Новини

10 років становлення та нових досягнень

Оприлюднено

Додаткові механізми та шляхи надання якісної медичної допомоги в існуючих умовах недостатнього фінансування галузі охорони здоров’я 10 років поспіль застосовують на Житомирщині. Саме стільки функціонує благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» (ЛК), яка у кінці липня святкує свій десятилітній ювілей. Про історію становлення та досягнення наша розмова із головою правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», д. мед. н., професором, заслуженим лікарем України Валентином Дмитровичем Парієм:

– Дозвольте перш за все подякувати всій медичній спільноті і від імені правління, і від колективу, і від пацієнтів – членів Лікарняної каси за нашу десятирічну співпрацю, щирість і чуйність, турботу та професійну майстерність. Слова вдячності вам за те, що ви першими підтримали ідею створення благодійної організації, а нині не тільки перебуваєте у ній, а й разом із нами піклуєтеся про надання якісної медичної допомоги мешканцям краю.

Коли благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» тільки робила свої перші кроки, було багато розмов про доцільність і необхідність такої структури, не одразу повірили у її справедливість, у те, чи вигідна ця справа для кожного, хто вступав до неї. Час довів, що перебування в Лікарняній касі вигідне і лікарям, і пацієнтам. Поява Лікарняної каси на Житомирщині зменшила кількість людей, котрі через брак коштів не можуть собі дозволити необхідне лікування.

Лікарняні каси – однин із напрямів реформування системи охорони здоров’я, що виник як реакція населення на обмежені можливості державного фінансування щодо забезпечення якісної та доступної медичної допомоги.

-Розкажіть, будь ласка, про те, як засновувалася ЛК.

-Вона була створена з урахуванням досвіду діяльності лікарняних кас інших регіонів країни. Організаційно-правовою основою функціонування обласної ЛК стала громадська (благодійна) неприбуткова членська організація, яка об’єднує інтереси юридичних та фізичних осіб з питань охорони здоров’я. Статутна діяльність ЛК базується виключно на основі Закону України «Про благодійництво та благодійні організації».

Засновниками благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», що офіційно зареєстрована 27 липня 2000 року, стали такі громадські об’єднання: Товариство Червоного Хреста, Обласний комітет галузевої профспілки та Асоціація медичних сестер Житомирської області.

Активно підтримали ідею створення ЛК обласне управління охорони здоров’я, обласна державна адміністрація, обласна рада. Першими учасниками ЛК стали медичні працівники.

-Чого вдалося досягти за перше десятиріччя діяльності?

-Нині в благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області» перебуває майже 200 тис. жителів області (15% від загальної кількості). За весь період діяльності медичні установи Житомирщини отримали від ЛК медикаментів на суму понад 80 млн. грн.

Минулоріч тільки обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського отримала від ЛК медикаментів на суму 4 млн. 689 тис. грн. (у 2,2 рази більше за бюджетне фінансування). У цьому закладі близько 40% пацієнтів – члени лікарняної каси.

Поліпшення здоров’я за рахунок Лікарняної каси відповідає критеріям: якість, доступність, безпека. Ті, хто перебуває в організації, не думають про те, де взяти гроші для лікування.

Кожен, хто перебуває в ЛК, кожного місяця сплачує зовсім невелику суму – 20 грн. Як вдається забезпечити при потребі належним лікуванням членів організації?

-Щомісячний внесок за умови наявності системи стандартизації та контролю за якістю медичної допомоги дозволяє забезпечити лікування тих, хто перебуває в організації, без обмеження розміру витрат і кількості звернень.

Лікарняна каса не лише залучає додаткові кошти в охорону здоров’я та забезпечує медикаментами. Спільно з управлінням охорони здоров’я обласної державної адміністрації вона сприяє покращенню якості надання медичної допомоги шляхом впровадження системи стандартизації, яка проходить поетапно.

Проведення лікарняною касою позавідомчого громадського контролю якості лікування дозволяє забезпечити постійний моніторинг і оцінку діяльності лікувальних закладів і лікарів за показниками вартості лікування та кількості недоліків, залучати лікарів до формування та розробки стандартів лікування, зменшити витрати коштів та кількість побічних реакцій за рахунок раціонального призначення ліків.

Лікарняні каси в нинішній ситуації – це цивілізований шлях вирішення питання медикаментозного забезпечення за рахунок солідарної участі населення.

Стандартизація медичної допомоги, персоніфікований облік внесків, договірні відносини з підприємствами, лікувальними закладами, медичними працівниками, пацієнтами – елементи страхової медицини, які відпрацьовуються в нашій області завдяки благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області».

Перебування в благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області» – ефективний шлях у підтримці здоров’я людей, особливо соціально незахищених.

