Звіти про діяльність організаціїНовини

Лікарняні каси – це фундамент страхової медицини

Оприлюднено

На цьому наголосив, відкриваючи засідання правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» голова правління ВГО «Асоціація працівників лікарняних кас України» Валентин Дмитрович Парій.

– Наразі у Верховній Раді України зареєстрований проект Закону «Про лікарняні каси» – в співробітництві з народним депутатом України, головою Комітету з питань охорони здоров’я, радником Президента Ольгою Вадимівною Богомолець ми доопрацювали його й досягнули позитивного ставлення до цього питання Міністра охорони здоров’я України, котрий погодився з нашим ствердженням про те, що лікарняні каси – це фундамент страхової медицини, – повідомив учасників зібрання В.Д.Парій. – Нещодавно Верховна Рада прийняла Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», за яким, зокрема, фонд медичного страхування буде відноситись до фонду соціального страхування (тобто фонд соціального страхування фінансуватиме фонд медичного страхування, як складову структури). Однією з переваг такого кроку передбачається економія державних коштів та зменшення адмінресурсу. Також Законом визначено розроблення проекту Закону «Про медичне страхування» та подання його на розгляд Верховної Ради. Передбачається, що Закон – після його прийняття – впроваджуватимуть з 2018-2020 років, адже наразі фінансовий стан країни та її населення бажає, як мовиться, бути кращим. Тому в процесі пошуку позабюджетних альтернатив значення лікарняних кас значно підвищується. Тож хочу повідомити, що О.В.Богомолець обіцяла відвідати благодійну організацію «Лікарняна каса Житомирської області» – як прообраз структури страхової медицини – щоб ознайомитись із її діяльністю.

Головним же питанням, яке детально розглянули та обговорили учасники засідання, був звіт виконавчої дирекції про діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» за 2014 рік та виконання кошторису за 2 півріччя 2014 року – про що доповів присутнім виконавчий директор Володимир Станіславович Мишківський.

– Станом на початок року організація нараховувала 209 716 осіб, що становить 16,6% від загальної кількості населення області, – відзначив він. – Найбільша кількість членів ЛК – на початок нинішнього року – в Бердичеві (24,4% від усього населення міста), Лугинському районі (24,1%), Житомирі (23,1%), Малинському районі (22,5%). Динамічно збільшилась кількість членів ЛК протягом 2014 року в Житомирі – до організації вступили 4290 осіб. Це – найбільший показник, за яким, за нашими передбаченнями, Житомир і цьогоріч продовжить лідирувати. За структурою членів ЛК, котрі вступили до організації минулоріч (а таких 12214 громадян) – за формою сплати внесків – 67% індивідуали, 22% – колективні, 11% – поновлені. Загалом же перевищують план вступу Володарсько-Волинський, Попільнянський, Черняхівський, Романівський райони та місто Житомир. Найгірше виконання плану – в Ружинському, Олевському, Баранівському районах.

Доповідач повідомив, що для популяризації «Лікарняної каси Житомирської області» були впроваджені програми, одна з яких – «Потурбуйся про батьків». За нею дорослі діти, котрі перебувають в ЛК, можуть сплатити внески за своїх батьків – у цьому разі батьки мають можливість відразу користуватись допомогою ЛК.

– Програма діє з жовтня 2012 року. За нею за весь час її існування до ЛК вступили 788 громадян, котрі сплатили 380 439 гривень, – відзначив В.С.Мишківський, – пролікувались же 676 (86%) осіб на суму 989 424 гривень – відтак витрати значно перевищують надходження. У 2014 році за програмою «Потурбуйся про батьків» до «Лікарняної каси Житомирської області» вступило 246 громадян. Коштів від учасників цієї програми надійшло в сумі 115 989 гривень. Пролікувались 217 громадян, витрати становили 356 704 гривні (середня вартість лікування склала 1 643 гривні). Отже ми можемо говорити, що сьогодні ця програма є економічно затратною. Враховуючи вищесказане, пропонується допомогу ЛК за цією програмою надавати через один місяць від дати сплати. За роки втілення програми ми дали можливість усім бажаючим скористатись нею, як мовиться, не замислюючись сьогодні про завтрашній день: заплатив певну суму внеску й користайся всіма перевагами «Лікарняної каси» наступного ж дня. А тепер ми говоримо про те, що необхідно хоча б за місяць подумати про можливі витрати в разі хвороби батьків.

