Новини

Павло Ковтонюк: “Минулого тижня нашими “прихильниками” був вкинутий у мережу “прейскурант” на медичні послуги з “цінами”, які пацієнти ніби-то будуть сплачувати після реформи за послуги третинної допомоги. Це неправда!”

Оприлюднено

Pavlo Kovtonyuk

 
Все буде з точністю до навпаки (як це часто буває з фейками, які публікують наші опоненти).

Давайте розберемося. Всі ви чули про принцип “гроші ходять за пацієнтом”. Для наочності я намалював, як саме вони за цим пацієнтом ідуть.

Перше: кожна послуга буде мати вартість. Ця вартість буде називатися тарифом. Коли людина звернулася до лікарні, і їй надали послуги (наклали гіпс, видалили апендицит), то ми будемо знати, у скільки це обійшлося.

Друге: цю суму за послуги лікарня виставить до сплати. Але (увага! attention! achtung!) не пацієнту, а державі. І саме для оплати послуг буде створено Національну службу здоров’я України.

Тому третє (і головне): пацієнт не буде платити нічого за послуги, які гарантовані державою. Тобто нуль. Уся суть реформи в тому, що держава оплатить послуги за пацієнта. Цим вона і займеться з 2020 року для третинної допомоги.

Звичайно, для того, щоб розраховувати на оплату вашого лікування державою, у вас повинно бути направлення від фахівця.

То звідки опублікований в інтернеті “прейскурант”? Це – приблизні тарифи для пілотного проекту Національної академії медичних наук, МОЗ та Мінфіну. Уже цього року з чотирма інститутами Академії ми хочемо відпрацювати нову модель, коли держава оплачує тариф, а людина нічого не платить за свою операцію.

Великий привіт тим, хто “злив” цей документ, а також тим, хто намагається ним маніпулювати.

Знаєте, існує два види реформи: реформа курця і реформа здорової людини.

Реформа курця – це роками говорити про зміни, а на практиці просто просити більше грошей в кінці року. Реформа здорової людини – змінювати принцип роботи системи.

Прихильники першого шляху іще довго будуть радувати нас різними фейками. Давайте до цього приготуємося і будемо спокійно рухатися по другому шляху.