Новини

Про підсумки спалаху захворюваності говорити ще рано, але уроки ситуації очевидні

Оприлюднено

17.02.2016

Спалах захворюваності на грип та пневмонію потроху йде на спад. Щодня до медичних закладів обласного центру потрапляють хворі, однак сьогодні пікове навантаження на лікарняні установи відчутно зменшилося.

За словами головного лікаря центральної міської лікарні №1 м.Житомира Анатолія Вусика, епідемії грипу у чітко визначених характеристиках та обчисленнях, цього разу не було.

Так званий епідеміологічний поріг захворюваності у січні 2016 року підвищився на 20%, що призвело до суттєвого збільшення числа пацієнтів, які зверталися до лікарів. Однак, особливістю нинішньої ситуації стали значні ускладнення, які викликає вірус грипу. Якраз через ускладнення, викликані наступом грипу, люди здебільшого і потрапляють на стаціонарне лікування.

Фахівці зазначають надзвичайну швидкоплинність та динаміку виниклих ускладнень, що неабияк впливає на подальший процес лікування хворих. Якщо хворий на грип пацієнт вчасно не звертався за медичною допомогою, обмежившись лікуванням вдома, або ж самолікуванням, втрачаються кілька дорогоцінних днів, які можуть стати визначальними у процесі одужання пацієнта.

За словами Анатолія Вусика, мешканці Житомира часто не поспішають звертатися до лікаря через усім відому причину – дороговартісність самого процесу лікування. Звісно, кожна ампула антибіотиків, якими зазвичай лікують хворих із ускладненнями, коштує кілька сотень гривень. Якщо ж хворий потребує не одного виду препаратів, а двох чи кількох, а сам процес лікування триває щонайменше тиждень, або й десять днів, то неважко порахувати, що хвороба для пацієнта обходиться у чималу кількатисячну суму, яка часто стає важким тягарем для бюджету сім’ї. Люди змушені шукати кошти, позичати, звертатися до родичів, бо ситуація того насправді вимагає. У значно кращій ситуації опиняються члени «Лікарняної каси Житомирської області», які, потрапивши до лікарні із ускладненнями чи пневмонією, отримують належні препарати згідно призначення лікаря.

 «Фактично кожен четвертий наш пацієнт, є членом лікарняної каси і , наприклад, із 596-ти хворих, які звернулися до нашої установи із початку року, півтори сотні отримували лікування за рахунок «Лікарняної каси», – говорить А.І.Вусик.

Звісно, тих 4 грн 18 копійок, які передбачені бюджетним фінансуванням на одноденне перебування хворого у стаціонарі, очевидно не вистачає на повноцінне лікування. У той же час, щоденні витрати «Лікарняної каси Житомирської області» становлять до 70-ти гривень на одного пацієнта, а перебування хворого у реанімаційному відділенні обходиться для «Лікарняної каси у 600 гривень щодня. А якщо пацієнт не перебуває у «Лікарняній касі Житомирської області», або ж не має медичної страховки, необхідні для лікування препарати  треба закуповувати самому хворому. І всі ці фінансові клопоти виникають у ситуації, яка не терпить найменшого зволікання, де кожен день, а іноді й години, мають надзвичайну вагу найпершим чином для хворого пацієнта.

 Прес-служба Житомирської обласної партійної організації Аграрної партії України

http://www.pda.zhitomir.info/news_154653.html

http://www.poltavalk.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3273:pro-pidsumki-spalakhu-zakhvoryuvanosti-govoriti-shche-rano-ale-uroki-situatsiji-ochevidni&catid=170&Itemid=8