більш, ніж у два рази. Це стосується, перш за все, сільських мешканців. Всього за 4 квартал 2012 року через Укрпошту у Лікарняну касу вступило 507 осіб, в то й час, як у 2011 році лише 339.

У доповіді Мишківського В.С. відмічено також налагодження інформаційної роботи з членами ЛК зі своєчасної сплати внесків. За минулий рік членам благодійної організації було відправлено 26 152 інформаційних листів та 10701 СМС-повідомлення.

У 2012 році надходження до лікарняної каси склали 38,7 млн. грн. Витрати на основну діяльність (оплату медикаментів та виробів медичного призначення) становили 29,3 млн. грн., адміністративну господарську – 5,9 млн. грн. Відсоткова частка на ведення загальногосподарської діяльності становила 15,4% від надходжень (згідно законодавства, вона не повинна перевищувати 20%). Позитивний баланс у 2012 році складає 3,2 млн. грн.

Згідно поданих заяв, за рішенням Правління ЛК 230 членам ЛК відшкодовано кошти, витрачені на медикаменти та надано матеріальну допомогу у зв’язку з лікуванням поза межами області на загальну суму 256 210 грн.

Закупівля ліків проводиться у майже 10 оптових постачальників за принципом «ціна-якість-оперативність доставки». З метою поліпшення обліку лікарських засобів, покращення контролю за обігом ліків і виробів медичного призначення та їх цільовим використанням з першого січня 2012 року у медичних закладах була впроваджена нова програма «медексперт». В результаті застосування цієї програми, у порівнянні із минулорічним періодом, залишки ліків в лікувально-профілактичних закладах міста та області зменшилися відповідно з 3,2 млн. грн.  до 2,8 млн. грн. В усіх лікувальних закладах значно зменшилась кількість препаратів, які не мали обігу більш ніж три місяці, та ввелась практика  за потребою переміщати медикаменти із відділення у відділення.

За весь період роботи у «Лікарняній касі» не було жодного випадку  наявності фальсифікованих ліків. Члени лікарняної каси мають буди впевненими: без сертифікату якості GMP, міжнародного чи українського, жоден препарат ЛК не закуповується!

У 2012 році медична допомога за рахунок ЛК надавалась у 367 155 випадках, що на 10,7% більше ніж в 2011 році. Загальна сума витрат на  медичну допомогу становить  29 790 295 грн. За цією цифрою стоїть величезна кількість людей, яким повернуто здоров’я і працездатність, у яких відновлена віра у всеперемагаючу силу добра і людського співпереживання.

В загальній структурі стаціонарних пацієнтів в закладах охорони здоров’я області 30% складають члени ЛК. За останній час, наприклад, в Житомирській обласній клінічній лікарні кількість пацієнтів – членів лікарняної каси – збільшилась із 37% до 40%, в обласному онкодиспансері – з 25% до 30%.

А ось дані по основних видах лікування:

1) стаціонарне лікування:

– медична допомога надавалася в 62 128 випадках, витрачено 17 млн. 664 тис. грн.

2) Амбулаторно-поліклінічне лікування:  медична допомога надавалася в 60 520 випадках,  витрачено 5 млн. 810 тис. грн..

З метою розширення амбулаторного лікування та наближення можливості отримання лікування за місцем проживання укладено угоди з аптеками в усіх районах області, які мають аптечні пункти в лікарських амбулаторіях. Відтепер члени ЛК можуть отримати медикаменти для амбулаторного лікування через 155 аптечних пунктів та кіосків.

3. Кількість обстежень за рахунок ЛК –  229 908 випадків, витрачено 5 млн. 917 тис. грн.

4. Інші види медичної допомоги за рахунок ЛК надавалися в 14 599 випадках на загальну  суму 405 тис. грн..

Всього у 2012 році отримали лікування 74719 членів ЛК  на суму:

до 1 тис. – 68742 осіб;

від 1 до 3 тис грн. – 5322;

від 3 до 5 тис. – 470;

від 5 до 10 тис. – 144;

від 10 до 30 тис. – 41особа.

У 2012 році, за результатами аудиту лікарями-експертами ЛК, частка невідповідності лікарських призначень протоколам лікування, становила 5,7% проти 4,6%  у 2011 році.

Виконавча дирекція ЛК брала активну участь роботі 7 клініко-експертних комісій управління охорони здоров?я – у Коростенській та Бердичівській центральній міській лікарні, Андрушівській центральній районній лікарні, центральних міських лікарнях м.Житомира, Житомирській обласній лікарні та онкодиспансеі.

