НовиниОстанні новини

«Напрацювання ЛК важливі для всієї України!»

Оприлюднено

Заступник міністра охорони здоров’я України Роман Романович Ілик у рамках робочої поїздки до Житомира 11 листопада відвідав благодійну організацію «Лікарняна каса Житомирської області».  

IMG_7684

Її виконавчий директор В.С.Мишківський ознайомив гостя з 16-річним досвідом діяльності організації.

– Створена в 2000 році з метою забезпечення медикаментами, реактивами, виробами медичного призначення населення шляхом солідарної участі, благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» працює за цим напрямком і до сьогодні, – сказав Володимир Станіславович. – Ми зарекомендували себе надійним партнером, який докладає максимум зусиль для вирішення медичних проблем кожного нашого пацієнта, адже представники ЛК є в усіх закладах охорони здоров’я. Кожен член ЛК має право отримувати за рахунок гарантовану медичну допомогу в закладах охорони здоров’я області незалежно від місця проживання та високоспеціалізовану медичну допомогу в столичних клініках та лікувальних закладах інших областей. Тобто нами напрацьований гарний досвід «єдиного медичного простору», в якому кошти «ходять за пацієнтом», що передбачено в реформі медичної галузі. Це є важливим моментом у нашій діяльності – тим паче зараз, коли з утворенням нових громад відбуваються формування різних бюджетів – члени ЛК завжди забезпечені ресурсами, куди б не звернулись за медичною допомогою. Щоденно в медичних закладах отримують допомогу до 2,5 тисяч членів організації, а за весь період діяльності медична допомога ЛК надавалась у 4,3 мільйонах випадків.

IMG_7692

IMG_7708

Для оперативного управління ресурсами створена автоматизована система управління, яка впроваджена в кожному представництві ЛК (в окремих лікувальних закладах уже навіть на рівні відділень) – здійснюється автоматизований облік ліків на складі та у відділеннях. Отже ми можемо чітко сказати, скільки в тому чи іншому закладі використовується шприців, систем, антибіотиків, серцево-судинних препаратів тощо. А це дозволяє управляти наявним ресурсом. У результаті задіяння автоматизованих програм, які надають можливість відслідковувати персоніфікований облік членів організації, надходження коштів, здійснювати контроль за їх використанням, дотриманням вимог уніфікованих протоколів надання медичної допомоги, лише, зокрема, за останні п’ять років відсоток використання життєво необхідних препаратів зріс із 31% до 35%, необхідних – із 45% до 48%, другорядних зменшився з 24% до 17%, що дало вагомий економічний результат.

Контроль якості лікувального процесу здійснюється за чотирьохрівневою системою, де головне місце посідає пацієнт. Він повинен підписати листок лікарських призначень, яким підтверджує отримання ліків – це перший рівень контролю. Другий рівень – лікар-експерт лікувального закладу: всі медичні проблемні питання, які виникають у пацієнтів, акумулюються у лікаря-експерта, який їх розглядає. В тому разі, коли пацієнт не задоволений цим рішенням чи лікар-експерт не може знайти в лікувальному закладі консенсус і вирішити питання на користь пацієнта, задіюється третій рівень контролю – відділ аудиту якості лікувально-діагностичного процесу виконавчої дирекції. Четвертий рівень – контрольно-експертні комісії управління охорони здоров’я облдержадміністрації, куди ми надаємо результати аудиту дотримання уніфікованих клінічних протоколів надання медичної допомоги. На засіданнях комісій заслуховуються лікувальні заклади (чи окремі лікарі) стосовно виявлених недоліків. Також для контролю якості медичної допомоги використовується програмний модуль «Лікар-експерт», який дає можливість в автоматизованому режимі аналізувати відповідність лікарських призначень до протоколу надання медичної допомоги, визначати вартість лікування, фактичне використання та прогнозовану потребу в лікарських засобах по відділеннях, лікарях та нозологічних формах.

Отож ми вважаємо, що на сьогоднішній день благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» – один із кращих варіантів солідарної участі фінансування системи охорони здоров’я. Це перше. Друге – ми готуємо підґрунтя для запровадження медичного страхування в Україні. Для цього потрібна система – ми маємо таку систему, яка реально працює вже 16 років і перебування в лавах організації понад 210 тисяч мешканців області є індикатором нашої успішної діяльності.

Заступник міністра був приємно вражений роботою БО «Лікарняна каса Житомирської області» та набутим нею досвідом.