Інформуючи про роботу з підприємствами з залучення до ЛК в 2014 році, доповідач відзначив, що найбільш потужною організацією, яка перебуває в ЛК (після працівників медичної сфери), є ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» – 3 059 працюючих (79% від загальної кількості) та 932 дітей. У 2014 році приєднались 299 працівників. Проведено 118 зустрічей із керівниками та колективами організацій, вступили 19 нових організацій із загальною кількістю – 139 осіб. У 12 діючих установах залучено додатково 228 працівників.

– З метою заохочення нам усе-таки необхідно більше працювати над тим, щоб це були колективні вступники, – наголосив В.С.Мишківський. – Тому пропонуємо в разі вступу нового колективу право отримувати медичну допомогу за рахунок ЛК надавати наступного дня після надходженна коштів. Пропонуємо внести цю зміну до Положення про членство в ЛК. Думаю, що це заохотить колективний вступ до ЛК – ми покажемо людям різницю між колективним та індивідуальним членством в організації.

Як поінформував виступаючий, протягом минулого року відновили членство в ЛК 1 459 осіб (для порівняння – в 2013 році цей показник становив 908 громадян).

– Тобто ми людей повертаємо в організацію й вони цим користуються, – констатував виконавчий директор. – Тому настільки важлива робота з боржниками – на початок цього року кількість боржників (у яких борг більше трьох місяців) становила 40 841 особу (для порівняння: на початок минулого року цей показник становив 40 275 осіб), проте внаслідок 40 477 листів 16 858 боржникам та 45 494 СМС-повідомлень 15 894 боржникам ними було сплачено 7,5 мільйонів гривень.

За структурою вибулих із ЛК протягом 2014 року (таких 12 231 особа) – виключені 7 926 громадян (64%), померли 1 915 (16%), діти по досягненню 18 років – 2 390 (20%).

З приємністю відзначив доповідач, що кількість платників внесків до ЛК у 2014 році зросла й на початок року становить 136 142. Це найбільша кількість платників за весь період існування ЛК, що є оцінкою діяльності організації та сприйняття її населенням.

Стосовно виконання фінансового плану в 2014 році В.С.Мишківський повідомив, що планувалось надходжень у сумі 48 216,2 тисячі гривень, фактичні ж надходження склали 48 065,6 тисяч гривень. Витрати становили 47 998 тисяч гривень. Різниця між надходженнями та витратами становила позитивних 67,5 тисяч гривень. Пасивні доходи – 441,9 тисяч гривень.

– Хочу нагадати, що в другому півріччі минулого року ми прийняли рішення про зміну розмірів щомісячного добровільного пожертвування – в результаті друге півріччя завершили з позитивним результатом у сумі 2 029 тисяч гривень, що дало змогу виправити той негативний фінансовий стан, який був у першому півріччі 2014 року, – наголосив виступаючий. – На виконання кошторису за друге півріччя минулого року при плануванні витрат на господарську діяльність частки від усіх коштів у розмірі 14,2%, фактично використано 13,2%. Структура витрат ЛК у 2014 році становила: 40 692 тисячі гривень (85%) – для забезпечення основної діяльності, 7 306 (15%) – адміністративно-господарської.

Характеризуючи різницю між фінансуванням одного ліжко-дня за статтею «медикаменти та ВМП» за рахунок ЛК та бюджетного фінансування, доповідач зауважив, що в середньому по області за рахунок ЛК один ліжко-день фінансувався в сумі 47,34 гривні, за рахунок бюджетного фінансування – 6,73 гривні.

Стосовно управління якістю медичної допомоги В.С.Мишківський наголосив, що воно базується на Законі України «Основи законодавства про охорону здоров’я», 8 виданні регіонального лікарського формуляра, локальних клінічних протоколах та відповідних галузевих наказах МОЗ України.

