Новини

Для покращення якості лікування

Оприлюднено

Покращення якості та доступності медичного обслуговування населення – основне завдання благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області».

Для підвищення професійного рівня лікарі-експерти, які працюють на філіях організації, щомісяця беруть участь у зібраннях. На початку серпня на черговому засіданні вони обговорювали лікування остеоартрозу з позицій доказової медицини (виступила – завідуюча ревматологічним відділенням Житомирської обласної клінічної лікарні, обласний позаштатний ревматолог Людмила Сергіївна Крикливець); запровадження індикаторів якості в лікуванні гіпертонічної хвороби (виступив – заступник виконавчого директора Сергій Миколайович Грищук); якість надання медичної допомоги у червні цього року (виступила – лікар-експерт Ірина Антонівна Білоус); проведену роботу в Малинському міськрай ТМО (виступила – лікар-експерт ЛК Малинського міськрай ТМО Наталія Адамівна Наконечна).

Людмила Сергіївна Крикливець детально розглянула нові підходи в лікуванні остеоартрозу відповідно до доказової медицини, ті принципи, які застосовуються європейськими фахівцями. Були визначені напрямки співпраці виконавчої дирекції благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» та обласного позаштатного ревматолога зі впровадження нових підходів у лікуванні цієї патології, яке базується на засадах доказової медицини.

Забезпечення якісною та доступною медичною допомогою членів ЛК – основне завдання благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». Працівники відділу експертизи та контролю якості постійно аналізують медичну документацію лікувального процесу членів організації.

За словами Ірини Антонівни, найбільше виявлено недоліків при лікуванні членів ЛК у Новоград-Волинському міськрай ТМО (22%), Черняхівському ТМО (16%), Малинському міськрай ТМО (13 %), Брусилівській ЦРЛ (13%), Коростенській ЦРП (11%), Коростенській відділковій лікарні (11%), Ружинській ЦРЛ (11%), Олевській ЦРЛ (9 %), Чуднівській ЦРЛ (8%), Андрушівській ЦРЛ (7 %), Романівській ЦРЛ (7%).

Низькі відсотки недоліків у Володар-Волинській ЦРЛ (4%), Любарській ЦРЛ (4%), Бердичівській ЦРЛ (2%). У цих районах постійно спостерігаються такі показники.

І. А. Білоус відмітила медичні заклади, в яких за 6 місяців цього року з’явилася стійка тенденція до зменшення кількості недоліків (Коростенська ЦМЛ, Ємільчинська, Олевська, Червоноармійська ЦРЛ).

Лікар-експерт ЛК Малинського міськрай ТМО Наталія Адамівна Наконечна розповіла про хід втілення у медичному закладі локальних клінічних протоколів і стандартів лікування. Вона наголосила на тих проблемах, над вирішенням яких потрібно активніше працювати: лікування членів ЛК на мережі, співпраця з сімейними лікарями, дотримання протоколів при лікуванні хворих із кардіологічними, очними, травматологічними патологіями, ревматоїдного артриту.

На зібранні спільно з лікарями-експертами розроблено комплекс заходів для покращення організації медичної допомоги тим, хто перебуває в Лікарняній касі.

Виконавчий директор БО «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Станіславович Мишківський наголосив на важливості вкладу Лікарняної каси у систему ОЗ нашого краю:

-Лише у червні за рахунок Лікарняної каси надано медичну допомогу в 25 489 випадках на суму 1 716 258 грн.; проліковано 8626 членів ЛК на суму 1 530 148 грн. Це суттєва допомога в організації медичної допомоги жителям Житомирської області.

Тому звертається особлива увага на питання якості медичної допомоги, що є неможливим без дотримання лікарями протоколів лікування. Адже від медичних працівників залежить подальше ставлення пацієнтів – членів ЛК як до організації так і лікувального закладу.

Для підтвердження цих слів Володимир Станіславович навів такі факти:

-Протягом 2005-2010 року лави благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» поповнило 65 тисяч мешканців краю, а з ЛК вийшло 35 тисяч осіб. На жаль, необережні дії, необдумані слова призвели до того, що ці люди прийняли таке рішення, позбавивши себе того захисту, яким є Лікарняна каса. Виконавча дирекція Лікарняної каси прагне поліпшити співпрацю з медичними закладами. Хвилює той факт, що в ЛПЗ продовжує діяти система благодійних внесків для членів ЛК, хоча організація має достатньо ресурсів для забезпечення належного рівня медичної допомоги тим, хто перебуває в організації. На засіданні спільно з лікарями-експертами прийняте рішення про інформування виконавчої дирекції про кожен випадок вимагання в членів ЛК благодійних внесків і обговорення цієї проблеми з керівниками лікувально-профілактичних закладів.

Лікарняна каса постійно дбає про отримання пацієнтами безпечного та ефективного лікування. Перед управлінням охорони здоров’я ініційоване питання щодо підготовки та видання нового Лікарського формуляру, що міститиме ще більший перелік медичних препаратів, які мають доведену ефективність.

Нещодавно на засіданні правління було прийняте рішення про пільгові умови поновлення в Лікарняній касі.

В Україні, зокрема, в Києві нині зрозуміли важливість діяльності лікарняних кас для кращого функціонування системи охорони здоров’я ,тому вивчається питання їх функціонування та створення. На Житомирщині вже 10 років поспіль ця система активно та результативно працює. Вклад благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» у збереження здоров’я наших краян підкреслив на нещодавно відбувшійся колегії голова Житомирської обласної державної адміністрації:

-БО «Лікарняна каса Житомирської області» – це однин із ефективних видів діяльності в системі охорони здоров’я нашого краю й акумуляції позабюджетних коштів, – сказав С. М. Рижук.

Світлана Михалюк