-ЛК постійно здійснює медичний супровід майже 900 дітей-сиріт, інвалідів Великої Вітчизняної війни. Щорічно ЛПЗ області для покращення обстеження та лікування всіх мешканців області отримують благодійну допомогу від ЛК у розмірі до 200 тис. грн. Надається фінансова підтримка добровільного донорства.

Приємно констатувати, що влада області покладає великі надії на подальший розвиток благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», на збільшення кількості тих, хто ній перебуває, адже це знімає соціальну напругу через недостатнє фінансування галузі ОЗ, брак коштів у населення для покращення здоров’я. На колегії Житомирської ОДА нещодавно розглядалося питання діяльності ЛК. Голова обласної державної адміністрації Сергій Миколайович Рижук, наголосив, що важливість роботи Лікарняної каси нині має неабияке значення:

-БО «Лікарняна каса Житомирської області» – це однин із ефективних видів діяльності в системі охорони здоров’я нашого краю та акумуляції позабюджетних коштів.

-Ви очолюєте ВГО «Асоціація працівників лікарняних кас України».  Як із-поміж інших подібних організацій виглядає благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області»?

– Так, в Україні функціонує більше 200 ЛК, котрі діють в усіх регіонах та об’єднують близько одного мільйона громадян. У своїй діяльності лікарняні каси використовують технології, які значно знижують фінансові затрати населення під час звернення за медичною допомогою.

Серед усіх існуючих нині в Україні ЛК провідні позиції за кількістю членів організації, об’ємами наданої медичної допомоги, застосуванням автоматизованих програмних комплексів посідає благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області».

Лікарняна каса допомагає і хворим, і медпрацівникам

Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» – потужне джерело позабюджетного фінансування галузі охорони здоров’я, – переконаний начальник управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Олександр Костянтинович Толстанов. – Адже протягом 2009 року за рахунок Лікарняної каси медична допомога надавалася у 311 тис. 852 випадках на суму понад 19 мільйонів гривень.

Лікарняна каса постійно поліпшує рівень надання медичної допомоги не тільки тим, хто перебуває в організації, але й сприяє створенню кращих умов для лікування всього населення громади. Для цього медичним закладам щорічно надається благодійна безповоротня допомога. Минулоріч для покращення матеріально-технічного стану ЛПЗ області надано 161 тис. грн.

Важливим вкладом у розбудову системи ОЗ Лікарняної каси є і підготовка всієї медичної громадськості до втілення загальнообов’язкового медичного страхування.

Нехай же і надалі Лікарняна каса докладатиме зусиль для поліпшення медичного забезпечення своїх членів, сприяє реформуванню системи охорони здоров’я, втіленню нових форм діагностики та лікування. А медицина – найкорисніше мистецтво для людства – буде доступнішою та якіснішою для наших краян і завдяки діяльності благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області».

Неоціненим здобутком для населення нашого краю вважають БО «Лікарняна каса Житомирської області» ті, хто користується її послугами. Серед причин, через які вони обрали цю організацію, називають, перш за все, прагнення бути впевненим у тому, що за будь-яких обставин завжди будуть кошти на лікування. А тим більше, коли воно потребує значних сум.

-Слова щирої вдячності за ту прекрасну справу, яка започаткована у нашому краєві благодійною організацією «Лікарняна каса Житомирської області». Наша родина, наші діти й онуки протягом тривалого часу є членами Лікарняної каси. Коли нас спіткало лихо – хвороба йшла за хворобою – завжди були поряд із нами мудрі лікарі Радомишльської ЦРЛ, постійно надавала підтримку Лікарняна каса.

Низький уклін Вам, здоровя Вашим родинам, невичерпної енергії у продовженні такої потрібної справи від сімї Авраменко.

-Десять років дарує здоров’я мешканцям нашого краю благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області», – розповіла Олена Ніколайчук, яка проживає в с. Березівка Коростенського району.

На сторінках вашого видання хочу висловити подяку тим, хто стояв у витоків її створення, хто нині працює у кожній філії, зокрема, у нашому районі, у обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського, у виконавчій дирекції. Всі вони – команда високопрофесіоналів, готових завжди прийти на допомогу.

Неодноразово доводилося користуватися послугами Лікарняної каси, в якій я з часу заснування. Біду самотужки подолати неможливо, а особливо коли це важке захворювання. Разом із хворобою у людини виникають матеріальні проблеми. Дякую Лікарняній касі за те, що я мала змогу думати лише про одужання, а не про те, де брати гроші на лікування.

Всім хочеться побажати здоровя, подальших успіхів, нових ідей і надбань.

У кожного з вас є теж можливість вносити невеликі щомісячні внески задля свого здоров’я, приєднавшися до благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області».