НовиниОстанні новини

Члени Лікарняної каси можуть безкоштовно отримати сеанс літотрипсії на новому літотрипторі провідної Німецької фірми «Dornier»

Оприлюднено

У середу, 6 листопада, на базі консультативно-діагностичної поліклініки обласної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського відбулася презентація нового обладнання для лікування сечокам’яної хвороби, так званого кабінету екстракорпоральної ударно-хвильової дистанційної літотрипсії.

На відкриття  нового літотрипторного апарату провідної Німецької фірми «Dornier» до обласної лікарні завітали голова обласної ради Йосип Запаловський, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас та виконавчий директор благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Мишківський.

Метод дистанційної літотрипсії, або подрібнення камінців – це новий спосіб лікування сечокам’яної хвороби, на яку сьогодні офіційно страждають 5,9 тисяч жителів Житомирської області.

Як розповів керівникам області та журналістам лікар-уролог Ігор Драгомир, відповідний апарат був придбаний за благодійні кошти.

«Літотриптор купили за кошти благодійної організації «Лікарняна каса». Працюють на ньому тільки ті лікарі, які пройшли спеціальну підготовку в Київському інституті урології Академії медичних наук України, а для членів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області у мене чудова новина – для них ця процедура доступна абсолютно безкоштовно», – наголошує Ігор Олексійович.

В обласній лікарні також організований денний урологічний стаціонар, де пацієнти після сеансу літотрипсії перебуватимуть під наглядом кваліфікованих лікарів. В області аби виконати складну процедуру подрібнення камінців у нирках, пацієнти зверталися у приватні медичні структури.

«Сьогодні ж, – продовжує лікар-уролог, – за допомогою спеціального апарату ударна хвиля концентрується в одній точці – фокусі, де її енергія максимальна. Саме вона і спрямовується на камінь. Під дією серії імпульсів ударної хвилі внаслідок виникнення в камінці напружень він руйнується на дрібні фрагменти. Після сеансу дроблення пацієнт отримує лікування, спрямоване на самостійне відходження дрібних фрагментів із сечових шляхів. Такий метод дозволяє проводити дроблення камінців у нирках і сечоводах розміром до двох сантиметрів».

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас повідомив, що сьогодні метод дистанційної літотрипсії поки що вважається найбільш ефективним, і ним послуговується чимало пацієнтів з урологічною патологією.

DSC_0148148 копия

DSC_0112112 копия