– Проте аудит якості надання медичної допомоги, який ми сьогодні проводимо, засвідчує, що за 2014 рік частка невідповідності лікарських призначень протоколам лікування складає 6,1% (у 2013 році – 6,9%, в 2012 – 5,7%, в 2011 – 4,6%), – зауважив він. – У результаті недотримання протоколів минулоріч необгрунтовано було витрачено 1,1 мільйонів гривень (в 2013 – 929 тисяч гривень, 2012 – 591 тисяча гривень). Тож доводиться констатувати, що, на жаль, є серйозні проблеми з застосуванням лікарями подвійних стандартів, коли лікарі, незважаючи на вимоги МОЗ України, департаменту охорони здоров’я ОДА, відповідні документи, призначають препарати, які відсутні і в лікарському регіональному формулярі, й у протоколах лікування. Це – одна з дуже серйозних проблем у питаннях організації надання медичної допомоги. Ми брали участь у виданні 8 лікарського формуляра, зараз беремо участь у підготовці 9 формуляра. За участі ЛК відбулось 8 клініко-експертних комісій департаменту ОЗ ОДА. Здійснено виїзди та перевірки в ЦМЛ №1 та ЦМЛ №2 Житомира, Коростенський ДЦ, ЦРЛ та відділкову лікарню, Бердичівську, Олевську, Малинську, Попільнянську, Овруцьку, Любарску ЦРЛ. Ці виїзди засвідчили наявність використання лікарями подвійних стандартів – лікарі не виконують вимог МОЗ України, департаменту ОЗ ОДА. В результаті проведеної нами роботи – й це відрадно констатувати – кількість використовуваних другорядних препаратів при лікуванні членів ЛК зменшується. Якщо в 2010 році їх частка в призначених препаратах становила 23,8%, то в 2014 році – 19,2%. Збільшується частка препаратів, які відносяться до життєво необхідних (32,2% в 2014 році проти 31% в 2010 році) та необхідних (48,6% в 2014 році проти 45,2% в 2010 році).

Частка пролікованих стаціонарно в закладах вторинного рівня зменшилась – за п’ять років, протягом яких ми проводимо наполегливу роботу, нам вдалось переорієнтувати надання медичної допомоги з акцентом на первинний рівень, – зауважив Володимир Станіславович. – Проте зростає кількість громадян, які отримують високовартісну медичну допомогу, яка надається закладами третинного рівня – з 74 719 громадян (55% платників) у 2012 році, 78 986 громадян (59% платників) у 2013 році до 81 638 (60% платників) у 2014.

Зворотній зв’язок із членами ЛК, як повідомив виконавчий директор, здійснюється шляхом вивчення громадської думки – працюють два цілодобових телефони «Гарячої лінії» щодо питань вступу, сплати внесків та лікування. Кількість звернень зростає – основні питання стосувались сплати благодійних внесків за проведення обстежень, неотримання ліків (які не входять в протоколи лікування), організаційних питань (як «погасити» борг, вступити до ЛК тощо).

– Також ми провели телефонне опитування – опитали 652 респонденти, котрі незадовго до цього опитування отримали стаціонарну медичну допомогу, – розповів В.С.Мишківський. – Нас цікавило, зокрема, чи в повному обсязі вони були забезпечені «Лікарняною касою» необхідними медикаментами, а чи доводилось їм купувати ліки за власні кошти, наскільки люди володіють інформацією про ЛК тощо. Результат телефонного опитування засвідчив, що 56% купують ліки власним коштом, крім того – працівники ЛК не зустрічаються в достатній кількості з пацієнтами, не розказують їм про наші положення та вимоги. Проте відрадно, що майже всі респонденти – що також засвідчило опитування – будуть рекомендувати своїм рідним, друзям, знайомим вступити до ЛК. Результати опитування ми повідомили лікарям-експертам і надалі щоквартально будемо його проводити та вимагати від них кращої роботи з пацієнтами.

Наголосив доповідаючий на такому важливому питанні, як система автоматизації, без якої управління якістю медичної допомоги неможливе. Наразі автоматизація управління якістю медичної допомоги здійснюється за допомогою програми «Медексперт», яка встановлена в усіх філіях ЛК та відділеннях окремих лікувальних закладів.

– Вона дає можливість не тільки нам, а й лікувальному закладу, завідуючому відділенням проводити фармакологічний аналіз та контролювати стан дотримання протоколів лікування лікарями відділення, – уточнив В.С.Мишківський, – здійснювати оперативний контроль старшою медсестрою залишку ліків у відділенні, наявність препаратів із однаковою діючою речовиною, ліків із коротким терміном придатності, вести електронний лист призначень тощо. Програма працює – прикро лише те, що сьогодні в багатьох лікувальних закладах вона залишається незатребуваною завідуючими відділеннями. Причина часто полягає у відсутності або недостатній швидкості інтернету у відділеннях лікувальних закладів або ж узагалі – у відсутності там комп’ютерної техніки. За таких умов – якщо розглядати питання реформи системи охорони здоров’я, де говориться про необхідність формування єдиної вартості медичних послуг – буде дуже проблематично усім лікувальним закладам працювати в єдиному інформаційному полі.

