Новини

«ЛІКАРНЯНА КАСА» ВІДШКОДОВУЄ МАМОГРАФІЧНЕ ТА УЗ-ОБСТЕЖЕННЯ.

Оприлюднено

Про це нагадує лікар-хірург кабінету патології молочної залози клініко-консультативного відділення обласного медичного консультативно-діагностичного центру Тетяна Миколаївна Мартинюк, закликаючи жінок вчасно обстежувати молочні залози. Адже аналіз статистичних даних за останні два десятиліття свідчить про інтенсивне зростання захворюваності на рак молочної залози і смертності від нього. Щорічно його діагностують у 180 000 пацієнток у Європі (в Україні – в 16 000 пацієнток). Кожні 35-37 хвилин в Україні виявляється новий випадок захворювання на рак молочної залози і щогодини помирає жінка від даної патології.

– Причому в 15% пацієнток не проявляються симптоми захворювання, – зауважує лікар. – Проте вчасне його виявлення дає можливість вилікувати пацієнтку в понад 80% випадків. Тож у першу чергу до лікаря-мамолога повинні звертатись жінкам віком від 45 років (фактор віку – це фактор ризику). Також жінки, які мають обтяжений генетичний анамнез – якщо мама, бабуся, сестра мають або перенесли рак молочної залози, існує велика ймовірність такого ж захворювання в її найближчих родичок. Обов’язково повинні відвідувати мамолога жінки, які мають гінекологічні захворювання (вузлові фіброміоми матки, ендометріози, часті запальні захворювання придатків), ендокринологічні хворі, котрі мають підвищену або знижену функцію щитовидної залози. Необхідно обов’язково звернутись до лікаря жінці, котра мала травми грудей, якщо у неї відзначаються часті запальні процеси, мастити, запальні інфільтрати молочної залози, при розширеному вираженому судинному малюнку на молочних залозах, змінах шкірного покриву – втягненні шкіри, сосків, зміні їхньої форми, кольору, виразках, набрякових явищах (набряку на шкірі молочної залози, збільшенні пахвових лімфатичних вузлів). Повинні насторожити виділення з сосків. Варто звернути увагу на можливе  збільшення або зменшення грудей, нерівності поверхні. Якщо такі симптоми жінка відзначає у себе, вона має відразу ж звернутись до лікаря.

І я хочу наголосити на тому, що кожна жінка повинна двічі на рік проводити УЗ-обстеження молочної залози й один раз на два роки (жінки 40-50 років) – мамографічне обстеження (після 50 років – за показами: здорові жінки – один раз у три роки, жінки ж із патологією –частіше).

Проте стримує жінок те, що обстеження платні – виділити гроші для цього може не кожна жінка, бо є сім’я, діти, інші проблеми. Тому хочу нагадати й нашим жінкам, і сімейним лікарям, до котрих ті звернуться, що благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» відшкодовує й ультразвукове, й мамографічне обстеження – оплачує їх тим, хто перебуває в організації.

Найважливіше в житті – це здоров’я. Його не купиш за гроші – часто вартість лікування в десятки разів перевищує вартість виявлення хвороби. Отож при найменших її ознаках потрібно негайно звернутися до лікаря. Ваша пильність може врятувати вам життя.

Вікторія Паламарчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.