Новини

Чергове засідання лікарів-експертів.

Оприлюднено

На черговому засіданні лікарів-експертів благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» обговорювалися нагальні питання діяльності, зокрема, співпраця з Державним фармакологічним центром МОЗ України (доповідач – Людмила Олексіївна Пушкар), стан надання медичної допомоги медпрацівникам у 2009 році (доповідач – завідуюча відділом експертизи та контролю якості лікувально-діагностичного процесу Раїса Володимирівна Артюх), результати КЕК при перевірці Червоноармійської ЦРЛ та Черняхівського рай ТМО, засідання правління ЛК (доповідач – Володимир Станіславович Мишківський).

На базі Житомирської області Державний фармакологічний центр МОЗ України втілює пілотний проект «Моніторинг безпеки й ефективності лікарських засобів». Завдяки участі у ньому «Лікарняна каса Житомирської області» поповнить базу даних про ефективність і безпеку медпрепаратів, котрі застосовуються для лікування тих, хто перебуває в благодійній організації. Це допоможе формувати нові лікарські формуляри, а також застосувати лише ті препарати, котрі не мають системних побічних реакцій, сприятиме підвищенню рівня та якості медичної допомоги. Л. О. Пушкар у своєму виступі нагадала про основні методи отримання інформації стосовно безпеки лікарських засобів у після реєстраційному періоді: спонтанні повідомлення, моніторинг побічних реакцій, активний моніторинг стаціонару та його переваги.

Наразі МОЗ готує наказ про проведення моніторування стаціонару, його прийняття дозволить поетапно впровадити у нашій державі цей метод, який досить добре діє в багатьох країнах світу, адже є одним із найефективніших у зборі інформації про безпеку та ефективність лікарських засобів. Детально проаналізувавши результати проекту за 6 місяців, Людмила Олексіївна Пушкар зазначила, що були проведені навчальні семінари для лікарів-експертів ЛК, для фахівців обласних ЛПЗ, заступників головних лікарів ЛПЗ, які беруть участь у проекті. До Державного фармакологічного центру МОЗ України надійшло 154 повідомлення, які були зібрані завдяки методу активного моніторингу стаціонару з 26 лікувально-профілактичних закладів області, хоча в проекті бере участь 40 ЛПЗ. Із 19 ЛПЗ надіслано від 1 до 5 карт-повідомлень.

Аналізуючи причини низького рівня надходження інформації, Людмила Олексіївна наголосила на недостатньому рівні охоплення просвітницькою роботою з питань фармаконагляду ЛПЗ Житомирської області, малу активність роботи лікарів із питань виконання заходів щодо проведення пілотного дослідження та інш.

Л. О. Пушкар відповіла на запитання лікарів-експертів. Підсумовуючи свій виступ вона підкреслила, що повідомлення про побічні реакції збираються для того, щоб убезпечити себе від застосування неякісних лікарських засобів, тим більше, що лікарі відповідають не лише за своє, але і за життя пацієнтів, яким вони призначають медичні препарати. Від того, чи безпечний і ефективний лікарський засіб, залежить те, чи буде він на нашому ринку. Адже щотижня надходять повідомлення про смертельні випадки після вживання ліків.

Світлана Михалюк