Новини

Життя після реформи: як тепер будемо лікуватися? (ІНФОГРАФІКА)

Оприлюднено

http://press-centr.com/ua/news/27367_Zhittya-pislya-reformi-yak-teper-budemo-likuvatisya-INFOHRAFIKA
Попри масові протести медиків, депутати Верховної Ради таки прийняли у другому читанні закон про медичну реформу. За відповідне рішення проголосувало 240 обранців. У першому читанні цей документ було прийнято ще 8 червня. Потім його суттєво переробляли. В.о. міністра охорони здоров`я Уляна Супрун навіть заявила, що після опрацювання близько 900 правок від 76 народних депутатів закон зазнав суттєвих змін та закликала «не імітувати реформи». Врешті, у сесійній залі 893 правки розглядали три дні – 17, 18 та 19-го жовтня і більшість із них були провалені. Тож перед самим голосування фактично повернули закон до того вигляду, в якому його з самого початку пропонував ухвалити комітет.

 

Тепер закон про медичну реформу вступить у силу лише після підписання документа Президентом України і через місяць після офіційної публікації. А почне він працювати з 1 січня наступного року. Отож що зміниться для українців у системі медицини і як будемо лікуватися після Нового року, з`ясовував PRESS-ЦЕНТР.

У МОЗ вже заспокоюють українців. Кажуть, що наступного року розпочнеться лише перший етап реформи первинної ланки – сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів. На інших рівнях реформу буде впроваджено лише до 2020 року.

Перше і суттєве нововведення – «Гроші йдуть за пацієнтом». Іншими словами бюджетні кошти будуть скеровуватися не на медичний заклад, як зараз, а на оплату надання медичної допомоги конкретній людині. Причому незалежно від форми власності закладу і його місця знаходження. Для цього пацієнт повинен самостійно обрати собі лікаря, підписати із ним договір і держава оплачуватиме лікування. Мова йде про сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів. А вже вони після огляду скеровуватимуть до вужчих спеціалістів – хірургів, окулістів, невропатологів тощо. З ними договір підписувати не потрібно.

Однак на першопочатках, впродовж року, лікарі прийматимуть пацієнтів і без договорів. За цей час можна обрати собі спеціаліста, поцікавитися його кваліфікацією, стажем, почитати відгуки. А якщо після підписання договору щось не влаштовуватиме, документ із обраним лікарем можна без проблем розірвати. Для цього достатньо підписати договір з іншим медиком, а попередній анулюється автоматично.

Ще одне нововведення – є чіткий перелік медпослуг, які оплачує держава. Тож абсолютно безплатно пацієнти тепер можуть розраховувати на екстрену допомогу (невідкладну допомогу – термінові операції, в тому числі гострий серцевий напад, інсульт, апендицит, переломи, опіки, обмороження, кровотечі тощо), паліативну допомогу (допомога пацієнтам, що мають смертельні захворювання, щоб полегшити їх страждання, перш за все надання адекватного знеболювання), медичну допомога дітям до 16 років та медичну допомога у зв’язку з вагітністю та пологами.

До гарантованого пакету послуг не входять естетична медицина, ліки недоведеної ефективності. Також із власних кишень пацієнтів доведеться повністю оплачувати вартість звернень до лікарень без направлення лікаря, крім екстреної допомоги.

В Міністерстві охорони здоров’я вважають, що з такої реформи лікарі отримуватимуть гідну оплату, а пацієнти – якісні медичні послуги. За такої системи лікар буде зацікавлений якісно лікувати, оскільки до поганого спеціаліста ніхто не прийде. А хороший лікар матиме більше пацієнтів і відповідно більшу зарплату. Деякі політики обіцяють медикам по 18 тисяч гривень щомісяця. Лікарі та лікарні конкуруватимуть за пацієнтів і будуть зацікавлені підвищувати якість своїх послуг.

Натомість самі медики усі ці нововведення поки що сприймають із побоюваннями, хоча зізнаються, що потреба у реформах назріла вже давно.

– Безумовно, потрібно було щось змінювати, бо далі не могло бути так, як є, – говорить у коментарі кореспонденту PRESS-ЦЕНТР начальник управління охорони здоров’я Рівненської обладміністрації Юрій Осіпчук. – Дуже добре, що скасували у цьому законі норму про співфінансування (коли пацієнт повинен був доплачувати за лікування). Також добре, що первинна ланка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів, бо вони краще орієнтуються на місцях і легше контролювати кошти.

– А як щодо того, що пацієнт сам зможе собі обирати лікаря – досвідченого та кваліфікованого. Чи не станеться так, що молоді медики залишаться без роботи?

– Не думаю. Мова ж іде в основному про сімейних лікарів, а їх і так бракує. Особливо у малих містах, у селах. До того ж останнім часом все більше людей довіряють молодим та прогресивним спеціалістам. Тому не думаю, що така проблема виникне. Якщо лікар фаховий, то робота для нього буде завжди.

Мирослава БЗІКАДЗЕ.