Інформуючи про забезпечення лікування членів ЛК за межами області, В.С.Мишківський наголосив, що в 2014 році 179 осіб отримали медичний супровід у лікувальних закладах столиці на загальну суму понад 137 тисяч гривень. А стосовно благодійної діяльності – крім загальноприйнятих благодійних програм (лікування дітей-сиріт та учасників війни), організація долучилась також до надання медичної допомоги учасникам АТО.

– Також ми працюємо, – зауважив виступаючий, – за програмами профілактики загострень ХОЗЛ та бронхіальної астми – минулоріч у ній взяли участь 73 члени ЛК (ними сплачено внески на суму 26 280 гривень). Отримано інгаляторів на суму 15 252 грн., на лікування хвороб органів дихання у них витрачено 28 840 грн. Тобто спостерігається економічний «мінус», який проте виправдовується зменшенням рівня госпіталізації в цілодобові стаціонари та суттєвим покращенням якості життя. Тож програма, безумовно, потребує подальшого впровадження й ми плануємо розвивати її окремі напрямки (можливо, якіснішим буде відбір цих груп пацієнтів). На наш погляд, програма досить перспективна й потребує залучення сімейних лікарів – це принесе набагато кращі результати, ніж маємо на сьогодні.

За програмою профілактики ускладнень сечокам’яної хвороби, яка проводиться з жовтня 2013 року, за рахунок ЛК був придбаний дистанційний літотриптор, встановлений в ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського – минулого року за його допомогою проведено 411 сеансів літотрипсії, з них 229 – членам ЛК.

– Пропонуємо переглянути розмір благодійного внеску за проведення літотрипсії для пацієнтів, які не перебувають в ЛК – збільшити його з 1 500 до 2 000 грн., адже всі розхідні матеріали дуже дороговартісні. Крім того, таким чином ми хочемо заохотити населення вступати до ЛК, адже для членів організації ця послуга надається безкоштовно, – наголосив В.С.Мишківський.

Не обійшов доповідач увагою таке питання, як зростання вартості ліків та виробів медичного призначення – лише, зокрема, за два місяці цього року від 25 до 110%.

– При фінансових надходженнях у січні в сумі 4,1 млн.грн. і в лютому – 4,5 млн.грн., витрати стновили в січні 4,6 млн.грн., в лютому 5,1 млн.грн. Тож нам необхідно думати про подальшу фінансову політику, – наголосив В.С.Мишківський. – Відтак ми пропонуємо на розгляд правління стабілізаційні заходи, які необхідно впровадити протягом 2015 року: введення обмежень щодо максимального розміру витрат на лікування (25 річних внесків – 10 500 грн.) – це дасть можливість зекономити 1,1 млн.грн. (до речі, хочу поінформувати, що минулоріч 56 пацієнтів отримали лікування на суму понад вказаної). Крім того, пропонуємо обмежити лікування хворих на цукровий діабет лише невідкладними станами – це дасть можливість зменшити видатки на 1,4 млн.грн., також пропонуємо збільшити суму благодійного внеску за проведення літотрипсії до 2 000 грн. за первинний сеанс та 1 000 грн. за повторний (надходження 100 тис.грн.), також пропонуємо призупинити в 2015 році надання благодійної допомоги закладам охорони здоров’я та іншим організаціям (економія 200 тис.грн.). Крім того, за рахунок раціональної фармакотерапії – дотримання протоколів лікування, раціональної антибіотикотерапії, зменшення частки другорядних препаратів, зменшення частоти та тривалості призначення внутрішньовенних крапельних вливань – передбачається зменшити видатки на 1 млн.грн. Таким чином ми віднайдемо внутрішні резерви та не будемо збільшувати розміри внеску й зможемо й надалі надавати медичну допомогу членам благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» в повному обсязі та як і досі – за рахунок організації.

Учасники зібрання прийняли ці пропозиції, а також розглянули інші питання: про прийняття та поновлення в благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області», виключення громадян із організації (про що повідомив заступник виконавчого директора С.М.Грищук), про відшкодування коштів за заявами членів ЛК, витрачених ними на обстеження та лікування поза межами області (поінформувала заввідділом аудиту та управління якістю ЛДП Р.В.Артюх), за якими були прийняті відповідні рішення.

Вікторія Паламарчук.

БО “ЛІКАРНЯНА КАСА ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ – ВАШ НАДІЙНИЙ ПАРТНЕР У ЗБЕРЕЖЕННІ ВАШОГО Ж ЗДОРОВ’Я!

https://youtu.be/3hFUxoCxqL4

https://youtu.be/LNUTzooatrY