НовиниОстанні новини

«ЛІКАРЯМ-ЕКСПЕРТАМ ЛК НЕОБХІДНО АКТИВНІШЕ СПІВПРАЦЮВАТИ ЗІ СПЕЦІАЛІСТАМИ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ!»

Оприлюднено

На цьому наголосила під час минулого зібрання лікарів-експертів філій БО «Лікаряна каса Житомирської області» лікар відділу аудиту та управління якістю лікувально-діагностичного процесу Ірина Антонівна Білоус.

Характеризуючи стан надання медичної допомоги членам ЛК за 8 місяців 2016 року, І.А.Білоус відзначила, що впродовж цього періоду надали медичну допомогу за рахунок ЛК у 320 577 випадках на суму 35,5 мільйонів гривень. Було проліковано 100 127 громадян – середня вартість лікування склала 295 гривень.

IMG_7611

– На стаціонарне лікування витрачено 58% коштів, за які проліковано 39 022 пацієнтів (39% від усієї кількості пролікованих), середня вартість лікування становила 530 гривень, – конкретизувала Ірина Антонівна. – На амбулаторно-поліклінічне лікування було витрачено 32% коштів – проліковано 61 105 пацієнтів (61% від пролікованих). Із них в умовах денного стаціонару проліковано 16 302 пацієнти (середня вартість лікування – 205 гривень), в умовах стаціонару вдома проліковано 1 503 пацієнти (середня вартість лікування – 188 гривень), в амбулаторних умовах проліковано 43 300 пацієнтів (середня вартість – 122 гривні). Кількість обстежених упродовж 8 місяців цього року становила 217 320 осіб – на суму 5,7 мільйонів гривень.

IMG_7609IMG_7616

Виступаюча наголосила на тому, що лікарі-експерти філій повинні здійснювати щоденний аудит лікарських призначень, адже їх аналіз засвідчив, що 4,5% від усіх витрачених коштів – а щомісяця це близько 200 тисяч гривень – витрачається нераціонально.

– Наприклад, зокрема, в Баранівській ЦРЛ у серпні з 267 пацієнтів у 29 випадках (11%) призначались несумісні препарати, – констатувала вона. – Також великої уваги потребує обґрунтованість госпіталізації хворих – у Радомишльській ЦРЛ зі 186 пролікованих у вересні зафіксовано 49 випадків неправильного вибору умов лікування (коли хворі з ЛОР і серцевою патологією перебували на денному стаціонарі).

IMG_7606

Доповідачка закликала лікарів-експертів ЛК провести відповідну роботу з фахівцями медичних закладів на місцях стосовно антибіотикотерапії – нагадавши їм про те, що на амбулаторному рівні перевага надається пероральним антибіотикам.

IMG_7614

– Крім того, зверніть увагу лікарів на комбінації антибіотиків, які вони призначають – аудит лікарських призначень доводить велику частку їх несумісності, недопустимість широкого застосування препаратів резерву та використання другорядних препаратів. Також зауважте на дотриманні ступеневої терапії – на жаль, доводиться констатувати, що є райони, де ігнорується робота за цим напрямком, – сказала виступаюча. – Й нагадайте лікарям на місцях, що вже рік працює автоматизована система контролю амбулаторного лікування – звертайте їх увагу на призначення препаратів за Переліком лікарських засобів та виробів медичного призначення, які забезпечуються за рахунок ЛК при амбулаторному лікуванні.На жаль, за 8 місяців цього року було призначено ліків, які відсутні в Переліку, на 15,9 тисяч гривень. Результати опитувань пацієнтів засвідчили – а було опитано 3 387 пацієнтів – що 69% їх купували ліки за власні кошти, що свідчить про подвійні стандарти лікування. До того ж значна частка усних звернень громадян за «гарячою лінією» ЛК з питань лікування (а їх упродовж цього періоду було 236) стосувалась призначення ліків, які відсутні в уніфікованих протоколах лікування та лікарському формулярі, що свідчить про наявність подвійних стандартів або незнання лікарів уніфікованих протоколів лікування та лікарського формуляра. Тому лікарям-експертам ЛК необхідно активніше співпрацювати зі спеціалістами медичних закладів.

IMG_7613IMG_7612

Перед учасниками зібрання також виступив керівник патолого-гістологічної лабораторії медичного центру «Асклепій» Павло Теофілович Радушинський, розповівши про роботу лабораторії та її переваги для лікарів і пацієнтів лікувально-профілактичних закладів області. Так, зокрема, за його словами, робота з патгістологічних та імуногістохімічних досліджень у лабораторії автоматизована. Також здійснюється архівація їх результатів.

IMG_7618

Виконавчий директор БО «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Станіславович Мишківський зауважив, що така форма співпраці – з приватними структурами – надалі буде набувати поширення. Тож, ознайомившись із можливостями лабораторії, надалі необхідно визначитись із потребами, напрямками співпраці та комунікацією з ЛПЗ.

IMG_7608IMG_7617

Велику зацікавленість лікарів-експертів ЛК викликала лекція доцента кафедри менеджменту охорони здоров’я НМУ імені О.О.Богомольця Тетяни Андріївни Вежновець на тему «Конфлікти в медичній практиці. Причини й шляхи їх вирішення». Взявши активну участь в обговоренні отриманої інформації, вони відзначили її користь в управлінні можливими конфліктними ситуаціями в повсякденній практиці.

Вікторія Паламарчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.