IMG_7705

– Під час презентації в Києві планів реформ профільний заступник голови Житомирської облдержадміністрації розповів мені про досягнення ЛК, які не могли пройти осторонь уваги Міністерства, – сказав Р.Р.Ілик. – У тій комплексній роботі, яку ви проводите, дуже зацікавив формат доступності до лікарських засобів, адже ця проблема існує в усій Україні. Тож ми можемо сказати, що Житомирщина йде в авангарді її вирішення, тому що аналіз ринку спожитих лікарських засобів в Україні засвідчує, що понад 50% їх не є життєво необхідними, проте на придбання цих препаратів витрачені кошти громадян – у рамках приблизних оцінок понад 20 мільярдів гривень. Препарати ж, якими забезпечує ЛК – перевірені лікарські засоби з доказовою базою, які містяться в формулярах, настановах лікування, протоколах. І кожен, хто отримує лікування за допомогою ЛК, впевнений у тому, що він отримує лікування тими ліками, які мають доказову базу, доказову ефективність. Це дуже важливо, тому що існуючий міф про те, що дешеві ліки – в тому числі й вітчизняні – не завжди є ефективними, треба розвіювати, адже лікарські засоби з однаковою молекулою, з однаковою міжнародною непатентованою назвою досить часто є абсолютно взаємозамінними. Й от цей процес раціонального використання коштів для держави вкрай важливий: максимально ефективне економічне використання коштів у частині доступу до ліків, яке забезпечує БО «Лікарняна каса Житомирської області» – це те, що передбачає в перспективі наша національна політика. Оце – важливо.

До того ж є очевидним, що ЛК – прототип страхової системи, прототип солідарного забезпечення кожного з нас у перспективі медичної допомоги. Організація має багато напрацювань, які ляжуть в основу того, що вже зроблено й що планує зробити Міністерство. Ці напрацювання важливі для всієї України, тому що отой практичний досвід, який має БО «Лікарняна каса Житомирської області», необхідно накласти на площину реформ, які Міністерство планує впроваджувати вже з 2017 року, й відповідно оцінити всі ризики та позитиви того, з чим доведеться стикнутись. Я думаю, що це абсолютно корисна справа.

– Я впевнений, що досвід нашої ЛК стане прикладом для всієї України, – сказав начальник управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Олександ Михайлович Торбас. – Її діяльність високо оцінили й попередні, й нинішні керівники Міністерства охорони здоров’я України. Те, що в ній перебуває 16% від усієї кількості населення області – а це понад 210 тисяч осіб, котрі вступили добровільно, без агітації, примусу чи застосування адміністративного ресурсу – засвідчує, що робота проводиться правильно, відповідно до законодавчої бази. Тому однозначно управління охорони здоров’я облдержадміністрації як співпрацювало, так і продовжуватиме спільну роботу з благодійною організацією «Лікарняна каса Житомирської області».

2 коментарі до “«Напрацювання ЛК важливі для всієї України!»

  1. В СТАЦІОНАРІ ЛІКУЮСЬ З РЕВМАТИЧНОЮ ХВОРОБОЮ, ГІПЕРТОНІЧНОЮ ТА ВЕГЕТО-СУДИННОЮ ДІСТОНІЄЮ. ЛІКУЮСЬ ЗА СВОЇ КОШТИ, ТОМУ ЩО ЛІКИ ВІД ЛІКАРНЯНОЇ КАСИ НЕ ЗАДОВОЛЬНЯЮТЬ НЕ ТІЛЬКИ МЕНЕ, А Й МОГО ЛІКАРЯ.

  2. Шановний Миколо Леонтійовичу! Згідно з Положенням «Про порядок використання добровільних пожертвувань до благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», при загостренні хронічних захворювань необхідне діагностичне та медикаментозне забезпечення в умовах цілодобового стаціонару членам ЛК здійснюється за рахунок БО «Лікарняна каса Житомирської області».
    Забезпечення членів ЛК медикаментами – як при амбулаторному, так і при стаціонарному лікуванні – проводиться згідно з регіональним лікарським формуляром, затвердженим управлінням охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації, та уніфікованими клінічними протоколами надання медичної допомоги, затвердженими Міністерством охорони здоров’я України.
    Якщо Ваш лікар вважає, що ліки в протоколах лікування, які забезпечуються за рахунок ЛК, є неефективними, рекомендуємо йому подати в «Державний експертний центр» повідомлення про відсутність ефективності лікарського засобу (форма 137/О).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.