Здійснено фахові перевірки в Брусилівській, Новоград-Волинській, Олевській, Радомишльській, Коростишівській, Житомирській, Бердичівській центральних районних лікарнях, Бердичівській центральній міській лікарні, центральній дитячій міській лікарні м.Житомира.

За участю ЛК вийшло сьоме видання Лікарського формуляру. Підготовлені та затверджені наказом управління охорони здоров’я облдержадміністрації регіональні протоколи лікування з акушерсько-гінекологічного, проктологічного, дерматовенерологічного профілю та нові протоколи лікування з кардіологічного та неврологічного профілю.

Сьогодні Лікарняна каса проводить медичний супровід 845 дітей-сиріт, яким надана медична допомога на суму 15440 грн. За рахунок благодійної організації продовжується лікування інвалідів Великої Вітчизняної війни, На лікування 37 ветеранів витрачено 8 353,09 грн.

Активно задовольняються потреби громадян в отриманні високо спеціалізованої медичної допомоги. У 2012 році 127 членів ЛК мали можливість лікуватися в спеціалізованих медичних закладах міста Києва.

У 2012 році ЛК проводила і профілактичні напрямки діяльності щодо попередження захворювань та запобігання їх ускладнень. Що ж було зроблено у цьому сенсі:

1. Забезпечення вакциною для профілактики  грипу всіх бажаючих членів  ЛК   (понад 7 тис. доз).

2. Участь у спільному проекті з профілактики загострень бронхіальної астми та ХОЗЛ шляхом забезпечення інгаляторами.

3. Забезпечення препаратами для підтримуючого лікування гіпертонічної хвороби членів ЛК – жителів Попільнянського району.

Членами Правління звіт директора прийнято до відома та надано відповідні доручення виконавчій дирекції.

З аналізом фінансового стану районів та міст Житомирської області зі  сплати внесків та витрат на лікування виступив заступник виконавчого директора Грищук С.М. Він зазначив, що у минулому році лише у двох регіонах області витрати на надання медичної допомоги членам ЛК перевищують надходження внесків. Це стосується Коростишівського району, який має негативний фінансовий баланс в розмірі 133 тис. грн. та міста Коростеня, де негативний баланс становить 45 тис. грн. Решта регіонів, навіть ті, що в попередні роки мали негативний фінансовий стан, у 2012 році його значно покращили.

У зв’язку з позитивними фінансовими обставинами, членами Правління було запропоновано виділити 400 тис. грн. благодійної допомоги для покращення матеріально-технічного стану медичних закладів області. Член правління, директор департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Торбас О.М. запропонував розглянути питання щодо можливості участі Лікарняної каси в закупівлі літотриптора (апарат для дроблення каменів у нирках та сечоводах) Боротьба із сечокам?яною хворобою – актуальне завдання медицини в області. Сьогодні на Житомирщині від цього недугу потерпає   понад 7,5 тис. жителів. Більше того, сечокам?яна хвороба є  однією з причин виникнення хронічної ниркової недостатності, яка потребує проведення гемодіалізу. Сьогодні в області функціонують лише приватні апарати для дроблення каменів у нирках, тому члени правління підтримали пропозицію Торбаса О.М. Було дано доручення виконавчій дирекції детально вивчити підняту проблему і на наступному засіданні Правління доповісти про можливість її вирішення.

Грищук С.М. також повідомив, що станом на 01.02.2013 року членами ЛК є 200 403 громадян. За грудень 2012 – січень 2013 року до ЛК вступили 2166 громадян.

Ще одне питання на засіданні Правління було пов’язане з рішенням про поновлення в ЛК 336 осіб (згідно «Тимчасового Положення про відновлення громадян в ЛК»).  За недотримання умов членства у Лікарняній касі з її рядів виключено 102 особи.

Членами Правління розглянуто 52 звернення громадян щодо відшкодування коштів, витрачених на лікування за межами області. Прийнято рішення по 47 зверненнях повернути витрачені кошти  на загальну суму 50 868 грн. Також вирішено придбати лікарські засоби та вироби медичного призначення для обласного будинку дитини в розмірі понад 3 тис. грн. і надати благодійну допомогу у вигляді портативного ЕКГ-апарату для Озерненської лікарської амбулаторії Житомирського району, де членами ЛК є понад 26% населення.

Голова Правління, д.м.н., професор Парій В.Д. наголосив, що діяльність організації і в 2013 році має відбуватися під гаслом: «Турбота про членів ЛК – для нас понад усе!».